Nederlands Tijdschrift voor Energierecht

2014 nr. 5/6

Redactie

Hoofdredactie

mr. M. de Rijke

Redactie

mr. I. Brinkman
mr. drs. J.E. Janssen
mr. A.A. Kleinhout
prof. mr. dr. M.M. Roggenkamp
mr. drs. A. Waayer

Vaste medewerkers

mr. M. J.J. van Beuge
mr. F. Elskamp
mr. M.W.F. Oosterhuis
mr. B.M. Winters

Redactiesecretaris(sen)

mr. P. B. Gaasbeek

 

Inleiding

Voorwoord

Jaargang 2014 van het NTE wordt afgesloten met een dubbelnummer. De eerste twee artikelen staan in het teken van het streven naar een toename van het aandeel van energie uit hernieuwbare energiebronnen. Het lijdt geen twijfel dat de ontwikkeling van de verduurzaming van de energievoorziening binnen de EU in hoge mate te danken is aan stimulering vanuit de overheid. Inmiddels is echter ook de keerzijde van die stimulering voor de energiemarkt zichtbaar. Mrs. Pierrette Gaasbeek en Mariska van de Sanden beschrijven hoe de Europese Commissie met de Richtsnoeren milieu-en energiesteun de... ...lees meer

Artikel

Richtsnoeren milieu- en ­energiesteun 2014-2020 - Op zoek naar de balans tuss...

mr. P.B. Gaasbeek en mr. M.A.M.L. van de Sanden

De afgelopen jaren zijn veel steunmaatregelen toegekend ten behoeve van hernieuwbare energiebronnen. Recent onderzoek van de Europese Commissie (hierna: Commissie) laat zien dat de lidstaten in 2012 EUR 41 miljard hebben uitgegeven om het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te stimuleren.1 In totaal was het aandeel duurzame energie in de totale energieconsumptie in de Europese Unie (hierna: EU) in 2012 14,1 procent. Sinds 2004 groeide in alle lidstaten het aandeel van hernieuwbare bronnen in het eindverbruik van energie. De grootste stijging werd genoteerd in Zweden (van 38,7 procent... abonneren of dit artikel kopen.

Weer een frisse bries voor windenergie op zee

mr. J.C.W. Gazendam*

De grootschalige aanleg van windparken op zee is in Nederland nog altijd niet gestart. De in 2002 geformuleerde doelstelling om in 2020 te komen tot 6.000 MW wind op zee[1], is zeer ambitieus gebleken. In 2014 is slechts 228 MW gerealiseerd. De ontwikkelingen met betrekking tot de aanleg van windparken op zee zijn tot nu toe dus niet spectaculair te noemen. Het is echter wel zo dat met het tekenen van het Energieakkoord in 2013 een nieuwe impuls is gegeven om schot te brengen in dit dossier. In het Energieakkoord hebben 40 partijen afspraken gemaakt over onderwerpen ... abonneren of dit artikel kopen.

Gelijkwaardigheid in warmteplannen

mr. drs. H.M. Israëls en drs. ing. W.P.C. Mans

1.1 Aansluitplicht en warmteplannen In steeds meer gemeenten worden warmtenetten aangelegd voor de verwarming van gebouwen. Op grond van het Bouwbesluit 2012 moeten gebouwen verplicht worden aangesloten op zo’n warmtenet. Maar van deze aansluitplicht kan worden afgeweken wanneer een gelijkwaardig alternatief voor de aansluiting op het warmtenet wordt toegepast. Zo’n gelijkwaardig alternatief wordt getoetst aan de mate van energiezuinigheid en bescherming van het milieu van het voltooide warmtenet zoals opgenomen in een warmteplan dat door de gemeenteraa... abonneren of dit artikel kopen.

Kabel- en leidingschade - De hoofdlijnen uit 6 jaar jurisprudentie

mr. S.J.H. van de Kant en mr. P. van Huizen*

In 2008 is de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (hierna: WION) in werking getreden. De minister heeft bij de invoering aangegeven dat de WION plichten voor grondroerders, netbeheerders en opdrachtgevers vastlegt met het oog op voorkoming/vermindering van graafschades. Deze partijen dienen vervolgens samen invulling te geven aan de verantwoordelijkheid voor zorgvuldig graven.[1]Onduidelijkheden over begrippen en reikwijdtes binnen de WION zijn in eerste instantie opgevangen door een veelvoud aan richtlijnen en voorschriften waaraan partijen... abonneren of dit artikel kopen.

Ålands Vindkraft (C-573/12): Conflict tussen het vrij verkeer van goederen en...

mr. S.R.W. van Hees*

Annotatie bij de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie van 1 juli 2014 (C-573/12, ECLI:EU:C:2014:2037 )1. InleidingHet jaar tweeduizendveertien was een jaar met twee interessante Europese zaken over door lidstaten opgezette nationale steunprogramma’s voor duurzame energie. Met deze steunprogramma’s beogen lidstaten de productie van duurzame energie te promoten, om zo hun bindend nationaal streefcijfer te behalen voor het binnenlands gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen in 2020 (als vastgelegd in Richtlijn 2009/28/EG ter bevordering van hernieu... abonneren of dit artikel kopen.

Liberalisering van de energiemarkt, 10 jaar na de volledige marktopening - Ve...

mr. B.F.C. van de Weijgert en S.W. Hamelink*

Op vrijdag 12 september 2014 vond ten kantore van het Europese Netwerk van Transmissie System Operators (hierna: ENTSO) in Brussel een NeVER-bijeenkomst plaats. Het programma van deze bijeenkomst stond vrijwel geheel in het teken van het feit dat, na de grootverbruikersmarkt, tien jaar geleden ook de energiemarkt voor kleinverbruikers werd geopend. Een passend programma op een meer dan passende locatie die werd afgesloten met een bezoek aan de Control Room van Coreso, het instituut voor coördinatie van de operationele veiligheid van transmissiesystemen in Europa. Na de ontv... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentie

mr. I. Brinkman, mr. L. Baljon en mr. P.P. Huurnink*

NTE 2014/43Rechtbank Midden-Nederland, 7 mei 2014, ECLI:NL:RBMNE:2014:1994 , inzake Liander N.V. tegen de heffingsambtenaar van de gemeente NaardenLiander N.V. (hierna: Liander) heeft beroep ingesteld tegen de beslissing op bezwaar van 26 maart 2013 (het bestreden besluit) van de heffingsambtenaar van de gemeente Naarden (hierna: de gemeente). In het bestreden besluit is het bezwaar tegen de beschikking van 30 september 2012 (het primaire besluit) ongegrond verklaard, in welke beschikking aan Liander een voorlopige aanslag precariobelast... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving

mr. drs. J.E. Janssen, mr. M.E. Brinkman en mr. W. Wolbers*

In deze rubriek wordt ingegaan op belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving in Europa en Nederland alsmede op ontwikkelingen die naar verwachting op korte termijn tot dergelijke wijzigingen zullen leiden.EuropaRichtlijn betreffende de uitrol van infra- structuur voor alternatieve brandstoffen (PbEU 2014, L 307/1)Nadat het Europees Parlement op 15 april 2014 het voorstel voor deze richtlijn op een aantal punten had gewijzigd en vervolgens had goedgekeurd (zie NTE 2014, nr. 2), hebben het Europees Parlement en de Raad... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Actualiteiten en signaleringen

prof. mr. dr. M.M. Roggenkamp, L. Diestelmeier LL.M., mr. J.C.W. Gazendam, mr. D.M. Hanema en D. Kuiken LL.M.*

Rapporten en overige publicatiesIn deze rubriek worden jaarverslagen, rapporten en overige publicaties besproken die inzicht bieden in de energiesector c.q. de ontwikkelingen van het energierecht. De redactie houdt zich aanbevolen voor suggesties voor documenten die in deze rubriek opgenomen kunnen worden.Autoriteit Consument & Markt (ACM)Wijziging toezicht in het kader van de WarmtewetOp 7 oktober 2014 heeft de ACM bekend gemaakt dat het toezicht op de naleving van de Warmtewet zal worden aangepast. De Warmtewet die per 1 januari 2... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS