Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2006 nr. 1

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. V.G.F. Boumans
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. E. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
I. Reimert
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Artikel

Huurrecht bedrijfsruimte in Frankrijk en Duitsland

mw. mr. W. Raas-de Lange en mr. J. Groot Koerkamp

In een vorige editie van dit tijdschrift is een begin gemaakt met een oriënterende bespreking van een aantal buitenlandse huurrechtstelsels, specifiek voor wat betreft huurrecht bedrijfsruimte. In dit kader is aandacht besteed aan het huurrecht van Engeland en België.1 Dit keer zal worden ingegaan op de huurrechtstelsels van een tweetal andere ons omringende landen, te weten Frankrijk en Duitsland.2 abonneren of dit artikel kopen.

Mededelingsplicht verhuurder / onderzoeksplicht huurder bij totstandkoming hu...

mw. mr. L.C. Roelofs en mw. mr. N. Eeken

In dit artikel wordt de rechtsvraag besproken of er bij onderhandelingen over beëindiging van de huurovereenkomst een zogenoemde mededelingsplicht (ook wel spreekplicht genoemd) rust op de verhuurder die reeds over een opvolgend huurder beschikt, en welke acties de huurder heeft indien de verhuurder niet aan een (eventuele) mededelingsplicht voldoet. Daarbij zullen wij een fictieve casus tot uitgangspunt nemen. abonneren of dit artikel kopen.

Dringend eigen gebruik bij renovatie

mw. mr. I.E. Wong

Met het nieuwe artikel 7:220 BW zijn de mogelijkheden tot renovatie met instandhouding van de huurovereenkomst verruimd. De mogelijkheden tot renovatie met beëindiging van de huurovereenkomst zijn daarmee beperkt. Huurders zullen na renovatie, hoe ingrijpend die ook is geweest, veel vaker kunnen terugkeren naar de gehuurde bedrijfsruimte of woning. Zelfs na sloop en nieuwbouw kan de huurovereenkomst in stand blijven, als de plaats en de functie van het gehuurde maar gelijk is gebleven. Artikel 7:220 lid 4 BW bepaalt echter wel dat de renovatiebepalingen niet afdoen aan de bevoegdh... abonneren of dit artikel kopen.

De winkelmarkt in 2005/2006: dynamiek ondanks kwakkelende economie

drs. Hajo Frieman

Het jaar 2005 is voorbij. Na jaren van tegenvallende omzetten begint het er nu naar uit te zien dat de detailhandel aan de vooravond van herstel staat. Het consumentenvertrouwen begint zich te herstellen en dankzij een korte en heftige bestedingssprint aan het eind van het jaar eindigde het vorig jaar, qua bestedingen en omzet, niet zo slecht als het begon. Maar, de winkelmarkt is er nog lang niet. In dit artikel laten we de ontwikkeling van het afgelopen jaar de revue passeren, blikken we vooruit naar 2006 en presenteren we ontwikkelingen van de huurprijzen op A1-winkellocaties. abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Gemeente ’s-Gravenhage/Handelsmaatschappij BraberBV (TvHB 2006/1)

prof. mr. A.W. Jongbloed en mw. mr. N. Eeken

1. Hoge Raad1 Samenvatting Erfpachter heeft tijdens de erfpachtperiode een huurovereenkomst afgesloten, die op grond van de met de huurder overeengekomen termijn doorloopt tot na het einde van de erfpacht. De eigenaar is op grond van art. 5:94 lid 2 BW in beginsel gehouden tot voortzetting daarvan na afloop van de erfpacht, mits de erfpachter jegens de eigenaar bevoegd was tot verhuur. Die bevoegdheid bestaat alleen niet als in de akte van vestiging verhuur is uitgesloten. In geval van een verlengde erfpacht ex art. 5:98 lid 1 BW worden de termijnen, genoemd in art. 5:94 lid 2 BW, bereke... abonneren of dit artikel kopen.

Mevr. S./Wbv Bergopwaarts (TvHB 2006/2)

prof. mr. A.W. Jongbloed en mw. mr. N. Eeken

Samenvatting De HR overweegt dat hoofdelijke aansprakelijkheid bij contractueel medehuurderschap zich uitstrekt tot alle verplichtingen uit de huurovereenkomst en dat daarbij niet relevant is wie van beide huurders tekortschiet en evenmin of bij de andere huurder wetenschap over dit tekortschieten bestond. Het hof heeft het gestelde gebrek aan wetenschap bij huurster wel laten meewegen bij de beoordeling van de vraag of de ontbinding door de tekortkoming werd gerechtvaardigd, maar heeft niet onbegrijpelijkerwijs geoordeeld dat een eventueel gebrek aan wetenschap niet aan ontbinding in de... abonneren of dit artikel kopen.

De Consul B.V. / Gedaagde (TvHB 2006/3)

prof. mr. A.W. Jongbloed en mw. mr. N. Eeken

Samenvatting Huurder van horecabedrijfsruimte vordert machtiging tot indeplaatsstelling als huurder van zijn bedrijfsleider. Belangrijkste discussiepunt is of de voorgestelde huurder voldoende waarborgen biedt voor een behoorlijke bedrijfsvoering. De kantonrechter verleent de machtiging, maar legt daarbij de last op dat in het gehuurde uitsluitend achtergrondmuziek mag worden gespeeld en dat een bepaald – brandgevaarlijk – verduisteringsgordijn niet mag worden gebruikt. abonneren of dit artikel kopen.

Bouwvereniging Beter Wonen Patrimonium/Autobedrijf Harry van der Veer B.V. 19...

prof. mr. A.W. Jongbloed en mw. mr. N. Eeken

Samenvatting Schadevergoeding wegens afbraak van een pand in het algemeen belang (ex art. 7:309 BW) is slechts aan de orde als gehandeld wordt in het algemeen belang doordat een overheidsinstantie de plannen heeft opgesteld. In casu lag het initiatief bij een woningbouwvereniging en verleent de gemeente slechts medewerking, terwijl het ook nog eens om particuliere woningbouw gaat. abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Actualiteiten

mw. mr. M. Sloot

Wet- en regelgeving  Tweede Kamer Kamerstukken II 2003/04, 27 926 Huurbeleid op de lange termijn Brief van de minister (78), verslag algemeen overleg (76), brief van de minister (77), brief van de minister (78), brief van de minister (79 en 80). abonneren of dit artikel kopen.

Actualiteiten

mw. mr. M. Sloot

Publicaties • F.E. de Neef, ‘Aansprakelijkheid van de contractuele medehuurder’, Nieuwsbrief Onroerend Goed, nr. 1, 12 januari 2006; • W.H.K. Dijksterhuis, ‘Nieuwe huurbeleid wordt gefaseerd ingevoerd’, Nieuwsbrief Onroerend Goed, nr. 1, 12 januari 2006. abonneren of dit artikel kopen.

Actualiteiten

mw. mr. M. Sloot

Congres ‘Een evaluatie van twee en een half jaar nieuw huurrecht’. Organisatie: Tijdschrift Huurrecht Bedrijfsruimte in samenwerking met de Academie voor Toegepaste Rechtswetenschappen. Datum en tijd: donderdag 2 maart 2006, aanvang 13.00 uur. Locatie: Kasteel De Wittenburg, Landgoed Wittenburg 1 te Wassenaar. abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS