Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2024 nr. 6

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. V.G.F. Boumans
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. E. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
I. Reimert
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Inleiding

Voorwoord

mr. K.M. Verdurmen1

In dit nummer presenteren wij weer drie lezenwaardige artikelen.   Karien Lagrouw en Cathelijne Otte gaan in hun artikel in op de sluiting van bedrijfsruimte op grond van de Wet Damocles en de buitengerechtelijke ontbinding van de huurovereenkomst. De Wet Damocles biedt de burgermeester de bevoegdheid om panden voor een bepaalde periode te sluiten indien er sprake is van een overtreding van de Opiumwet. Lagrouw en Otte bespreken de Harderwijk-uitspraak van begin 2022 waarin een nieuwe evenredigheidstoets is geformuleerd. Hierbij speelt de verwijtbaarheid van verhuurd... ...lees meer

Artikel

Sluiting van bedrijfsruimte op grond van de Wet Damocles en de buitengerechte...

mr. K. Lagrouw en mr. C. Otte1

Met enige regelmaat komen in het nieuws berichten voorbij over drugslaboratoria en/of drugshandel in of vanuit woningen of bedrijfsruimten,[2] waarbij vaak enorme schade wordt veroorzaakt aan het betreffende pand en omliggende panden. De Wet Damocles biedt de burgemeester de bevoegdheid om panden voor een bepaalde periode te sluiten indien er sprake is van een overtreding van de Opiumwet. Huurrechtelijk gezien geeft dat de verhuurder op grond van art. 7:231 lid 2 BW het recht de huurovereenkomst buitengerechtelijk te ontbinden. De ratio daarvan is dat de verhuurder daarmee zijn schade ka... abonneren of dit artikel kopen.

Btw over servicekosten? Vermoedelijk niet meer de standaard

mr. J.V. Boers en mr. D. Agoub1

Tot en met 31 december 2023 bepaalde het besluit Omzetbelasting, levering en verhuur van onroerende zaken, dat de levering van aanvullende zaken of diensten bij commerciële verhuur doorgaans als 'zelfstandige prestaties' werden aangemerkt, waarvan het toepasselijk btw-regime afzonderlijk wordt beoordeeld.[2] Daardoor kon de verhuurder de betaalde btw op de levering van deze voorzieningen compenseren door deze via de servicekosten door te berekenen, ook wanneer de huur zelf niet met btw werd belast. Met de inwerkingtreding van het Besluit onroerende zaken omzetbelasting (het 'Besl... abonneren of dit artikel kopen.

Schadeloosstelling huurder bij afbraak gehuurde in het algemeen belang

mr. L. Kruitwagen1

Een opvolgend eigenaar op wie de rechten en verplichtingen uit de huurovereenkomst zijn overgegaan en de huur opzegt omdat het gehuurde wordt gesloopt of gerenoveerd voor de uitvoering van werken in het algemeen belang, dient de huurder schadeloos te stellen. Het algemeen belang is een breed begrip en de schadeloosstelling kan flink in de papieren lopen. Desondanks is art. 7:309 BW een relatief onbekend artikel. In de praktijk lijkt ook weinig aandacht aan dit artikel te worden besteed, terwijl deze bepaling zomaar van toepassing kan zijn indien vastgoed wordt aangekocht met ... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

ECLI:NL:RBAMS:2024:3528 (230a-bedrijfsruimte, beroep op ontruimingsbescherm...

mr. I.E. Hofhuis1

TvHB 2024/23 Rechtbak Amsterdam 12 juni 2024 ECLI:NL:RBAMS:2024:3528 Met noot van mr. I.E. Hofhuis[1] SK Sports B.V./Gedaagde   Samenvatting   230a-bedrijfsruimte, beroep op ontruimingsbescherming, misbruik van recht Huurder huurde een 230a-bedrijfsruimte (zwembaden) op basis van een kortdurende huurovereenkomst. De huurovereenkomst was voor korte duur aangegaan in ve... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Signaleringen

mr. C. Otte1

Hoge Raad Op 29 november 2024 heeft de Hoge Raad naar aanleiding van de prejudiciële vragen van twee kantonrechters te Amsterdam kort gezegd geoordeeld dat een huurprijswijzigingsbeding dat voorziet in een jaarlijks toe te passen opslag op de huurprijs van maximaal 3% bovenop de consumentenprijsindex, in het algemeen niet een oneerlijk beding is in de zin van Richtlijn oneerlijke bedingen (Richtlijn 93/13/EEG). Dat kan in individuele gevallen anders zijn in verband met bijkomende omstandigheden die zich hebben voorgedaan ten tijde van het sluiten van de huurovereenkomst. Z... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS