Tijdschrift voor Internetrecht

2025 nr. 1

Redactie

Hoofdredactie

mr. P. G. van der Putt

Redactie

mr. B.D.P. van der Eijk
mr. I. S. Feenstra
mr. H.A.J. de Jong
mr. K. Konings
mr. C.C. M. Kroeks- De Raaij
mr. M. van der Linden
mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek
mr. M. T. M. H. Peeters
mr. E.P.M. Thole
mr. M. Weij
mr. R.J.J. Westerdijk
prof. mr. G-J. Zwenne

Vaste medewerkers

M.V. Avanesian LL.B BSc
mr. ir. A.P. Engelfriet
mr. N. Falot
mr. C. Jeloschek
mr. V.I. Laan
H. W. Roerdink
F. Schemkes
mr. drs. E.F. Vaal
mr. J.J.H. Vos

Redactiesecretaris(sen)

mr. B. de Vos
mr. J.J.H. Vos

 

Inleiding

Achter de donkere wolken schijnt de zon?

mr. H.A.J. de Jong1

We doen maar wat, althans de overheid doet te vaak maar wat. De Algemene Rekenkamer heeft forse kritiek op de wijze waarop de Nederlandse overheid gebruik maakt van de cloud.[2] Deze kritiek komt er feitelijk op neer dat de ministeries onvoldoende zicht hebben op het type clouddienst dat wordt afgenomen, en zelfs bij clouddiensten die als materieel zijn bestempeld is veelal onvoldoende zicht op de risico's, doordat geen risicoafweging is gemaakt.[3] De rijksoverheid koopt meer dan de helft van haar clouddiensten in bij de Amerikaanse tech-reuzen en één van de gesignaleerde ... ...lees meer

Artikel

Online verkoop van digitale inhoud: eigendom, toegang en oneerlijke handelspr...

mr. J.J.H. Vos1

Een recent aangenomen wet in Californië beschouwt kortweg de "koop" van digitale inhoud, terwijl enkel een licentie wordt verleend, als oneerlijke handelspraktijk. Het voorstel is ingegeven door de gedachte dat de term "koop" eigendomsoverdracht impliceert. In dit artikel wordt de achtergrond van het wetsvoorstel besproken en de vergelijking gemaakt met het Nederlandse recht. Besproken wordt of dezelfde problematiek in Nederland speelt en of een soortgelijke aanpak als die van de Californische wetgever gewenst is. 1. Inleiding Op 31 maart 2024 gingen de serve... abonneren of dit artikel kopen.

AI! In het recht, in het werk van juristen en in de juridische opleiding

dr. mr. M. van der Linden1

AI kan steeds beter regels toepassen op een casus en correcte, goed gestructureerde juridische stukken schrijven. Wat is dan nog de toegevoegde waarde van menselijke juristen? En wat betekent dat voor de opleiding van toekomstige juristen? Alleen menselijke juristen kunnen verantwoordelijkheid nemen, normatief redeneren, en de democratische rechtstaat, menselijke waardigheid, vrijheid en gerechtigheid in het individuele geval waarborgen in een AI doordrenkte wereld. Dus daar moeten wij de studenten voor opleiden. 1. Inleiding De discussie over de kansen en be... abonneren of dit artikel kopen.

Van Code is Wet naar Wet is Code: Geautomatiseerde Transparantie in de Digita...

mr. J.J.W. van de Kerkhof en dr. E.C. Goanta1

Onlineplatforms vormen een cruciale infrastructuur in de hedendaagse samenleving. Miljarden internetgebruikers wereldwijd gebruiken het internet om hun mening te delen[2], om te verbinden met anderen,[3] of om geld te verdienen.[4] Het modereren van inhoud is daarin cruciaal: inhoudsmoderatie mechanismen zijn systemen die een online gemeenschap structureren om deelname (engagement) te stimuleren en misbruik tegen te gaan.[5] Inhoudsmoderatie mechanismen verschillen per platform: elk platform heeft zijn eigen inhoudstypen en schaal, en inhoudsmoderatiestrategieë... abonneren of dit artikel kopen.

AVG-boetes en de rechtspraak daarover; een korte update

mr. drs. M. Jansen1

Dit artikel geeft een update over rechtspraak over AVG-boetes, evenals een overzicht van de onder de AVG tot op heden in Nederland opgelegde boetes. De auteur zet de (beperkte) kaders die uit rechtspraak van het HvJEU ondertussen volgen op een rij en trekt de parallel met het Nederlandse recht. Alle tot op heden door de Autoriteit Persoonsgegevens opgelegde boetes worden op een rij gezet en van een korte duiding voorzien. Zo valt o.m. op dat er weinig lijn in de handhaving lijkt te zitten, dat relatief veel boetes worden vernietigd en dat de boetes die gematigd worden juist relatief bepe... abonneren of dit artikel kopen.

Toegang tot Facebookaccount van overledene?

mr. I.M. Lambers1

Opinie bij Rechtbank Amsterdam 31 juli 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:4729 In deze opinie staat een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam centraal. In de uitspraak gaat de rechtbank in op de vraag of een erfgenaam volledige toegang kan krijgen tot het Facebookaccount van zijn overleden partner. De rechtbank oordeelt dat de erfgenaam wel gedeeltelijk toegang krijgt tot onder andere foto's en video's, maar dat hij geen recht heeft op actief gebruik van het account. Vanwege privacybelangen van communicatiepartners van de erflaatster krijgt hij geen toegang tot de chatgeschi... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

De aansprakelijkheid voor een ransomware aanval

mr. M. Weij1

Annotatie bij Rechtbank Noord-Nederland 21 september 2022, ECLI:NL:RBNNE:2022:5577 Deze zaak gaat over een IT-conflict tussen Enviem en I-Beheer, waarvan de kern ziet op de aansprakelijkheid voor een ransomware aanval. Dit tussenvonnis dateert van september 2022, maar is pas in september 2024 gepubliceerd op rechtspraak.nl. En nog steeds het annoteren waard, omdat uitspraken die zien op de aansprakelijkheid voor een ransomware aanval nog bijna op één hand zijn te tellen.[2] Inmiddels is ook het eindvonnis in deze zaak gewezen, waarbij beide partijen deels in het gelijk zi... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving

mr. J.J.H. Vos

NL Wetsvoorstel Wijziging van de Warenwet in verband met uitvoering van de algemene productveiligheidverordening Op 3 december 2024 is een wetvoorstel ingediend ter uitvoering van Verordening (EU) 2023/988 (Verordening algemene productveiligheid). De verordening voorziet onder meer in regels voor de veiligheid van producten die online worden aangeboden. In het wetsvoorstel wordt de Autoriteit Consument en Markt belast met het toezicht op de naleving.   Bron: abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Signaleringen

mr. H.A.J. de Jong en mr. R.D. Chin A Sen

ACM accepteert toezeggingen van Ticketmaster De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de toezeggingen van Ticketmaster, na haar aanvullingen, geaccepteerd waardoor consumenten hun tickets via verschillende platforms kunnen blijven doorverkopen. Ticketmaster zegt toe andere doorverkoopplatforms duidelijkheid te geven over de mogelijkheid om mobiele tickets door te verkopen, wat afhankelijk is van de wensen van artiesten. Daarnaast zal de ACM controleren of Ticketmaster geen oneerlijk voordeel geeft aan haar eigen platform. Verder voorkomen de toezeggingen problemen bij do... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentieoverzicht

Jurisprudentie

mr. F. Schemkes en M.V. Avanesian LL.B, BSc

NOVEMBER 2024   Rechtbank Rotterdam, 1 november 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:11137 Kort geding, Convenant Blokkeren Websites, auteursrecht   Kort geding tussen stichting BREIN en Odido Netherlands B.V. ('Odido'), aanbieder van betaalde televisie- en internetdiensten. Odido faciliteert toegang voor haar klanten bij een platform ('Platform') waarop  auteursrechtelijk beschermde werken worden uitgewisseld en beschikbaar gesteld zonder toestemming van de rechthebbenden. BREIN vordert dat Odido de toegang tot het Platform blokkeert.... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS