Tijdschrift voor Curatoren

2016 nr. 2

Redactie

Hoofdredactie

mr. E. A. H. ten Berge
mr. S.A.H.J. Warringa

Redactie

mr. M. H. Boersen
mr. R. Cats
mr. J. L. van den Heuvel
mr. E. Loesberg
mr. dr. M.J. Noteboom
mr. dr. M.L.H. Reumers
mr. J. Wind

Vaste medewerkers

prof. mr. dr. J. A.A. Adriaanse
drs P.C. van Prooijen RV CPVA
drs. P. Schimmel RA CFE

Redactiesecretaris(sen)

mr. R. de Jong

 

Inleiding

Reactie op ‘De curator als belanghebbende en turboliquidatie’ in het Tijdschr...

mr. J.M. Molkenboer1

Met belangstelling en genoegen heb ik gelezen het artikel van mr. M.A.L.M. Willems in de laatste aflevering van dit tijdschrift. Het derdenverzet van curatoren, al dan niet pro se, tegen faillissementen van (mogelijke) lege boedel(s) vloeit voort uit de breedgedragen onvrede bij curatoren, dat zij soms/vaak voor niets lege boedels moeten opruimen/afwikkelen. Ik zal hierna een reactie geven op voormeld artikel van mr. M.A.L.M. Willems en daarna enkele nuancerende opmerkingen bij de problematiek van de lege boedel plaatsen. 1. Turboliquidatie Ik ben geen v... ...lees meer

Artikel

Hoe het bezwaar tegen turboliquidatie dan wel de ‘lege boedel’ weg te nemen -...

mr. M.A.L.M. Willems1

Vaak is voor de schrijver van een reactie de aanleiding dat hij of zij het niet eens is met een of meer standpunten of stellingen van de schrijver van het oorspronkelijke artikel. Zo te zien is dat bij de reactie van mr. Molkenboer op mijn artikel naar aanleiding van het arrest van de Hoge Raad van 18 december 2015 niet het geval. Voor een naschrift, dat gewoonlijk wordt gebruikt om de aangevallen standpunten/stellingen te verdedigen, lijkt dan ook geen reden. Toch grijp ik de reactie van Molkenboer aan om een punt te belichten waarop ik in mijn artikel niet ben ingegaan, namelijk hoe he... abonneren of dit artikel kopen.

Beslag op vorderingen uit hoofde van de bestuurders-aansprakelijkheids-verzek...

S.F. Franca L.L.M.1

De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering krijgt steeds meer bekendheid bij zowel grote als kleine rechtspersonen. Met deze verzekering wordt de vermogenspositie van bestuurders beschermd. Tevens blijken de vorderingen uit hoofde van een dergelijke verzekering vermogensbestanddelen te zijn waar schuldeisers zich op wensen te verhalen. Waar een bestuurder zich veilig achtte door de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering zal een beslag juist voor het tegenovergestelde kunnen zorgen. Kan dit worden voorkomen of is het voor bestuurders verstandiger geen bestuurdersaansprakelijkheidsverze... abonneren of dit artikel kopen.

Centraal kwaliteitstoezicht op curatele, beschermingsbewind en mentorschap

mr. G.H. Lankhorst1

1. Naar een landelijk kwaliteitsbureau CBMDe rechtspraak heeft per 1 januari 2016 het toezicht op de kwaliteitseisen in de diverse soorten familierechtelijk Boek 1 BW bewind strakker geregeld via een Landelijk Kwaliteitsbureau. De noodzaak hiervoor spreekt bijna vanzelf: in Nederland zijn ongeveer 1.800 professionele curatoren, beschermingsbewindvoerders en mentoren actief in maar liefst 200.000 zaken. Het is de wettelijke taak van kantonrechters om toezicht te houden in al die zaken. De kantonrechters zijn tevens verantwoordelijk voor de benoeming (en het ontslag) van de curato... abonneren of dit artikel kopen.

Insolventierecht en het notariaat; een tweeluik

prof. mr. A.W. Jongbloed1

Bij insolventie denken velen direct aan ondernemingen die uitstel van betaling krijgen of dreigen om te vallen. Weinig verwonderlijk voor wie regelmatig de krant doorneemt en dan leest over V&D, Macintosh (Scapino, Dolcis, Invito, Manfield), HoutBrox, Perry sport, Paradigit, Foto Klein, Dixons, MyCom, Miss Etam, Schoenenreus, Mexx, Halfords, Free Record Shop, Polare, Siebel en taxibedrijf Klomp. Anderen denken direct aan schuldhulpverlening en schuldsanering. Maar het onderwerp `insolventie’ kan ook van andere kanten worden bekeken. Biemans[2] doet dat in zijn oratie... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

HR 8 april 2016, ECLI:NL:HR:2016:612

prof. mr. A.W. Jongbloed

Recht op inzage in boekhouding gefailleerde (art. 3:15j onder d BW) teneinde aansprakelijkstelling van een derde te onderbouwen? HR 21 januari 2005, ECLI:NL:HR:2005:AR3406 ,NJ 2005/250 (Jomed II). Betekenis van art. 843a Rv3.4.1 Op grond van art. 3:15j, aanhef en onder d BW kunnen schuldeisers in het geval van faillissement openlegging vorderen van de tot de boekhouding van de failliet behorende boeken, bescheiden en andere gegevensdragers, voor zover zij daarbij een rechtstreeks en voldoende belang hebben. 3.4.2 Het antwoord op de vraag wanneer schuldeisers een rechtstreeks... abonneren of dit artikel kopen.

HR 15 april 2016, ECLI:NL:HR:2016:665

prof. mr. A.W. Jongbloed

Valt boedelvordering verhuurder uit voortgezette huur onder diens pandrecht? Positie boedelvordering ten opzichte van faillissementsvordering. Separatistpositie pandhouder in verband met salaris curator (art. 57 lid 1 en 182 lid 1 Fw)3.4.2 Bij de beoordeling wordt het volgende vooropgesteld. Op zichzelf brengt een faillissement geen wijziging in de verbintenissen uit een overeenkomst, daaronder begrepen een ten tijde van de faillietverklaring lopende wederkerige duurovereenkomst (HR 19 april 2013, ECLI:NL:HR:2013:BY6108 , NJ 2013/291, abonneren of dit artikel kopen.

Hoge Raad 29 april 2016, ECLI:NL:HR:2016:759

prof. mr. A.W. Jongbloed

Verjaring van de bevoegdheid tot tenuitvoerlegging van in proces-verbaal van verificatievergadering opgenomen erkende, en niet door de gefailleerde betwiste, vordering (art. 196-197 Fw). Toepasselijkheid van verjaringstermijn van twintig jaar (art. 3:324 lid 1 BW)3.4.1 Ingevolge art. 196 Fw heeft de in art. 121 lid 4 Fw bedoelde erkenning van een vordering kracht van gewijsde tegen de schuldenaar en levert het proces-verbaal van de verificatievergadering voor de daarin als erkend vermelde vorderingen de voor tenuitvoerlegging tegen de schuldenaar vatbare titel op. Op grond van art... abonneren of dit artikel kopen.

Gerechtshof Amsterdam 7 juli 2015, ECLI:NL:GHAMS:2015:2838

prof. mr. A.W. Jongbloed

Verwijzing na cassatie (HR 28 juni 2013, ECLI:NL:HR:2013:37 ). Wijziging van eis is niet meer mogelijk, ondanks faillissementen bij wederpartij. Vorderingen alsnog afgewezen. Overeenkomst blijft in stand3.2. 4-Ward heeft bij haar akte concretiseren eis haar eis gewijzigd en heeft dat opnieuw gedaan in haar memorie na verwijzing. Volgens vaste rechtspraak is na cassatie en verwijzing een wijziging van eis in beginsel echter niet mogelijk. De rechter naar wie de zaak is verwezen, moet deze behandelen in de stand waarin de zaak zich bevond toen de door de Hoge Raad vernietigde uitspra... abonneren of dit artikel kopen.

Hof Den Haag 29 december 2015, ECLI:NL:GHDHA:2015:3685

prof. mr. A.W. Jongbloed

Ontruiming bedrijfsruimte. Geen indeplaatsstelling huurder5.3. Ter beantwoording van de vraag of Vestia zich stilzwijgend tot een huurovereenkomst met appellant heeft verbonden, omdat appellant gebruiker was en betaalde, overweegt het hof het volgende. 5.4. De huurovereenkomst met [A] was niet opgezegd. Vestia verhuurde dus aan [A]. Indien het al zo was (hetgeen Vestia ontkent) dat Vestia reeds ruim voor het faillissement er mee bekend was dat niet [A] maar appellant in de bedrijfsruimte een snackbar exploiteerde, mocht Vestia aannemen dat haar huurder [A] hem als gebruiker... abonneren of dit artikel kopen.

Hof Amsterdam 15 maart 2016, ECLI:NL:GHAMS:2016:1354

prof. mr. A.W. Jongbloed

Faillissement op eigen aangifte afgewezen. Onvoldoende aannemelijk gemaakt dat er baten aanwezig zijn om de faillissementskosten te bestrijden 2.2. Ingevolge art. 1 Fw wordt een schuldenaar die in de toestand verkeert dat hij heeft opgehouden te betalen op eigen aangifte of op verzoek van een of meer van zijn schuldeisers bij rechterlijk vonnis in staat van faillissement verklaard. Het imperatieve karakter van deze bepaling neemt niet weg dat van de bevoegdheid om het faillissement aan te vragen misbruik kan worden gemaakt als bedoeld in art. 3:13 BW. De bevoegdheid om op eigen aa... abonneren of dit artikel kopen.

Gerechtshof Den Haag 22 maart 2016, ECLI:NL:GHDHA:2016:975

prof. mr. A.W. Jongbloed

Verzoek heropening van faillissement wegens vermeende onregelmatigheden op de verificatievergadering2.3. De rechtbank Den Haag heeft de verzoeken afgewezen. Tegen die afwijzing richt zich het hoger beroep van geïntimeerden. Behalve om vernietiging van de beslissing van de rechtbank verzoeken zij om alsnog ‘te bepalen dat zowel de op 14 mei 2004 gehouden verificatievergadering als het van die vergadering opgemaakte proces-verbaal ongeldig dan wel nietig is en voorts bij toewijzing van voormelde verzoeken te bepalen dat de betrokken bij gebrek aan baten opgeheve... abonneren of dit artikel kopen.

Hof 's-Hertogenbosch 22 maart 2016, ECLI:NL:GHSHE:2016:1042

prof. mr. A.W. Jongbloed

Stelplicht en bewijslast4.8. In zijn vijfde grief voert appellant aan dat de verkoopprijs van de verzekeringsportefeuille te laag is geweest. Een dergelijke stelling dient, zeker in het geval van verkoop van zo’n portefeuille door de curator in een faillissementssituatie, in elk geval te zijn onderbouwd met bijvoorbeeld voldoende serieus te nemen aanbiedingen van derden of bijvoorbeeld een taxatie door een deskundige. Appellant heeft echter ter onderbouwing van zijn stelling slechts een artikel overgelegd genaamd ‘Aandachtspunten bij de aankoop van een verzekeringsportefeuille’, w... abonneren of dit artikel kopen.

Hof 's-Hertogenbosch 29 maart 2016, ECLI:NL:GHSHE:2016:1189

prof. mr. A.W. Jongbloed

Wordt een verhuurder ongerechtvaardigd verrijkt door werkzaamheden uitgevoerd aan een liftinstallatie in opdracht van een huurder bedrijfsruimte, die failleert voordat hij betaald heeft?3.5. Uit hetgeen hiervoor is geciteerd volgt dat de vordering tot toekenning van schadevergoeding op grond van ongerechtvaardigde verrijking van [liftonderhoud] alleen in bijzondere omstandigheden kan worden gehonoreerd, dat die vordering niet een ruimere strekking kan hebben dan wanneer die vordering was ingesteld door de huurder en dat als de contractuele bepalingen tussen Beautyline en [vastgoed... abonneren of dit artikel kopen.

Hof 's-Hertogenbosch 29 maart 2016, ECLI:NL:GHSHE:2016:1181

prof. mr. A.W. Jongbloed

Art. 4 lid 2 sub m en art. 8 EU-Insolventieverordening. Rechter in Nederland bevoegd?3.2.2. De curator heeft vervolgens TI in rechte betrokken. De curator vordert in deze procedure, kort samengevat, primair een verklaring voor recht dat de nietigheid van de koop terecht is ingeroepen en teruglevering van de woning en subsidiair schadevergoeding van € 215.436,84, subsidiair € 196.436,84 en meer subsidiair € 106.436,84, een en ander te vermeerderen met wettelijke rente vanaf 19 juli 2012, subsidiair vanaf de dag van dagvaarding. 3.2.3. TI heeft niet betwist dat de verkoop doo... abonneren of dit artikel kopen.

Hof Amsterdam 29 maart 2016, ECLI:NL:GHAMS:2016:1143

prof. mr. A.W. Jongbloed

Verpanding bij voorbaat van vorderingen op zorgverzekeraars (onderhanden werk). Rechtsverhouding verzekerde cliënt, zorgverlener en zorgverzekeraar 3.2. Het hof gaat bij de beoordeling van het volgende uit. De gevorderde verklaringen voor recht zien alleen op de vraag of Fa-Med een pandrecht heeft verkregen op vorderingen van Better Life op zorgverzekeraars. Partijen gaan ervan uit dat Better Life een rechtsverhouding had met verschillende zorgverzekeraars. Op grond daarvan was Better Life gerechtigd de kosten van geneeskundige behandelingen, die zij heeft verricht ten behoeve va... abonneren of dit artikel kopen.

Hof Arnhem-Leeuwarden, zp Arnhem 12 april 2016, ECLI:NL:GHARL:2016:2900

prof. mr. A.W. Jongbloed

Incident schorsing van uitvoerbaar bij voorraad verklaard vonnis; de minder omvattende vordering tot zekerheidstelling in geval van gefailleerde schuldeiser is toewijsbaar2.1. Het hof verwijst naar en volhardt bij zijn tussenarrest van 1 december 2015. In rov. 3.9 van dat tussenarrest heeft het hof onder meer overwogen:‘De vordering tot schorsing omvat (als minder verstrekkende vordering) een vordering tot zekerheidsstelling. Deze zaak kenmerkt zich in het bijzonder hierdoor dat een faillissementscurator een beweerde schuldvordering wil incasseren op basis van een ... abonneren of dit artikel kopen.

Hof 's-Hertogenbosch 14 april 2016, ECLI:NL:GHSHE:2016:1519

prof. mr. A.W. Jongbloed

Vernietiging faillissement nu alle vorderingen in beginsel binnen afzienbare tijd kunnen worden voldaan waarbij tevens de meeste schuldeisers instemmen met een vernietiging van het faillissement waaruit het hof dan ook afleidt dat gefailleerde derhalve niet (langer) verkeert in de toestand te hebben opgehouden te betalen3.6.1. Het hof merkt allereerst op dat een faillissementsprocedure zicht niet leent voor een uitgebreid onderzoek naar de feiten en voor een uitgebreide bewijslevering, maar slechts een beperkte toetsing van de situatie ex nunc betreft. Daarbij is van belang de mat... abonneren of dit artikel kopen.

Rb. Den Haag 31 juli 2015, ECLI:NL:RBDHA:2015:16030

prof. mr. A.W. Jongbloed

Verzoek voorlopige voorziening ingediend op 30 juli 2015 om 17:00 uur inzake ontruiming op 31 juli 2015 in de ochtendHet verzoek tot toepassing van een voorlopige voorziening als bedoeld in art. 287b lid 1 Faillissementswet is op 30 juli 2015 om 17:00 uur bij de rechtbank ingediend. Het verzoek betreft een woningontruiming op 31 juli 2015 in de ochtend. Gelet op deze termijn is het voor de rechtbank niet mogelijk geweest om nog op 30 juli 2015 – en derhalve de dag voor de geplande uitzetting – uitspraak te doen.Uit het verzoekschrift voorlopige voorziening dat is opgesteld... abonneren of dit artikel kopen.

Rb. Rotterdam 26 januari 2016, ECLI:NL:RBROT:2016:2341

prof. mr. A.W. Jongbloed

Afwijzen dwangakkoord: financiële afweging niet doorslaggevendUitgangspunt is dat het iedere schuldeiser in beginsel vrij staat om te verlangen dat 100% van zijn vordering, vermeerderd met rente, wordt voldaan. Nu de aangeboden regeling voorziet in een lagere uitkering dan de volledige vordering, staat het belang van [schuldeiser] bij haar weigering vast.De rechtbank ziet zich gesteld voor het beantwoorden van de vraag of [schuldeiser] in redelijkheid niet tot weigering van instemming met de schuldregeling heeft kunnen komen, in aanmerking genomen de onevenredigheid tussen ... abonneren of dit artikel kopen.

Rb. Noord-Nederland, zp Leeuwarden 19 februari 2016, ECLI:NL:RBNNE:2016:1334

prof. mr. A.W. Jongbloed

Verzet faillissement op eigen aanvraag ex art. 10 Fw. Misbruik van bevoegdheid3.1. De rechtbank zal eerst de vraag beantwoorden of mr. Geffroy als belanghebbende in de zin van art. 10 lid 1 Fw kan worden aangemerkt en daardoor in onderhavig verzet kan worden ontvangen. De hierbij van belang zijnde overweging uit voornoemd arrest van de Hoge Raad van 18 december 2015 ( ECLI:NL:HR:2015:3636 ) luidt als volgt: ‘(…) De curator wordt als gevolg van zijn benoeming -die hij niet kan aanvechten- geconfronteerd met de situatie dat hij een wettelijke verplichting heeft tot het... abonneren of dit artikel kopen.

Ktr. Utrecht 2 maart 2016, ECLI:NL:RBMNE:2016:823

prof. mr. A.W. Jongbloed

Gedaagde mag gestelde loonvordering niet verrekenen met een huurvordering van de curator van haar failliete werkgever. Uitzondering op hoofdregel van art. 53 Faillissementswet, gelet op HR 22 december 1989, NJ 1990, 661 (NMB/Tiethoff)4.2. Op grond van art. 53 Faillissementswet kan iemand die zowel een schuld als een vordering op een gefailleerde heeft, zijn schuld met zijn vordering verrekenen. Dit recht op verrekening heeft ook betrekking op schulden en vorderingen die na de faillietverklaring zijn ontstaan, als zij voortvloeien uit handelingen die voor de faillietverklaring met ... abonneren of dit artikel kopen.

Vzr. Rotterdam 3 maart 2016, ECLI:NL:RBROT:2016:1886

prof. mr. A.W. Jongbloed

Onrechtmatige wijze van doorstarten van onderneming gefailleerde. Inbreuk op waarde boedel door onrechtmatige concurrentieStandpunt van de curator4.3. In de visie van de curator heeft eiser onterecht gemeend zich de klanten van gefailleerde te kunnen toe-eigenen zonder met de curator in overleg te treden over een daarvoor te betalen passende, marktconforme vergoeding (voor activa en goodwill). Deze handelwijze van eiser dient primair als onrechtmatig concurrerend tegen gefailleerde, althans de failliete boedel, te worden aangemerkt. (Meer) subsidiair stelt de curator zich... abonneren of dit artikel kopen.

Rb. Den Haag 10 maart 2015, ECLI:NL:RBDHA:2015:16026

prof. mr. A.W. Jongbloed

Rechtbank verklaart zich onbevoegd van verzoek tot faillietverklaring kennis te nemen, nu woonplaats gerekestreerde (een van de vennoten van een vof) niet tot het arrondissement Den Haag behoortArt. 2 lid 1 Faillissementswet bepaalt dat de faillietverklaring geschiedt door de rechtbank van de woonplaats des schuldenaars. De gemeente [Z] is niet gelegen binnen het arrondissement Den Haag.Sinds het arrest van de Hoge Raad van 6 februari 2015, ECLI:NL:HR:2015:251 , heeft het faillissement van een vof niet langer steeds en noodzakelijkerwijs het faillissement van de vennoten ten... abonneren of dit artikel kopen.

Vzr. Midden-Nederland, zp Utrecht 23 maart 2016, ECLI:NL:RBMNE:2016:1499

prof. mr. A.W. Jongbloed

Eiser vordert in kort geding betaling door de curator van zijn preferente vordering in het faillissement van de Stichting. Die vordering is door een eerder vonnis onherroepelijk geworden. Voorzieningenrechter passeert beroep van curator op tegenvordering wegens onbehoorlijk bestuur4.4. (…) bezit het renvooivonnis waarbij de vordering als preferente vordering is erkend dezelfde kracht als een erkenning tijdens een verificatievergadering. Dat de vordering niet op de verbindend geworden uitdelingslijst is vermeld, staat aan uitbetaling niet in de weg. Dat daardoor de overige schuldei... abonneren of dit artikel kopen.

Vzr. Den Haag 24 maart 2016, ECLI:NL:RBDHA:2016:3200

prof. mr. A.W. Jongbloed

Vordering strekkende tot verbod aanvraag faillissement afgewezen: daarvoor is geen plaats in kort geding. Faillissementsrechter moet stellingen eiser beoordelen 4.1. In de onderhavige procedure moet worden beantwoord de vraag of gedaagde gerechtigd is het faillissement van eiser aan te vragen. Centraal staat derhalve de toegang tot de faillissementsrechter. Deze toegang is gewaarborgd in art. 6 lid 1 Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden. Bij de beantwoording van voormelde vraag is dan ook terughoudendheid geboden; men mag immers enkel in uitzon... abonneren of dit artikel kopen.

Rb. Amsterdam 7 april 2016, ECLI:NL:RBAMS:2016:1891

prof. mr. A.W. Jongbloed

Einde faillissement na volledige voldoening geverifieerde schuldeisers; benoeming (oud) curator tot vereffenaar, mede op verzoek van (zo mag worden aangenomen) de huidige vereffenaar tevens bestuurder. Art. 2:23 lid 5 Fw(...)4.2. Op basis van het voorgaande wordt vastgesteld dat de faillissementen zijn geëindigd door het verbindend worden van de slotuitdelingslijst althans volledige voldoening van de geverifieerde schuldeisers (zie art. 193 Fw). Daarnaast wordt vastgesteld dat ten aanzien van de vennootschappen de staat van insolventie is ingetreden; er zal immers een verif... abonneren of dit artikel kopen.

Ktr. Rotterdam 19 april 2016, ECL:NL:RBROT:2016:3095

prof. mr. A.W. Jongbloed

Opzegging hoofdverhuurder o.g.v. art. 39 Faillissementswet na faillietverklaring hoofdhuurder. In conventie heeft onderhuurder vorderingen ingesteld jegens hoofdverhuurder en curator tot verkrijging positie hoofdhuurder. Betwisting rechtsgeldigheid opzegging faalt, geen misbruik van recht. Indeplaatsstelling niet mogelijk 5.1 Gelet op de samenhang van de vorderingen in conventie met de vorderingen in reconventie, zullen de vorderingen hierna gezamenlijk worden behandeld.5.2 Het staat voldoende vast dat eiser en Eudokiaplein een spoedeisend belang hebben bij de door hen gev... abonneren of dit artikel kopen.

Vzr. Gelderland, zp Arnhem 28 april 2016, ECLI:NL:RBGEL:2016:2365

prof. mr. A.W. Jongbloed

Afleggen van rekening en verantwoording door bestuurders van failliet slachthuis Nijmegen aan gemeente ex art. 843a Rv 5.1. Het spoedeisend belang vloeit voldoende uit de stellingen van de gemeente voort. De vorderingen van de gemeente zijn er immers op gericht opheldering te verkrijgen over de vraag waarom het bedrag van € 21.000.000,00, anders dan was beoogd, niet is aangewend voor bedrijfsverplaatsing om op die manier te kunnen beoordelen of er gronden zijn voor een procedure tot terugvordering en verhaal van schade tegen een bedrijf dat in liquidatie verkeert.5.2. De... abonneren of dit artikel kopen.

Vzr. Oost-Brabant, zp. ’s-Hertogenbosch 29 april 2016, ECLI:NL:RBOBR:2016:21...

prof. mr. A.W. Jongbloed

O&C Invest moet de aandelen en merkrechtenbetreffende de Purdey-keten binnen 72 uur terugleveren aan de curatoren van Brova, het moederbedrijf van de modewinkels HoutBrox, Duthler en Purdey. De voorzieningenrechter oordeelt de verkoop van het enige winstgevende onderdeel van Brova, drie weken voor het faillissement, aan investeringsmaatschappij O&C paulianeus. De keten was verkocht zonder dat het hele bestuur daarvan op de hoogte was en zonder dat de notaris wist dat er beslag was gelegd op de aandelen. abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS