Tijdschrift voor Sanctierecht & Onderneming
Straf- en bestuursrechtelijke handhaving van financieel-economisch recht
2015 nr. 5/6
Redactie
Hoofdredactie mr. A. B. Vissers mr. A.E. van der Wal
|
Redactie mr. M. Altena mr. C. M.I. van Asperen-de Boer mr. H. J. Bisscheroux mr. drs. M.J. Blotwijk mr. R. de Bree mr. drs. S.R. van Breukelen mr. T. Felix mr. F.B.W. Groendijk mr. dr. A.R. Hartmann mr. L.E.G. van der Hut mr. R.P.A. Kraaijeveld LL.M mr. M.A. Loenen mr. A.S.M.L. Prompers mr. J.S. Roepnarain mr. G.P. Roth Mr. B.J. Schmitz mr. A. E. Wilbrink mr. dr. M.T. van der Wulp
|
Vaste medewerkers mr. L.A. Van Bavel mr. L.J. Bergsma mr. K.M.G. Demandt mr. F.A. Dudok van Heel mr. S.A. Eckhardt mr. J.G. Geertsma mr. C.A.M. Janssen mr. S.D. de Jong mr. D.J.E. de Kruif mr. drs. L.J. Leijten mr. T.S.E. van Nispen mr. O.S. Pluimer mr. E.Y van Schaik
|
Redactiesecretaris(sen) mr. L.M. Hermans
|
Artikel
mr. R.M.J. de Rijck1Deze thema-dubbelaflevering van dit tijdschrift is gewijd aan sancties. Toen ik tijdens mijn studie (Universiteit van Amsterdam, 1979-1985) strafrecht volgde, vond ik dat onderwerp ronduit saai. Waarschijnlijk kwam dat doordat er bij de meeste andere onderwerpen, zoals poging, medeplegen en opsporingsbevoegdheden, met casussen gewerkt werd. Bij sancties ging het over het (toenmalige) verbod om hoofdstraffen gezamenlijk op te leggen en over de gratieregeling – dat zei mij niet zoveel. En ik kan mij niet herinneren dat bij het vak bestuursrecht de sanctie als zodanig überhaupt werd behande... abonneren of dit artikel kopen.
mr. F. Mattheijer1Een onderneming die wordt verdacht van strafbare feiten kan worden geconfronteerd met aanzienlijke strafrechtelijke gevolgen. Meest voor de hand liggend zijn een strafrechtelijk onderzoek, strafvorderlijke beslaglegging, een geldboete opgelegd door de strafrechter, betaling van een transactiebedrag en oplegging van een ontnemingsmaatregel. Een onderneming die mogelijk betrokken is bij strafbare feiten kan echter ook geconfronteerd worden met juridische gevolgen die niet strafrechtelijk van aard zijn. Deze gevolgen kunnen zelfs ingrijpender en schadelijker zijn voor d... abonneren of dit artikel kopen.
mr. R.P.A. Kraaijeveld en dr. G.J.S. ter Kuile LL.M1Ten tijde van het verschijnen van dit artikel in het themanummer Sancties van dit tijdschrift, is het ‘Single Supervisory Mechanism’ (hierna: SSM) al ruim een jaar actief. Sinds 4 november 2014 is de Europese Centrale Bank (hierna: ECB) prudentieel toezichthouder op kredietinstellingen in de Eurozone. Vanaf die tijd houdt de ECB zich vooral bezig met het toezicht op zogenoemde significante instellingen (hierna: SI’s – ‘significant institutions’), waarbij De Nederlandsche Bank N.V. (hierna: DNB) assisteert. DNB levert mensen voor Joint Supervisory Teams en bereidt bes... abonneren of dit artikel kopen.
prof. dr. M.E. de Meijer en prof. dr. J.B.H.M. Simmelink1De ontnemingswetgeving is geen rustig bezit. Sedert de invoering ervan op 1 maart 1993 heeft de wetgever herhaaldelijk aanleiding gezien om wijzigingen in het ontnemingsrecht door te voeren. Wij wijzen op de vervanging van de vervangende hechtenis door de lijfsdwang, de verruiming van de mogelijkheden tot het leggen van conservatoir beslag om schijnconstructies te doorbreken, de mogelijkheid om ook na de uitspraak in eerste aanleg een nader strafrechtelijk financieel onderzoek in te stellen om te speuren naar vermogensbestanddelen en de introductie van het strafrecht... abonneren of dit artikel kopen.
prof.mr. R.M.I. LampIn het kader van mijn oratie heb ik de vraag gesteld of inzichten uit de theorie over handhaving kunnen helpen bij het vormgeven van goede regulering en handhaving in de praktijk.[1] Voor de financiële sector kon ik de vraag volmondig bevestigend beantwoorden. De theorie kan ons veel leren. Mijn eigen gedachtevorming resulteerde in het combineren van twee bekende theoretische benaderingen, namelijk de meer moderne vertolking van responsive regulation van Ayres en Braithwaith en de probleemgerichte benadering van Sparrow. Sparrow beantwoordt in zijn probleemger... abonneren of dit artikel kopen.
mr. C.A. Doets1 Er is inmiddels meer dan vijf jaar verstreken sinds de inwerkingtreding van het nieuwe boetestelsel voor de financiële sector[2] en de inwerkingtreding van de Vierde tranche Algemene wet bestuursrecht (Awb).[3] Beide wetswijzigingen zijn van aanzienlijke invloed geweest op het toezicht door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank N.V. (DNB) op de financiële sector. De herziening van het boetestelsel heeft geleid tot hogere boetes. Na een aanvankelijke overgangsperiode lijken de toezichthouders de door de wetgever gestelde basisbedragen... abonneren of dit artikel kopen.
mr. dr. A.G. Mein1[1]In 2000 werd de bestuurlijke boete geïntroduceerd in de financieel toezichtwetgeving.[2] Sindsdien heeft de bestuurlijke boete zich in handen van DNB en de AFM ontwikkeld tot een volwaardig handhavingsinstrument. Daarbij valt op dat de bestuurlijke boete oorspronkelijk was bedoeld voor lichte en veelvoorkomende overtredingen, maar tegenwoordig vooral wordt toegepast in geval van ernstige overtredingen. Waar aanvankelijk het verhogen van de doelmatigheid van de handhaving voorop stond, draait het tegenwoordig om afschrikking van de calculerende overtreder. In dit v... abonneren of dit artikel kopen.
mr. P.D. Duyx1Moet iemand die handelt met voorwetenschap ook financieel voordeel kunnen behalen met zijn of haar transactie? Dat is sterk de vraag. Zo’n voordeelsvereiste blijkt namelijk niet expliciet uit de huidige bestanddelen van het verbod op gebruik van voorwetenschap. Het belang – om vast te stellen of dit vereiste geldt – is niettemin groot. Sinds januari 2015 is de gevangenisstraf op schending van het verbod van gebruik van voorwetenschap bijvoorbeeld verhoogd van 2 naar 6 jaar.[2] En volgens de huidige consultatie van het Wetsvoorstel ter implementatie van de verordening... abonneren of dit artikel kopen.
Actualia
Economisch strafrecht:arbeidsomstandighedenDeze rubriek wordt verzorgd door mr. E.Z. Perez en F.B.W. GroendijkJurisprudentieRechtbank Oost-Brabant, 23 november 2015, ECLI:NL:RBOBR:2015:6619 Op 13 augustus 2014 komen twee werknemers van een rechtspersoon te Helmond om het leven als zij de granieten deksel van de reinigingsreactor PUR 9, waarin zich op dat moment het gas argon bevindt, vervangen. Het NFI stelt vast dat beide werknemers zijn overleden aan d... abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2024
2023
2022
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS