Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2025 nr. 1

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. V.G.F. Boumans
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
mr. M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. E. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
I. Reimert
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Inleiding

Voorwoord

mr. K.M. Verdurmen1

In dit nummer presenteren wij weer drie lezenwaardige artikelen.   Op 1 januari 2025 is het bewijsrecht veranderd. De wijzigingen zijn in belangrijke mate terug te voeren op de wens dat rechters al in een vroeg stadium van de procedure op de hoogte zijn van de (juiste) feiten en omstandigheden. De nieuwe wet versimpelt en verbetert de mogelijkheden voor het verzamelen van relevante informatie en bewijsmateriaal in de fase voorafgaand en tijdens de procedure. Ton Jongbloed bespreekt in zijn artikel aan aantal veranderingen, waaronder de meest relevante voor de huurrec... ...lees meer

Artikel

De positie van de hoofdverhuurder bij de onderverhuur van bedrijfsruimte; mog...

mr. K.J.M. Corten1

Eigenaars dan wel verhuurders van bedrijfsruimtes worden in de praktijk regelmatig geconfronteerd met verzoeken van hun huurders ten aanzien van onderverhuur. Denk bijvoorbeeld aan de onderverhuur aan een exploitant van een horecagelegenheid in een hotel of sportschool, de onderverhuur van een winkel (mogelijk in combinatie met een franchiseovereenkomst of in het kader van een 'shop-in-shop' concept) of de onderverhuur van een deel van een kantoorruimte vanwege de afgenomen behoefte van de huurder aan vierkante meters na de COVID-19 pandemie.[2] Vanwege de mogelijk grote belangen van zow... abonneren of dit artikel kopen.

Arrest Didam II

mr. I. Haverkate en mr. D.W.N. Brand1

Op 26 november 2021 verscheen het 'baanbrekende' Didam I arrest (hierna: Didam I).[2] Didam I heeft veel vragen opgeroepen bij vrijwel alle partijen die actief zijn in het vastgoed, hoofdzakelijk binnen de projectontwikkeling. De belangrijkste vragen waren: wat zijn de gevolgen voor (koop)overeenkomsten die (in het verleden) in strijd met de regels uit Didam I zijn gesloten; zijn die overeenkomsten nietig, vernietigbaar of kunnen benadeelden zich 'slechts' beroepen op een onrechtmatigde daad? Op die vragen heeft de Hoge Raad recent een antwoord geformuleerd in het Didam II arrest... abonneren of dit artikel kopen.

Nieuw bewijsrecht: wat verandert er

prof. mr. A.W. Jongbloed1

Op 1 januari 2025 is het bewijsrecht in met name het Wetboek van burgerlijke rechtsvordering gewijzigd en zijn ook diverse wetten op minder belangrijke punten gewijzigd doordat bijvoorbeeld naar de ingevoerde c.q. aangepaste bepalingen wordt verwezen.[2] Voor de huurrechtpraktijk is bijvoorbeeld de invoering van het proces-verbaal van constatering van belang. Ook bestaat er nu op grond van art. 194 lid 1 Rv een recht op inzage van bepaalde gegevens over een rechtsbetrekking tussen partijen. Maar gelukkig bleef ook veel hetzelfde (zoals de regels voor deze verdeling van de bewijslast en d... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS