mr. A. Visscher FB en mr. A. Verduijn FB*
Provincies en gemeenten in Nederland kennen diverse regelingen voor functiewijziging van agrarische bebouwing. Hierbij kan in het bijzonder gedacht worden aan de functiewijzigingsregelingen als de Ruimte voor Ruimteregelingen en de regelingen voor Vrijkomende Agrarische Bedrijfsgebouwen (VAB). De Ruimte voor Ruimteregelingen voorzien in het onder voorwaarden kunnen verkrijgen van een bouwtitel voor een nieuwe woning in het buitengebied, waarbij de tegenprestatie bestaat uit bijvoorbeeld het slopen van oude agrarische bedrijfsgebouwen (‘Rood voor Rood’) of het ontwikkelinge... abonneren of dit artikel kopen.
prof. mr. D.W. Bruil
De Duitse, Nederlandse en Belgische verenigingen voor agrarisch recht proberen elk jaar een bijeenkomst van de drie landen te organiseren over een actueel thema. Van 29 november t/m 1 december 2012 vond een drielandenseminar plaats in Dresden, georganiseerd door de DGAR, de Deutsche Gesellschaft für Agrarrecht. Helaas moesten de Belgen verstek laten gaan. De Denen, die ook waren uitgenodigd, waren eveneens verhinderd. Zo werd het een tweelandenseminar, terwijl het een vierlandenseminar had kunnen zijn. Dat maakte de bijeenkomst overigens niet minder interessant. Er waren e... abonneren of dit artikel kopen.
prof. mr. D.W. Bruil
Zakelijke rechten
Staatsbosbeheer
De uitrol van de erfpacht op basis van de nieuwe algemene voorwaarden van Staatsbosbeheer is begonnen. In het hele land vindt overleg plaats tussen erfpachters en SBB om contractafspraken te maken op basis van die nieuwe voorwaarden en overgangsregelingen. Er zijn nieuwe uitgiften en een aantal zittende erfpachters heeft ervoor gekozen over te stappen naar een vernieuwde erfpacht. Voor de verkoop van erfpachtpercelen worden door SBB voorbereidingen getroffen. Daarbij wordt rekening gehouden met verschillende door de Tweede Kamer aangenomen moties. Voo... abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilAls het aan Aptroot en Lodders ligt worden de product- en bedrijfschappen opgeheven. Dat is ook de strekking van een door hen ingediend initiatief-wetsvoorstel (Kamerstukken II, 2011/12, 33314, nrs. 1-3). De Wet op de bedrijfsorganisatie wordt aangepast (de SER blijft bestaan), de Instellingswetten voor de zeventien schappen worden ingetrokken en dat geldt ook voor de Wet tuchtrechtspraak bedrijfsorganisatie. Allerlei wetten worden verder aangepast. De publiekrechtelijk taken van de schappen (medebewind en autonome taken) op het terrein van plant- en diergezondheid, dierenwelzijn, voedselve... abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilDe staatssecretaris van ELI zal in de tweede helft van 2012 het initiatief nemen voor een evaluatie van de pachtregeling. Vanuit Justitie is er niet veel belangstelling (“er heeft zich nog nauwelijks jurisprudentie gevormd”), maar vanuit de praktijk komen wel signalen over de werking van het nieuwe pachtrecht. (Kamerstukken II, 2011/2012, 27924, nr. 56) abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilDe nieuwe pachtprijzen zijn verwerkt in het Pachtprijzenbesluit (Stb. 2012, 295) en de Uitvoeringsregeling pacht (Stcrt. 29 juni 2012, nr. 13146). Over pachtprijzen in de glastuinbouw schrijven A.J. van der Ven en J. Vugts in het Land- en Tuinbouw Bulletin van juni 2012, blz. 5 e.v. het instrument pacht wordt in de glastuinbouw niet aantrekkelijk gevonden. Voor de wetgever ligt hier nog een grote uitdaging. abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilIn een brief geeft de regering uitleg over de verkoop van gronden van het Bureau Beheer Landbouwgronden en van gronden buiten de EHS van Staatsbosbeheer. Beide organisaties krijgen een financiële taakstelling mee tot 2017. (Kamerstukken II, 2011/12, 30825, nr. 179). abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilEr is een internetconsultatie geweest over de Stelselwijziging Omgevingsrecht. In een brief haalt de minister de belangrijkste punten naar voren (Kamerstukken II, 2011/12, 33118, nr. 4). De zaak wordt nu verder ter hand genomen. abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilIn de uitspraak van de Raad van State van 18 januari 2012, zaaknr. 201012793/1/H4, is geoordeeld dat uitrijden van drijfmest in het natura 2000-gebied Eilandspolder vergunningplichtig is. Voorlopig werd dat uitrijden gedoogd en nu is er een NB-wet vergunning afgegeven. Daartegen is wel weer beroep ingesteld. (Kamerstukken II, 2011/12, 33037, nr. 22). abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilAan de Tweede Kamer is toegezonden een ontwerp Besluit houders van dieren. In deze regeling worden de thans op basis van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren geldende regels omgezet naar de Wet dieren. De bepalingen zijn gelijk aan de nu geldende. De regels voor het ritueel slachten moeten nog worden verwerkt. (Kamerstukken II, 2011/12, 28286, nr. 567). abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilIn de procedure Wet verbod pelsdierhouderij is een Nota naar aanleiding van het verslag verschenen (Kamerstukken II, 2011/12, 33076, nr. 8, 49 blz.). Het antwoord van de indieners van het wetsvoorstel is daarin eveneens verwerkt. abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilVoor particulieren is er nu ook een subsidieregeling voor zonnepanelen (maximaal € 650), zie Kamerstukken II, 2011/12, 33000 XIII, nr. 188 en Stcrt. 20 juni 2012, nr. 12546 abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilOp de agenda van de Europese JBZ-Raad voor juni stond een Verordening erfrecht. Deze concept verordening “betreffende de bevoegdheid, het toepasselijke recht, de erkenning
en de tenuitvoerlegging van beslissingen en de aanvaarding en de tenuitvoerlegging van authentieke akten op het gebied van erfopvolging, alsmede betreffende de instelling van een Europese erfrechtverklaring” is te vinden onder nummer PE-CONS 14/12.
abonneren of dit artikel kopen.