Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2024 nr. 5

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. V.G.F. Boumans
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. E. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
I. Reimert
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Inleiding

Voorwoord

mr. K.M. Verdurmen1

In dit nummer presenteren wij drie lezenswaardige artikelen.   Als een verhuurder niet instemt met een door de huurder verzochte indeplaatsstelling, kan de huurder een procedure starten om op grond van artikel 7:307 BW een vervangende machtiging voor een indeplaatstelling bij de rechter te vorderen. Alessandra Oving gaat in haar artikel in op de vraag wanneer het belang van de verhuurder prevaleert boven het belang van de huurder als de rechter toekomt aan een algehele belangenafweging. Voordat de rechter aan die belangenafweging toekomt, wordt eerst gekeken of sprak... ...lees meer

Artikel

Indeplaatsstelling: wanneer prevaleert het belang van de verhuurder?

mr. A.A.L. Oving1

Op grond van art. 7:307 BW kan een huurder in geval van een bedrijfsoverdracht vorderen dat een derde in zijn plaats als huurder gesteld wordt. Hier geldt een aantal vereisten voor. Als aan deze vereisten wordt voldaan, volgt nog een belangenafweging. Gekeken wordt dan of het belang van de verhuurder prevaleert boven het belang van de huurder. Als dat zo is, dan wijst de rechter de vordering tot indeplaatsstelling alsnog af. Voor onderhavig artikel ben ik in de jurisprudentie gedoken die in dat kader is gepubliceerd. Hierna zal ik dan ook deze jurisprudentie besp... abonneren of dit artikel kopen.

Flexibel contracteren in het 290-bedrijfsruimterecht

mr. I.E. Reimert en mr. M.L. Timmerman1

Huurders van 290-bedrijfsruimte hebben recht op aanzienlijke wettelijke bescherming. In de praktijk kan deze bescherming in sommige gevallen knellen. Bij een geplande grootschalige renovatie bijvoorbeeld, zal een verhuurder zo flexibel mogelijk willen zijn in de planning van de werkzaamheden, maar tegelijkertijd zo lang mogelijk huurstromen willen blijven ontvangen. In dit artikel verkennen wij, aan de hand van een fictief voorbeeld, de mogelijkheden die de wet voor het creëren van die flexibiliteit biedt. 1. Casus – renovatie winkelcentrum ... abonneren of dit artikel kopen.

Indexering van de huurprijzen voor bedrijfsruimte: een update

mr. K. Keij1

In 2022 verscheen in dit tijdschrift een artikel over het indexeren van de huurprijs.[2] Sindsdien is er veel gebeurd op het gebied van indexeren. Zo is sprake geweest van (extreem) hoge inflatie, met (extreem) hoge indexeringen tot gevolg en heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (hierna: "CBS") haar rekenmethode aangepast, hetgeen gevolgen kan hebben voor (de hoogte van) de indexering. Over het al dan niet onverkort aanspraak kunnen maken op de (extreem) hoge indexering en de gevolgen van de nieuwe rekenmethode van het CBS zijn diverse procedures gevoerd, met wisselende ... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Overig

Signaleringen

mr. C. Otte1

Boeken J.M. Heikens, Y.A.M. Jacobs, H.J. Rossel, J.A. Tuinman, Tekst en Commentaar Huurrecht, Deventer: Wolters Kluwer Nederland B.V. (ISBN 9789013174915). Publicaties in tijdschriften V.G.J. Boumans, "Verhuurders in de knel door het afschaffen van het gebruikersdeel van de OZB", VGFC 2024/38.   M.M.G.B. van Drunen en I.C.J. Hoving, "Financial lease van batterijcontainers", WPNR 2024/7473.   S.V.M. Stevens, "Opschorting van een voortdurende verplichting en schuldeisersverzuim", ORP 2... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS