Tijdschrift voor Internetrecht

2010 nr. 2

Redactie

Hoofdredactie

mr. P. G. van der Putt

Redactie

mr. B.D.P. van der Eijk
mr. I. S. Feenstra
mr. H.A.J. de Jong
mr. K. Konings
mr. C.C. M. Kroeks- De Raaij
mr. M. van der Linden
mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek
mr. M. T. M. H. Peeters
mr. E.P.M. Thole
mr. M. Weij
mr. R.J.J. Westerdijk
prof. mr. G-J. Zwenne

Vaste medewerkers

M.V. Avanesian LL.B BSc
mr. ir. A.P. Engelfriet
mr. N. Falot
mr. C. Jeloschek
mr. V.I. Laan
H. W. Roerdink
F. Schemkes
mr. drs. E.F. Vaal
mr. J.J.H. Vos

Redactiesecretaris(sen)

mr. B. de Vos
mr. J.J.H. Vos

 

Artikel

Web 2.0 in toenemende mate onder het juridisch vergrootglas

R.J.J. Westerdijk

De opkomst van sociale netwerken, het kenmerk van Web 2.0, lijkt niet te stuiten. Nog on­langs werd bekend dat Facebook, na afgelopen kerst en nieuwjaarsdag, in het weekend van 6 en 7 maart in de Verenigde Staten opnieuw meer personen had getrokken dan Google. Face­book is daarmee het meest succesvolle sociale netwerk op het web. abonneren of dit artikel kopen.

Juridische implicaties bij de invoering van IPv6

J. J. Toet*

Introductie Zowel het internet als de meeste particuliere netwerken die tegenwoordig in gebruik zijn, werken op basis van wat In­ternet Protocol versie 4 (‘IPv4’) wordt genoemd. Dit pro­tocol is ontworpen en gestandaardiseerd in de jaren tach­tig van de vorige eeuw.1 Sinds de jaren tachtig hebben vele nieuwe technologieën het licht gezien en velen daarvan im­plementeren inmiddels een vorm van netwerk connectiviteit (bijv. PC’s, spelcomputers, telefoons, e-readers, TV’s, etc). Deze toename van het internetgebruik bemoeilijkt het toe­komstige gebruik van IPv4 en het zal daarom naar alle waar... abonneren of dit artikel kopen.

Het portretrecht van de kat van Mary

F. Merab-Samii en M. van der Linden-Smith*

Google streetview is een mooie toevoeging op Google maps, maar roept wel juridische vragen op over de rech­ten van individuen die herkenbaar worden afgebeeld . In dit artikel wordt de vraag behandeld of iemand die zich­zelf herkent op een foto op Google streetview, daar iets aan kan doen met een beroep op het portretrecht. 1. Inleiding Mary Kalin-Casey, een vrouw in Oakland, Californië, haal­de het nieuws met het bericht dat ze op Google Streetview haar kat Monty achter het raam had zien zitten van haar huiskamer op de eerste verdieping. ‘Mijn punt is’, zo zei ze, ‘waar de grens ligt tuss... abonneren of dit artikel kopen.

Recensie: 50 vragen over privacy

T. Wisman*

‘PRIVACY’ staat in grote rode letters geschreven op de donkere achtergrond waarin een metalen brievenbus op­licht. Het is de voorkant van het boek dat ik in handen heb, getiteld ‘50 vragen over privacy’ en het doet denken aan de hoes van een actiefilm in de geest van Sin City. Deze voorkant in combinatie met het voorwoord dat spreekt over cameratoezicht, OV-chipkaart, cloud com­puting, RFID, burgersservicenummer en vingerafdruk­ken, spreekt tot de verbeelding. Nadat ik de achterkant lees, die vertelt over een handzaam boek met pasklare antwoorden voor zowel de jurist als de niet-jurist, wor... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentie

Onder redactie van M. van der Linden – Smith

33. Rechtbank Almelo 8 januari 2010 (Collectief hore­ca- en winkelverbod), LJN BK8911 Strafrecht, website met persoonsgegevens, collec­tief horecaverbod, collectief winkelverbod, politie, privacy, kenbaarheid, besloten website, discrimi­natieverbod, proportionaliteit, onschuldpresump­tie, vrijheid van verplaatsing, democratische con­trole, legaliteitsbeginsel, nulla poena sine lege, art. 8 Wbp, art. 33 Wbp, art. 2 vierde protocol EVRM, art. 1 Gw., art. 6 EVRM, art. 138 Sr. abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving

J.J. Oerlemans en M. Linnartz

Wetsvoorstel wijziging van enige bepalingen van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en het Burgerlijk Wetboek teneinde naast het in deze bepalingen gestelde vereiste van schriftelijkheid ook ruimte te bieden aan de ontwikkelingen op het gebied van het elektronisch verkeer, Kamerstuk­ken II 2008/09, 31 358, nr. 2. abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Signaleringen

Onder redactie van B.W. Schermer

Hoogste Duitse en Roemeense rechter verklaren dataretentie wetten ongrondwettig Het Duitse Bundesverfassungsgericht heeft begin maart de Duitse implementatie van de Dataretentie Richtlijn (2006/24/EG) deels ongrondwettig verklaard (BVerfG, 1 BvR 256/08 vom 2.3.2010, Absatz-Nr. 1 – 345). Het Roe­meense Constitutionele Hof deed in oktober 2009 hetzelfde (zaaknummer 1258, 8 oktober 2009). abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS