Tijdschrift voor Agrarisch Recht
2016 nr. 7/8
Redactie
Hoofdredactiemr. E.H.M. Harbers
|
Redactiemr. H.A. van Bommel mr. M. Jansen Schoonhoven mr. dr. D. Korsse mr. R. Ligtvoet prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg mr. C.A.M. van Reeken prof. mr. dr. J.W.A. Rheinfeld mr. W.L. Valk mr. A. Verduijn RB mr. W.J.E. Van der Werf mr. Th.C.M. Willemse
|
Inleiding
mr. H.A. Verbakel – van BommelGraag wil ik deze kort & bondig gebruiken om mijn zorg uit te spreken over het feit dat de overheid haar automatiseringssystemen steeds vaker als uitgangspunt lijkt te gebruiken voor de uitleg van definities en begrippen in wetgeving.
In mijn praktijk heb ik regelmatig te maken met de Meststoffenwet en de interpretatie daarvan. In dit kader zijn twee begrippen van groot belang: ‘bedrijf’ en ‘landbouwer’.
Het begrip ‘landbouwer’ is als volgt gedefinieerd in art. 1.1 onder gg van de Meststoffenwet:
‘natuurlijke ... ...lees meer
Artikel
prof. dr. Margaret Rosso Grossman1The United States enjoys large expanses of productive agricultural land and even more timber and forest land. The majority of the US land area of 2.3 billion acres is rural, and almost 1.4 billion acres are nonfederal rural land, including cropland (361 million acres), rangeland (409 million), pasture (120 million), and forest (409 million).[2] More than 60 percent of US land (99 percent of cropland) is privately owned[3] and can be transferred with few restrictions. Ownership of rural land is therefore attractive for investors, as well as for agricultural producers.
National con... abonneren of dit artikel kopen.
mr. P.A.C.E. van der Kooij1Een aantal jaren geleden stond in dit tijdschrift een artikel van mijn hand, getiteld ‘Kwekersrecht, octrooirecht, en de betekenis van de kwekersvrijstelling’.[2] In dat artikel werd achtereenvolgens stilgestaan bij de inhoud van de kwekersvrijstelling, de opkomst van de biotechnologie in de jaren ’70 van de vorige eeuw en de daarmee verband houdende regelgeving, de problematiek waarvoor het ontbreken van een vergelijkbare vrijstelling in het octrooirecht zorgde, een aantal mogelijke oplossingen hiervoor en tot slot enkele initiatieven vanuit het bedrijfsleven en de overheid om aan ... abonneren of dit artikel kopen.
mr. A. Verduijn RB1In Agr.r. 2015, p. 212 heeft ir. M. de Koe uitvoerig de agrarische erfpacht beschreven. In paragraaf 4.2 van zijn bijdrage besteedt hij ook aandacht aan de fiscale winstberekening bij financieringserfpacht. Ik wil daar graag verder op inzoomen. Aanleiding daarvoor is een recente briefwisseling tussen de Vereniging van accountants- en belastingadviesbureaus VLB en het Ministerie van Financiën over de toepassing van de landbouwvrijstelling bij financieringserfpacht, dit naar aanleiding van de uitspraak van Hof Arnhem van 20 mei 2014.[2] De brief namens de Staatssecretaris van Financiën is ... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentie
B. Nijman(Mourits – Waterschap Hunze en Aa’s)
(mrs. W.L. Valk, F.J.P. Lock en Th.C.M. Willemse en de deskundige leden F.J.A. baron van Verschuer en ir. J.H. Jurrius)
Pachtovereenkomst.
[Burgerlijk Wetboek, art.7:326, art.7:370]
Verzoek van verpachter om, met verwijzing naar art. 7:326 BW, andere bepalingen te herzien dan die met betrekking tot de pachtprijs is terecht door de grondkamer afgewezen. Beroep ongegrond.
Met noot B. Nijman
Beschikking
in de zaak van:
J.G.A.P. Mourits,
wonende: Eilandswe... abonneren of dit artikel kopen.
E.H.M. Harbers(De Holthurnse Hof/ Titulaer -De Holthurnse Hof/Jaspers-De Holthurnse Hof/Teunnissen sr.)
(mrs. W.L. Valk, K.J. Haarhuis en F.J. de Vries)
Herroeping. Bedrog.
[Burgerlijk Wetboek art. 6:119a, Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering art. 21, art. 283 en art. 282]
Het enkele feit dat een partij mogelijk bedrog heeft gepleegd, is niet voldoende voor herroeping. Vordering wordt afgewezen.
Met noot E.H.M. Harbers
arrest in de zaak van
de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
De Holthurnse Hof Beheer B.V.,
abonneren of dit artikel kopen.
H.A. Verbakel-Van Bommel(Melkveefosfaatreferentie)
(mrs. M. van Duuren, H.L. van der Beek, H.B. van Gijn)
(art. 1 Eerste Protocol EVRM; Meststoffenwet art. 21a)
Melkveefosfaatreferentie. Eigendomsrecht.
Beroep tegen toekennen fosfaatreferenties. De Wet verantwoorde groei is een gerechtvaardigde en proportionele inbreuk op het eigendomsrecht. Wel moet bij de toekenning van referenties worden onderzocht of sprake is van een individuele en buitensporige last.
Met noot H.A. Verbakel-Van Bommel
Uitspraak van de meervoudige kamer van 15 juni 2016 in de zaak tussen... abonneren of dit artikel kopen.
Wet- en regelgeving
PachtPrijzenDe nieuwe pachtprijzen zijn gepubliceerd in Stcrt. 2016, 33798.Zakelijke rechtenEendenkooiIn Ars Aequi van juni 2016 (blz. 420 e.v.) schrijft Jacques Sluysmans over het recht van eendenkooi. Het slotwoord: ‘Het heiligdom van de eendenkooi: een curiosum uit oude tijden, een pronkstuk in het rariteitenkabinet van ons recht. Ik heb het hier voor even uit die kast genomen, afgestoft en in het licht gezet. Laten we het vooral koesteren en zoveel mogelijk met rust laten.’... abonneren of dit artikel kopen.
Actualia
BurenrechtTussen buren kunnen allerlei geschillen ontstaan. Bij deze studiemiddag worden de rechtsregels die dergelijke conflicten beheersen behandeld, onder de vlag ‘burenrecht’. Onder het burenrecht wordt verstaan al hetgeen in zakenrechtelijk opzicht kan spelen tussen eigenaars en gebruikers van naburige percelen. Tal van onderwerpen komen aan de orde, waaronder: grensgeschillen, verjaring, erfdienstbaarheden, afsluiting van erven, mandeligheid, bomen en vensters nabij de erfgrens. Deze kennis is onmisbaar voor de agrarische jurist, advoca... abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2022
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS