Compliance, Ethics & Sustainability

Voorheen tijdschrift voor Compliance

2015 nr. 4

Redactie

Hoofdredactie

Sharon Oded

Redactie

Joris J. Blaauw
Renske Fikkers
Karen F. Fluks
Emmeline van Heukelem
Arend Koper
Edward Nkune
Peter-Jan Engelen
mr. A. B. Schoonbeek
C. Sijstermans LLM
Marlon Straathof
Marijke Terpstra
Bartheke Weerstra
Anne-Claire L. Wilmink

Vaste medewerkers

Sam Curtis
Edgar D. Karssing

Redactiesecretaris(sen)

Frank T.G.J. Segers

 

Inleiding

Redactioneel. Compliance & Arbeidszaken

Martijn van Tongeren Redactie Tijdschrift voor Compliance

Deze editie van het Tijdschrift voor Compliance heeft de titel Compliance & Arbeidszaken gekregen en gaat over ‘al hetgeen tot de arbeidsrelatie enige betrekking heeft’. In het themanummer is gekozen voor onderwerpen waarbij de toezichtsrechtelijke eisen die gelden voor onder toezichtstaande instellingen doorwerken in de arbeidsrelatie tussen de instelling en degenen die in dienst staan van de instelling. De onderwerpen die binnen het thema besproken worden zijn de geschiktheids- en betrouwbaarheidstoets voor bestuurders, commissarissen en to... ...lees meer

Artikel

De toetsing van bestuurders en commissarissen door DNB en de AFM. Het wetteli...

mr. G.P. Roth en mr. J.S. Roepnarain*

Deze bijdrage handelt over de betrouwbaarheids- en geschiktheidstoets op grond van de Wet op het financieel toezicht (‘Wft’) voor bestuurders, commissarissen en leidinggevenden uit het tweede echelon. Het gaat over toetsing en hertoetsing. In deze bijdrage besteden de auteurs, naast het wettelijke kader, aandacht aan het antwoord op de vraag of het hertoetsingtraject wel met voldoende waarborgen is omkleed (redactie). abonneren of dit artikel kopen.

Personeelscreening in de financiële sector: ‘Kwaliteit zakt weg’. Interview m...

drs. D. Mijnheer*

De financiële sector tracht door middel van zelfregulering het gedeukte vertrouwen van consumenten terug te winnen. Het instituut DSI krijgt hierin een steeds centralere rol. DSI-directeur Jerry Brouwer overziet zowel de nieuwe tuchtrechtspraak voor banken als de verplichte personeelsscreening in de financiële sector. Hij waarschuwt voor afnemende alertheid. abonneren of dit artikel kopen.

Binding van werknemers aan complianceregels: maakt het uit hoe?

mr. L.B. de Graaf en mr. F.M. Dekker

Vrijwel iedere onderneming ziet zich geconfronteerd met branche-gerelateerde regelgeving. Een onderneming bepaalt echter niet het eigen gedrag. Het zijn de mensen, de werknemers, die het gedrag van de onderneming bepalen. Het zijn zodoende de werknemers die ervoor kunnen en moeten zorgen dat de onderneming voldoet aan de betreffende regelgeving. Ondernemingen – lees: werkgevers – moeten hun werknemers daarom verbieden bepaalde handelingen te verrichten of juist opdragen bepaalde handelingen te verrichten en awareness te creë... abonneren of dit artikel kopen.

Disciplinaire maatregelen bij overtreding van compliancepolicies

mr. A. J. J. P. B. M. Kersten*

Samenvatting Dit artikel werpt regelmatig een blik op het actuele bankentuchtrecht. Wil overtreding van een compliance-policy met een disciplinaire maatregel kunnen worden gesanctioneerd, moet er sprake zijn van wangedrag. Dat betekent dat disciplinaire maatregelen niet op hun plaats zijn wanneer de prestaties onder de maat zijn zonder dat sprake is van onwil of moedwil. Voor de vraag of prestaties van een medewerker onder de maat zijn, geldt het perspectief van de werkgever. Compliance-policies kunnen de strekking hebben de belangen van klant... abonneren of dit artikel kopen.

De zaak Theodore W. Urban of de aansprakelijkheid van de compliance officer

mr. drs. B.D. Berendsen en mr. G.J.P. Jong*

Compliance officers bij financiële ondernemingen in de Verenigde Staten (VS) haalden opgelucht adem. Vanaf eind januari 2012 werd voormalig ‘general counsel ‘ Theodore W. Urban door toezichthouder de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) niet langer beticht van ‘failure to supervise’. Door de zaak tegen Urban te laten vallen bleef onduidelijk wanneer er volgens de toezichthouder wél sprake was van ‘failure to supervise’. In een publicatie van 30 september 20131 gaf de SEC vervolgens an... abonneren of dit artikel kopen.

Conduct Risk Monitoring (CRM). Een zoektocht naar een praktische aanpak voor ...

mr. M.M. Gunneweg en mr. F. Bijen*

Dit artikel beschrijft de zoektocht naar een methode, Conduct Risk Monitoring genoemd (CRM), die verdieping geeft aan de bestaande monitoring methoden. Het doel van CRM is om management inzicht te verschaffen in de oorzaken voor mogelijk niet-compliant gedrag. De CRM-rapportage voorziet management van advies om risico’s voor dergelijk gedrag te beperken. De gebruikelijke monitoring en testing van compliance controls, gaat veelal voorbij aan de specifieke factoren die het gedrag van medewerkers en daarmee de (risico... abonneren of dit artikel kopen.

Een alternatief voor het herstel van vertrouwen. En de waarde van de Nederlan...

drs. M.D. Keuzenkamp

Samenvatting In dit opiniestuk zal ik de stelling verdedigen dat het transparant en inzichtelijk maken van een belangenafweging meer bijdraagt aan het herstel van vertrouwen dan de invoering van de bankierseed. In het verlengde daarvan zal ik ook de stelling verdedigen dat de ééndimensionale en eenzijdige nadruk op ‘het klantbelang centraal’-beleid symbool staat voor de beperkte werking van de bankierseed. Het artikel is een uitwerking van mijn scriptie. abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Lessons Learned

S.W.B. Boerma RA (red.)*

In deze rubriek willen we zaken bespreken die zich in de praktijk hebben voorgedaan. Voorvallen die zich bij alle beursgenoteerde ondernemingen zouden kunnen voordoen. Voorvallen waaruit lering getrokken kan worden. We learn. Zij worden beschreven als zouden zij zich afspelen in het virtuele conglomeraat Wilurn NV. Op deze manier wordt de anonimiteit gegarandeerd. U bent uitgenodigd eigen praktijkgevallen aan de redactie in te zenden. abonneren of dit artikel kopen.

Kritisch over ... Jaarboek Corporate Governance 2014-2015, Deventer: Kluwer 2...

prof. em. mr. A. Brack*

Dit is het vierde jaarboek Corporate Governance, de inhoudsopgaven van de drie voorgangers zijn als bijlagen in dit jaarboek opgenomen en de afzonderlijke bijdragen zijn bovendien na een jaar te downloaden via www.jaarboekcorporategovernance.nl. U kunt op deze website heel trendy (eigentijds) zoeken naar bijdragen over een bepaald onderwerp met behulp van tags (trefwoorden). Hoewel het aantal bijdragen (‘hoofdstukken’) aan de jaarboeken de afgelopen jaren telkens met één afnam, is dit toch geen trend gebleken; deze vierde editie overtref... abonneren of dit artikel kopen.

Naschrift bij ‘Customer Due Diligence en Religieuze Instellingen - een prakti...

mr. P.J.A. Vlek

In mijn artikel ‘Customer Due Diligence en Religieuze Instellingen - een praktijkcasus’1 , schreef ik het volgende: ‘Met ingang van 1 januari 2014 zijn de voorwaarden om over een ANBI-status te kunnen beschikken voor stichtingen en verenigingen behoorlijk aangescherpt. De kerkgenootschappen hebben ter zake deze aangescherpte voorwaarden uitstel gekregen tot 1 januari 2016. Vanaf die datum zullen voor hen in belangrijke mate dezelfde voorwaarden gelden als voor stichtingen en verenigingen; waaronder een individuele inschrijvingsplicht b... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS