Tijdschrift voor Arbeid & Onderneming

Arbeidsrecht – Ondernemingsrecht – Medezeggenschapsrecht

2012 nr. 3/4

Redactie

Hoofdredactie

mr. drs. A.M. Helstone

Redactie

mr. dr. J.H. Bennaars
prof. mr. dr. J.H. Even
mr. S. Sikkink
prof. dr. O.P. van Vliet
mr. dr. H.H. Voogsgeerd
mr. A. Zwanenburg

Redactiesecretaris(sen)

mr. M. Diepenbach

 

Artikel

Annotatie. Aeilkema/Omta: over een bestuurder die ook grootaandeelhouder en w...

prof. dr. R.M. Beltzer en mr. P. Hufman*

1. Vooraf Rechtspersoonlijkheid dient het maatschappelijk verkeer. Hoewel rechtspersonen realiteiten zijn in het rechtsverkeer, zijn zij een constructie om louter ons te dienen. Het is met het oog op deze gedachte dat, waar een rechtspersoon zich op terrein begeeft waarbij zij ons niet langer dient of ons zelfs schaadt, grond bestaat niet te strikt vast te houden aan de gedachte dat een rechtspersoon een persoon is voor het recht, met eigen rechten en verplichtingen. Dat kan ertoe leiden dat door de rechtspersoonlijkheid heen wordt gekeken. De voor vennootschappen in het leven ger... abonneren of dit artikel kopen.

Nederlands enquêterecht in internationale concernverhoudingen: Bermuda Block ...

prof. mr. G. van Solinge*

1 In het eerste nummer van de eerste jaargang van dit tijdschrift stond een interessant artikel van Peter Ingelse over medezeggenschap en enquêterecht in concernverhoudingen.2 De auteur toont weinig enthousiasme voor een formeel-juridische benadering van de medezeggenschap en het enquêterecht; liever neemt hij de economische werkelijkheid tot uitgangspunt. Waar het gaat om concernenquêtes kan een bevoegdheidsdoorbraak in zijn ogen slechts worden toegelaten indien de overheersing van de dochter door de moeder volledig – of ten minste overwegend – is. Waar het gaat om m... abonneren of dit artikel kopen.

‘Veel werknemers hebben geen idee waartoe een vakbond dient’. Een interview m...

mr. M. van Eck en mr. F.G. Laagland

In deze rubriek geven prominente beoefenaars die zich bezig houden met Arbeid, Onderneming en Medezeggenschap hun visie op een aantal specifieke thema’s. Wat trekt hen aan in dit grensgebied, welke ontwikkelingen constateren zij en wat zouden zij willen veranderen? Ditmaal het woord aan Bob van der Wal. Vanuit zijn positie als vakbondsbestuurder geeft hij zijn mening over de huidige ontwikkelingen op cao-gebied. abonneren of dit artikel kopen.

Artikel 16 Tiende Richtlijn binnen het Nederlandse vennootschapsrecht1. Venno...

mr. F.G. Laagland*

Vennootschappelijke medezeggenschap knoopt aan bij de juridische structuur van de vennootschap. Deze vorm van medezeggenschap wordt tot op heden nationaal geregeld, met als gevolg dat binnen de Europese Unie op dit vlak grote verschillen bestaan. Dit biedt vennootschappen de mogelijkheid nationale medezeggenschapsregels te omzeilen via de techniek van grensoverschrijdend fuseren. De Europese wetgever heeft hiervoor met art. 16 Tiende Richtlijn een oplossing gecreëerd die is gebaseerd op de systematiek uit de SE-Richtlijn. Art. 16 Tiende Richtlijn coördineert de afwijk... abonneren of dit artikel kopen.

De besturing van pensioenfondsen

mr. A.W. Rutten*

Naar aanleiding van het in februari van dit jaar verschenen wetsvoorstel ‘Wijziging van de Pensioenwet en enige andere wetten in verband met versterking van het bestuur bij pensioenfondsen en enige andere wijzigingen’ (Wet versterking bestuur pensioenfondsen)1 ga ik in deze bijdrage in op de besturing (de governance) van pensioenfondsen, nu en in de nabije toekomst. Voordat ik overga tot bespreking van dit wetsvoorstel, geef ik eerst een kort overzicht van de wijze waarop de governance bij pensioenfondsen nu is ingericht en welke ontwikkelingen op het gebied van pension ... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Column. Zijn er sleutels voor vernieuwing van het arbeidsovereenkomsten en he...

mr. R.A.A. Duk*

1. In zijn openingscolumn voor de vorige aflevering van dit blad onderscheidt prof. mr. L. Timmerman ‘Twee sleutels voor vernieuwing van het ondernemingsrecht’. 1 Die sleutels zijn ‘het evenredigheidsbeginsel’ en ‘de economische werkelijkheid’. Aan het slot van die column stelt Timmerman de vraag of binnen het medezeggenschapsrecht en het arbeidsrecht vergelijkbare invloeden in de rechtsvinding zijn aan te wijzen als in het ondernemingsrecht. Het navolgende is te zien als een eerste poging tot beantwoording van die vraag. abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS