Tijdschrift voor Agrarisch Recht

1982 nr. 3

Redactie

Hoofdredactie

mr. E.H.M. Harbers

Redactie

mr. H.A. van Bommel
mr. M. Jansen Schoonhoven
mr. dr. D. Korsse
mr. R. Ligtvoet
prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg
mr. C.A.M. van Reeken
prof. mr. dr. J.W.A. Rheinfeld
mr. W.L. Valk
mr. A. Verduijn RB
mr. W.J.E. Van der Werf
mr. Th.C.M. Willemse

 

Artikel

Ervaringen in het grensvlak van bestemmingsplan en natuurbeheer

Mr. ing. J.P. Bos

Wanneer een goed ruimtelijk beleid in een bepaald gebied vraagt om een streven naar weving van landbouw en natuur, dan wordt in de praktijk vaak gezegd, dat het derhalve om zgn. relatienotagebied gaat, waar dus op vrijwillige basis beheersover-eenkomsten afgesloten zouden kunnen worden. Het principe van de vrijwilligheid zou niet aangetast mogen worden. Een bestemmingsplan zou geen zwaardere voor-schriften mogen bevatten omdat de relatienota wordt toegepast. Dit zijn echter on-genuanceerde uitspraken zowel op het punt van de vrijwilligheid als op het punt van de inhoud van de ... abonneren of dit artikel kopen.

Naar een Beheerswet voor landbouwgronden

Mr. T.H.J. Joustra

1. In de Interimnota Landinrichtingswet1 zijn in paragraaf 3.2.3. enkele passages gewijd aan de noodzaak van een wettelijke regeling voor beheersovereenkomsten. Er worden een aantal bezwaren opgesomd die aan het instrument van de beheersovereenkomsten in zijn huidige vorm kleven: de beperkte duur van de overeenkomst, onvoldoende waarborgen ten aanzien van de continuïteit van het beheer en de financiële tegenprestatie. Deze bezwaren zijn, zo vervolgt de nota, slechts weg te nemen door een wettelijke regeling, die met name dient te voorzien in een toetsing van de inhoud van de overeenk... abonneren of dit artikel kopen.

De ontwikkeling van de beheerswetgeving landelijk gebied

Mr. P.G.A. Noordanus

De wetgeving, die betrekking heeft op het beheer van het landelijk gebied breidt zich in snel tempo uit. Dit heeft rechtstreeks te maken met het feit, dat er in verschillende beleidssectoren sprake is van nieuwe beleidsontwikkelingen. De beleidsvorming en beleidsuitvoering vraagt hierbij vanuit rechtsstatelijk oogpunt een wettelijk kader, zodat kan worden voorzien in voldoende mogelijkheden voor democratische controle en voor de rechts- en belangenbescherming van de burger. Het nieuwe beleid vraagt verder ook om de nodige organisatorische, financiële en juridische instru... abonneren of dit artikel kopen.

Beheersvergoeding en schadevergoeding

P.C.E. van Wijmen

De mij toebedeelde materie wekte op twee manieren mijn belangstelling op: als natuurbeschermer boeit mij de vraag hoe 'de landbouw' er weer toe kan worden gebracht natuur en landschap - welk laatste zij vroeger mede schiep en in stand hield, doch heden noodgedwongen 'aanpaste' om het eufemistisch te zeggen - thans wederom mede te gaan beschermen; als jurist treft mij telkens weer het vraagstuk der belangenafweging: wanneer wij in het algemeen belang besluiten tot instandhouding en herstel van onze 'ecologische reserve' - en besluiten wij daar niet toe, dan is het vroege... abonneren of dit artikel kopen.

Beheersregeling in de praktijk

Ir. T.T. Wind

5 Jaar geleden - op 1 juni 1977 - verscheen de Beschikking Beheersovereenkomsten, enige tijd later gevolgd door de Beschikking Onderhoudsovereenkomsten. Met deze beide besluiten werd uitvoering gegeven aan het beleid, dat in de in 1975 gepubliceerde 'Nota betreffende de relatie landbouw en natuur- en landschapsbehoud' werd omschreven. Deze zgn. Relatienota draagt de ondertitel 'Gemeenschappelijke uitgangspunten voor het beleid inzake de uit een oogpunt van natuur- en landschapsbehoud waardevolle agrarische cultuurlandschappen'. Het woord 'gemeenschappelijk' heeft kennelijk betrekking... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS