Tijdschrift voor Financieel Recht
2014 nr. 7/8
Redactie
Hoofdredactiemr. A.J.A.D. van den Hurk
|
Redactieprof. mr. D. Busch mr. C.J. Groffen dr. mr. F.M.A. ´t Hart mr. G. Kastelein mr. P. Kerckhaert mr. I. van der Klooster mr. R.E. Labeur mr. drs. N. Lemmers dr. M.L. Louisse mr. S.M.C. Nuijten Mr. R. K. Pijpers prof. mr. E.J. van Praag
|
Redactiesecretaris(sen) M. Troost mr. P.M. van Vliet
|
Inleiding
prof.mr. R.H. Maatman*Tot de eeuwwisseling werden pensioenen en pensioenfondsen niet als buitengewoon boeiend ervaren. Met beleggen, vermogensbeheer, ondernemingsrecht (‘corporate governance’) en financieel recht kon je voor de dag komen. Ik spreek uit ervaring - als jurist die twintig jaar bij ABP heeft gewerkt. Pensioenverplichtingen, het pensioencontract en prudentieel toezicht was meer iets voor actuarissen. Juristen die zich daarmee bezig hielden, deden dat ergens in de ‘dode hoek’ van een pensioenfonds.
De passiva van het pensioenfonds speelden ü... ...lees meer
Artikel
mr. B.P. van der Graaf*Eerder dit jaar berichtte Het Financieele Dagblad dat Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen het afgelopen decennium zeker € 3 miljard hebben betaald om van de risico’s op hun pensioenregelingen verlost te worden.[1] Het gaat om zogenaamde ‘defined benefit’-regelingen die door een onderneming bij een ‘eigen’ ondernemingspensioenfonds zijn ondergebracht. Dit zijn regelingen waarbij de werknemer een vaste pensioenuitkering in het vooruitzicht is gesteld. De toenemende levensverwachting en de historisch lage rentestand hebben de pensioenverplichtingen fors doen toene... abonneren of dit artikel kopen.
mr. T. Huijg en mr. P.G. Vestering*ABN Amro, ING, Rabobank en andere werkgevers hebben het afgelopen jaar hun pensioenregeling aangepast zodat het wel en wee van hun pensioenfonds geen effect meer heeft op hun balans. Wij verwijzen naar het artikel van Barbara van der Graaf elders in dit tijdschrift voor de redenen en achtergrond daarvan. In deze bijdrage gaan wij in op de belangrijkste juridische kwesties die spelen bij zo’n aanpassing (ook wel: een de-riskingoperatie). Het gaat daarbij met name om de vraag óf, en hoe, de pensioenregeling ten opzichte van de huidige en voormalige werknemers en in rel... abonneren of dit artikel kopen.
mr. S.H. Kuiper*Nederland kent meerdere soorten pensioenuitvoerders van arbeidsvoorwaardelijke pensioenregelingen: pensioenfondsen, verzekeraars, premiepensioeninstellingen (hierna: PPI) en kapitaal gedekte buitenlandse instellingen in de zin van Richtlijn 2003/41/EG. Deze uitvoerders verschillen van elkaar. In dat artikel bespreek ik verschillen tussen pensioenfondsen en verzekeraars; deze verschillen zijn relevant bij de door ondernemingen te maken keuze voor een pensioenuitvoerder.Het merendeel van de Nederlandse werknemers met een pensioenregeling, wordt bediend door een ... abonneren of dit artikel kopen.
mr. A.C.M. Kuypers*In dit artikel geef ik een overzicht van de ontwikkelingen van het prudentiële en materiële toezicht op pensioenen en pensioenfondsen door DNB tegen de achtergrond van de steeds complexere thema’s waar de pensioensector mee wordt geconfronteerd. Achtereenvolgens besteed ik aandacht aan het wettelijk kader, het prudentieel toezicht van 2010-2014[1], de toezichtagenda 2014-2018[2], de aard van het toezicht en voorbeelden uit de interventie en handhavingspraktijk van DNB. Ik zal hierna aangeven waar het anno 2014 in essentie om gaat bij pensioentoezicht.[3] Daarbij komt... abonneren of dit artikel kopen.
mr. M.H.E. Rongen*De Hoge Raad heeft onlangs een belangrijk arrest gewezen over de maatstaf die moet worden aangelegd bij de uitleg van cessie- en verpandingsverboden.[1] De Hoge Raad oordeelt dat cessie- en verpandingsverboden dienen te worden uitgelegd naar objectieve maatstaven. De Hoge Raad formuleert een uitlegregel. Als uitgangspunt moet worden aangenomen dat cessie- en verpandingsverboden uitsluitend verbintenisrechtelijke werking hebben, tenzij uit de naar objectieve maatstaven uit te leggen formulering daarvan blijkt dat door partijen goederenrechtelijke werking is beoogd. Di... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentie
Anouk Verspyck Mijnssen en Merijn Rademaker*Rechtbanken en hovenGerechtshof Amsterdam 13 mei 2014 ECLI:NL:GHAMS:2014:1774 (Ordago N.V./Schretlen & Co N.V.) – MRInzake: geen schending zorgplicht bankTussen appelante Ordago en geïntimeerde Schretlen bestond aanvankelijk een beheerrelatie, die later is omgezet in een adviesrelatie. In eerste aanleg vorderde Ordago dat voor recht wordt verklaard dat Schretlen toerekenbaar is tekortgeschoten in de nakoming van de verbintenissen uit hoofde van de contractuele relatie tussen Ordago en Schretlen en dat Schretlen wordt veroordeeld tot s... abonneren of dit artikel kopen.
Actualia
mr. W.M. Haverkamp, en mr. E.S. SijmonsIn deze rubriek worden ontwikkelingen op het terrein van het effectenrecht en ander financieel recht gesignaleerd die betrekking hebben op de periode van medio mei 2014 tot medio juni 2014Wet- en regelgeving nationaalWijzigingsvoorstel Wet bekostiging financieel toezichtIn een nieuwsbericht van 23 mei 2014 heeft het kabinet aangekondigd dat de wijziging van de Wet bekostiging financieel toezicht per 1 januari 2015 van kracht zal worden. In december 2013 verscheen het consultatiedocument van het wijzigingsvoorstel Wet bekostiging fin... abonneren of dit artikel kopen.
Overig
prof. mr. R.H. Maatman* De houdbaarheid van het pensioencontract staat onder druk, nu we in de afgelopen 15 jaar zijn geconfronteerd met financiële schokken ten gevolge van 9/11, de kredietcrisis en de eurocrisis. Het langlevenrisico (wij leven gemiddeld langer dan verwacht en de huidige generatie geniet langer pensioen dan waarvoor premie is betaald) leidt eveneens tot een schok op de pensioenfondsbalans. De vraag is hoe we de impact van die schokken kunnen absorberen. Tamerus bedacht daarvoor een oplossing in de vorm van een nieuw type pensio... abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2025
2024
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS