Tijdschrift voor Curatoren
2015 nr. 5/6
Redactie
Hoofdredactiemr. E. A. H. ten Berge mr. S.A.H.J. Warringa
|
Redactie mr. M. H. Boersen mr. R. Cats mr. D. van Geel mr. J. L. van den Heuvel mr. dr. M.L.H. Reumers mr. M. de Wild mr. J. Wind
|
Vaste medewerkers prof. mr. dr. J. A.A. Adriaanse drs P.C. van Prooijen RV CPVA drs. P. Schimmel RA CFE
|
Redactiesecretaris(sen)mr. R. de Jong
|
Artikel
Mr. J. Wind1In december van 2011 is het INSOLAD Rapport Afwikkeling Faillissementen, verder het WAF-rapport, verschenen.[2] Op basis van de wettelijke bepalingen, de opvattingen in de literatuur en de heersende jurisprudentie wordt in het WAF-rapport beschreven hoe een faillissement financieel moet worden afgewikkeld. Met uitzondering van de uitdeling zelf, zijn de in het WAF-rapport beschreven uitgangspunten ook van toepassing op de financiële afwikkeling van een WSNP.[3] De uitdeling in de WSNP wordt beschreven in art. 349 Fw. De inhoud van dat artikel zal hierna worden... abonneren of dit artikel kopen.
mr. B.M.W. Hunnekens & mr. V. Liemburg1Per 1 januari 2015 is de Wet werk en zekerheid[2] (hierna: WWZ) gefaseerd in werking getreden.[3] Allereerst per 1 januari 2015 de wijzigingen in het kader van de flexbepalingen. Vervolgens per 1 juli 2015 de (belangrijkste) wijzigingen wat betreft de wijze waarop de arbeidsovereenkomst dient te worden beëindigd en de per die datum ingevoerde transitievergoeding. Als laatste onderdeel van de WWZ zal per 1 januari 2016 de Werkloosheidswet worden gewijzigd.[4] Het voorgaande is voor de arbeidsrechtadvocaat uiteraard een groot juridisch festijn én, zo laat dit artikel z... abonneren of dit artikel kopen.
mr. drs. F.P.G. Dix1De stille bewindvoering is inmiddels een bekend fenomeen in de faillissementspraktijk. Wetgeving hieromtrent kon dan ook niet uitblijven. In dit artikel ga ik vanuit mijn eigen ervaringen met het fenomeen in op de laatste stand van zaken.[2] Meer in het bijzonder bespreek ik het wetsvoorstel Wet Continuïteit Ondernemingen I (WCO I) zoals deze 4 juni jl. is voorgelegd aan de Tweede Kamer.[3] 2. Ontstaan van de stille bewindvoering Het begon allemaal met de oproep van Nico Tollenaar[4] in 2011 om ook in Nederland een variant van de Engelse pre-pack toe ... abonneren of dit artikel kopen.
mr. M.C. van Genugten1 Tenzij het gaat om eenvoudige procedures is het vaak niet gemakkelijk voor curatoren, advocaten en (rol)rechters om snel de gevolgen van een faillissement voor een lopende procedure te overzien. Art. 27 t/m 30 Fw geven een regeling die moeilijk te begrijpen en incompleet is. Veel van wat heeft te gelden vloeit voort uit een kluwen van jurisprudentie, literatuur en wetsgeschiedenis. Voor het ontwaren daarvan is een artikel in een tijdschrift niet toereikend, in deze bijdrage zal daarom alleen op een paar voorkomende perikelen in geval van faillissement en lopende pro... abonneren of dit artikel kopen.
mr. I.C.J.C. van de Klundert en mr. M.A.L.M. WillemsTot nog niet eens zo heel lang geleden was het misschien wel eerder regel dan uitzondering dat een verhuurder zich bij opzegging van de huurovereenkomst door de curator van de failliete huurder verhaalden op een door de bank van de huurder gestelde bankgarantie wegens geleden of nog te lijden leegstandsschade. Curatoren zagen dit met lede ogen aan vanwege het feit dat de bank vervolgens het onder de garantie uitgekeerde bedrag weer verhaalden op de boedel, maar plachten dit in de praktijk vaak te accepteren. Zo niet mr. Aukema, al zou hij vermoedelijk nooit over deze... abonneren of dit artikel kopen.
mr. M.A.L.M. Willems1In het vorige nummer van dit blad schreef ik over het arrest van de Hoge raad van 5 juni 2015 ( ECLI:NL:HR:2015:1473 ) over de vraag wat de reikwijdte is van de ‘ex nunc’-toetsing van de voorwaarden voor faillissement ingeval de schuldenaar bij verstek failliet is verklaard en van dat vonnis in verzet komt. In de aan dat arrest ten grondslag liggende casus was de vordering van de aanvrager voorafgaande aan de behandeling van het hoger beroep voldaan. Nog geen maand later, op 2 juli 2015, heeft het hof Den Haag uitspraak gedaan in het hoger beroep van ee... abonneren of dit artikel kopen.
mr. M.R.J. Linck11. Vrijdag 16 oktober jongstleden wees de Hoge Raad een tweetal arresten dat ziet op het overwaardearrangement. In het ene arrest[2] antwoordde de Hoge Raad bevestigend op de prejudiciële vraag óf het overwaardearrangement (ook wel wederzijdse zekerhedenarrangement genoemd), waarbij verhaal wordt genomen voor (contractuele) regresvorderingen die al dan niet ontstaan na datum faillissement, faillissementsbestendig is. Voorwaarde daarvoor is wel dat de schuldenaar partij is bij de rechtsverhouding waaruit de (contractuele) regresvordering voortvloeit; een mijns inziens niet verrassende con... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentie
prof. mr. A.W. JongbloedAfwijzing van het hoger beroep dat een aantal werknemers heeft ingesteld tegen de faillietverklaring van hun werkgever (na surseance) op de grond dat met de – indirecte – aangifte tot faillietverklaring misbruik wordt gemaakt van de bevoegdheid daartoe De bevoegdheid tot het – indirect – aanvragen van het faillissement is niet gebruikt voor een ander doel dan waarvoor zij is verleend, terwijl meer in het bijzonder niet gezegd kan worden dat de faillissementsaanvraag uitsluitend of nagenoeg uitsluitend is geschied met het vooropgezette doel de arbeidsrechtelijke bescherming van de ... abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2024
2023
2022
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS