Tijdschrift voor Financieel Recht

2009 nr. 2/3

Redactie

Hoofdredactie

mr. A.J.A.D. van den Hurk

Redactie

prof. mr. D. Busch
mr. C.J. Groffen
dr. mr. F.M.A. ´t Hart
mr. G. Kastelein
mr. P. Kerckhaert
mr. I. van der Klooster
mr. R.E. Labeur
mr. drs. N. Lemmers
dr. M.L. Louisse
mr. S.M.C. Nuijten
mr. R.K. Pijpers
prof. mr. E.J. van Praag

Vaste medewerkers

mr. L. A. van Amsterdam
mr. N. Dekker
mr. M. van Eijck van Heslinga
mr. R.J.C. Goudswaard
mr. drs. A.J. Graafland
mr. E. Kempenaar
mr.T. Klerks
mr. N. van der Meer Mohr
mr. A.A. Pasaribu
mr. W. Pronk
mr. M.C.J. Reuling
mr. W. Roëll
mr. C. Russcher
mr. S. Uijldert
mr. T. Waterbolk

Redactiesecretaris(sen)

M. Troost
mr. P.M. van Vliet

 

Artikel

Kredietcrisis: opmaat voor een Europese toezichthouder?

mr. H.V. Oppelaar*

De huidige ongekend diepe crisis heeft ongenadig de fundamentele zwakte van het Europese toezicht zichtbaar gemaakt. Een van de kernproblemen is fragmentatie. Een financieel conglomeraat dat in veel lidstaten van de Europese Economische Ruimte (EER)2 opereert kan met grofweg 40 à 50 nationale toezichthouders te maken krijgen. Al die toezichthouders dienen op grond van Europese richtlijnen kruiselings samen te werken en onderling informatie uit te wisselen. Als het er echt op aan komt, gebeurt dit niet. Vide Fortis. Het Europese toezichtmodel kan nog het beste worden aan... abonneren of dit artikel kopen.

De kredietcrisis: gevolgen voor

mr. M.G. van ’t Westeinde

Deze bijdrage gaat in op de gevolgen van de kredietcrisis voor het aanzien van en toezicht op zogeheten kredietbeoordelingsbureaus of credit rating agencies (de CRA’s) binnen de Europese Unie. Deze organisaties houden zich bezig met het afgeven van credit ratings (kredietbeoordelingen). De credit rating industrie wordt op dit moment (wereldwijd) gedomineerd door een drietal CRA’s te weten: Standard & Poor’s (S&P), Moody’s en Fitch. Vandaag de dag spelen de CRA’s een niet meer weg te denken rol op de financiële markten, meer in het bijzonder de internationale kapitaalmark... abonneren of dit artikel kopen.

Aanpassingen van de Capital Requirements Directive voor het originate-to-dist...

mr. E.P.M. Joosen*

De wereldwijde markt voor securitisatietransacties is nagenoeg stilgevallen. Het gebrek aan vertrouwen in de kredietkwaliteit van securitisatieposities leidde in de zomer van 2007 tot de eerste terugtrekking van liquiditeit in de geldmarkten waarmee veel securitisatie-conduits en ‘special investment vehicles’ werden gefinancierd. Het was de start van de credit crunch die eerst in de Verenigde Staten en later in Europa en andere delen van de wereld leidde tot een neergang van de financiële markten. In de meeste analyses wordt daaraan de conclusie verbonden dat de beoor... abonneren of dit artikel kopen.

De toekomst van het deposito-garantiestelsel

mr. B.E.L.J.C. Verbunt en mr. R.L.S. Verjans*

Nederland kent vangnetregelingen voor zowel beleggers als depositohouders (spaarders). Voor beleggers is er het beleggerscompensatiestelsel, voor depositohouders het depositogarantiestelsel. Het beleggerscompensatiestelsel wil beleggers beschermen tegen fraude of administratief wanbeleid van beleggingsondernemingen.3 Het depositogarantiestelsel beschermt onder voorwaarden depositohouders tegen een deconfiture van de bank. In meer fundamentele zin beogen deze garantiestelsels beide het vertrouwen van het publiek in het (Nederlandse) financiële systeem te stutten en te ... abonneren of dit artikel kopen.

Bestuurdersbeloning, de nieuwe Code en de kredietcrisis

prof. mr. G.T.M.J. Raaijmakers en mr. F.G.K. Overkleeft LL.M. *

[Last year’s] ‘shameful’ [handout of $18 billion in Wall Street bonuses] ‘is exactly the kind of disregard for the costs and consequences of their actions that brought about this crisis: a culture of narrow self-interest and short-term gain at the expense of everything else’, aldus president Obama in een persconferentie op 4 februari. ‘For top executives to award themselves these kinds of compensation packages in the midst of this economic crisis isn’t just bad taste – it’s a bad strategy – and I will not tolerate it’, voegde hij daaraan toe. Beloningen in het bedrijf... abonneren of dit artikel kopen.

De (zekerheden)agent in de financiële problemen; no cure and no pay?

mr. dr. A.C.F.G. Thiele en mr. B. Vos *

De financiële problemen die in verband met de kredietcrisis bij een aantal banken en andersoortige financiële ondernemingen zijn ontstaan, geven aanleiding tot vragen die eerder niet of nauwelijks werden gesteld. De eenvoudige samenvatting van de essentie van een kredietovereenkomst zoals deze door Lee Buchheit werd verwoord in zijn – in financieringskringen veelgelezen en geciteerde – boekje ‘How to Negotiate Eurocurrency Loan Agreements’:1 ‘some people want to lend money, some folks want to borrow it, and then the first crowd would like to get their money back again.’ lijkt nie... abonneren of dit artikel kopen.

De gevolgen van de kredietcrisis voor de beleggingsregels van decentrale over...

mr. D.H. de Vries en mr. J.L.S.M. Hillen*

In de publieke opinie doen decentrale overheden het zelden goed. Het ene jaar is er kritiek (onder meer van het parlement)1 dat ze met beleggen van publiek geld te weinig rendement halen. Het andere jaar is er kritiek (o.a. van de minister van Financiën)2 dat ze, zelfs als dat van de wet mag, ‘voor een half procentje meer’ ongewenste risico’s lopen bij IJslandse banken. Een en ander heeft ertoe geleid dat de regelgeving voor het uitzetten van middelen door decentrale overheden wordt aangescherpt. abonneren of dit artikel kopen.

Op glad ijs? Beschouwingen over de kredietcrisis, massaschade en beleidsvorming

prof. mr. I.N. Tzankova

Gevolgen, omvang noch duur van de huidige kredietcrisis laten zich voorspellen,1 maar één ding is in het afgelopen jaar duidelijk geworden: overheidstoezicht op het functioneren van de financiële markten is onmisbaar, maar net als elk andere controlemechanisme biedt het geen garantie tegen problemen. Volgens sommigen moet dit tot de conclusie leiden dat nog meer overheidstoezicht wenselijk is, terwijl anderen met de huidige kredietcrisis juist het bewijs geleverd achten dat niet vertrouwd kan en mag worden op de overheid als exclusieve handhaver, en dat ‘private enforcem... abonneren of dit artikel kopen.

OTC-Derivaten in de kredietcrisis: de ISDA-documentatie als instrument van ri...

prof. mr. W.A.K. Rank*

Derivaten zijn financiële instrumenten waarvan de waarde afhankelijk is van de prijsontwikkeling van een onderliggend product. Dit onderliggende product kan een aandeel of een obligatie zijn, maar ook een rentevoet of een wisselkoers of een commodity zoals aardolie of goud of zilver. Bij derivaten denke men onder meer aan termijncontracten, opties en swaps. In essentie kunnen alle derivaten worden teruggevoerd op een van deze drie basistypen, dan wel op een combinatie daarvan. Derivaten worden in gestandaardiseerde vorm verhandeld aan officiële en erkende beurzen, maa... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Nieuws

mr. Z.D. van Heesen-Laclé, mr. drs. J.M.W.M. Franken en mr. I.L.J.M. Heemskerk

In deze rubriek worden ontwikkelingen op het terrein van het effectenrecht en ander financieel recht gesignaleerd die betrekking hebben op de periode medio december 2008 tot en met medio februari 2009. abonneren of dit artikel kopen.

Rondom het nieuws. Geen geld lenen is duur

mr. F.M.A. ’t Hart

Geld lenen kost geld. Vanaf 1 april 2009 zijn financiële ondernemingen verplicht om in reclame uitingen voor (consumptief) krediet een waarschuwing op te nemen waarvan de tekst luidt: Let op! Geld lenen kost geld abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS