Tijdschrift voor Compliance

2019 nr. 6

Redactie

Hoofdredactie

Sharon Oded

Redactie

Joris J. Blaauw
Karen F. Fluks
Jörgen Hofstra
Arend Koper
Edward Nkune
Maria Pia Sacco
Ebbe Rogge
Annemarije B. Schoonbeek
C. Sijstermans LLM
Danny V. Smit
Bartheke Weerstra
Anne-Claire L. Wilmink

Vaste medewerkers

Edgar D. Karssing

Redactiesecretaris(sen)

Frank T.G.J. Segers

Inleiding

Redactioneel. Cross-border

Frank Segers

Toen de redactie van dit themanummer de vaste bijdrage ontving in de rubriek ‘Uit de boekenkast van de bedrijfsethiek’, trok dit meteen de volle aandacht. Het gaat immers om de 75e bijdrage van Edgar Karssing aan het Tijdschrift voor Compliance. Ik heb meteen in het archief de eerste bijdrage erbij gepakt. Deze eerste bijdrage werd gepubliceerd in nummer 2 van het Tijdschrift voor Compliance in 2001. Daarin gaat Karssing in op zijn eigen observaties tijdens trainingen tegen de achtergrond van het artikel van Frederick Bird en James Walters, te we... ...lees meer

Artikel

Marktmisbruik bij grensoverschrijdende overnames

mr. N.A. Campuzano en dr. ir. E. Rogge

De laatste jaren is er een aantal grote fusies en overnames geweest waarbij Nederlandse ondernemingen betrokken waren. In januari 2016 gingen de aandeelhouders van Shell akkoord met de overname van het Britse olie- en gasbedrijf BG Group, waarvan het bod reeds in april 2015 was uitgebracht.1 Het was de grootste aankoop van een Nederlands bedrijf tot dan toe met een waarde van EUR 47 miljard. In dezelfde periode doet het Nederlandse Ahold een overnamebod op de Belgische branchegenoot Delhaize.2 Tot slot het voorbeeld van het Nederl... abonneren of dit artikel kopen.

Reputatierisico’s terwijl geen wet is overtreden. Integrity Due Diligence kan...

J.M. Grummel RA CFE en T.F. Brocken

‘Profits are essential if a company is to effectively serve all of its stakeholders over time – not only shareholders, but also employees, customers, and communities. Similarly, when a company truly understands and expresses its purpose, it functions with the focus and strategic discipline that drive long-term profitability. Purpose unifies management, employees, and communities. It drives ethical behavior and creates an essential check on actions that go against the best interests of stakeholders. Purpose guides cultu... abonneren of dit artikel kopen.

Cross Border Compliance bij een financiële instelling: hoe neem je het mee in...

mr. F.T.G.J. Segers

Interview met N. Zwikker.   Ik kom van oorsprong uit de Amsterdamse advocatuur waar ik vijf jaar heb gewerkt. Daarna volgde in 1988 mijn stap naar de financiële wereld. Eerst als jurist en daarna actief in diverse functies, van risk management tot commercieel. Achteraf gezien een redelijk brede bancaire basis die mij goed gediend heeft in de diverse compliancerollen die ik later vervulde. Ik geloof er nog steeds heilig in dat je als compliance officer de financiële instel... abonneren of dit artikel kopen.

Een juridisch en forensisch perspectief op mededinging compliance

mr. Y. de Vries, P. Özer MSc en T.A. Eijken MSc

Boetes voor compliance-overtredingen komen geregeld in het nieuws. Zo ook boetes voor non-compliance met het mededingingsrecht. Boetes die in Nederland worden opgelegd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) lopen dikwijls in de enkele miljoenen euro’s en die van de Europese Commissie (Commissie) vaak zelfs enkele tientallen of honderden miljoenen euro’s. Welke risico’s loopt u als organisatie als we kijken naar de ontwikkelingen bij de toezichthouder? Welke mogelijkheden heeft u om zelf deze risico’s te b... abonneren of dit artikel kopen.

Maximizing the value of 2nd line of defense during cross-border business tran...

A. Kristamuljana MSc en M. Sivro MSc

Abstract Enterprises are in the midst of a fast-paced, changing world and in order to survive and flourish, they often need to transform. Carrying out a transformation project has become a new normal for global corporations. In the process, we see the tendency of organizations to pay more attention to strategic KPI’s, and less on doing things right and ensuring risks are properly mitigated throughout the transformation phase. abonneren of dit artikel kopen.

De Richtlijn bescherming klokkenluiders bezien vanuit Nederlands perspectief

C.M. Manders RA, E.M. van Florestein MSc en J.T.H.L. Stappers, LL.M., PgDip, CIPP/E

Tot op heden blijft klokkenluiden1, ondanks de maatschappelijke ontstemming over de verschillende misstanden die recentelijk door klokkenluiders wereldkundig zijn gemaakt2, een onderwerp waar men in Nederland niet warm voor loopt.3 Er zal met gemengde gevoelens gereageerd worden op het besef dat een groot aantal Nederlandse organisaties er echter binnen twee jaar toch aan zal moeten geloven: er komt een aangepaste wettelijke verplichting klokkenluiders te beschermen. Moet dat nou? We hebben toch al de Wet Huis voor klokkenluiders? Dat klopt, m... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Uit de boekenkast van de bedrijfsethiek (75)

dr. E.D. Karssing

In de bedrijfsethiek is een groot aantal boeken en artikelen verschenen waarin op praktische wijze integriteitsvraagstukken worden behandeld en concrete aanbevelingen worden gedaan voor het bevorderen van de ethiek en integriteit van organisaties en hun medewerkers. Niet iedereen weet deze publicaties te vinden of heeft tijd ze te lezen. Daarom kijkt Edgar Karssing geregeld voor het Tijdschrift voor Compliance in de boekenkast van de bedrijfsethiek en bespreekt hij een artikel of boek. Deze bijdragen zijn geen recensies, maar een samenvatting ... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS