Tijdschrift voor Internetrecht

2024 nr. 5

Redactie

Hoofdredactie

mr. P. G. van der Putt

Redactie

mr. B.D.P. van der Eijk
mr. I. S. Feenstra
mr. H.A.J. de Jong
mr. K. Konings
mr. C.C. M. Kroeks- De Raaij
mr. M. van der Linden
mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek
mr. M. T. M. H. Peeters
mr. E.P.M. Thole
mr. M. Weij
mr. R.J.J. Westerdijk
prof. mr. G-J. Zwenne

Vaste medewerkers

M.V. Avanesian LL.B BSc
mr. ir. A.P. Engelfriet
mr. N. Falot
mr. C. Jeloschek
mr. V.I. Laan
H. W. Roerdink
F. Schemkes
mr. drs. E.F. Vaal
mr. J.J.H. Vos

Redactiesecretaris(sen)

mr. B. de Vos
mr. J.J.H. Vos

 

Inleiding

Internetrecht is politiek

mr. K. Konings1

Eerder is in dit tijdschrift al eens gefilosofeerd over wat 'internetrecht' precies is.[2] Met de Amerikaanse presidentsverkiezing van 5 november en de daaraan voorafgaande tumultueuze campagnes net achter de rug, wordt het duidelijk dat internetrecht ook politiek is.[3]   Onder de bezielende leiding van Elon Musk hadden enkele vooraanstaande Big Techcoryfeeën  zich deze zomer achter de Republikeinen geschaard,[4] die altijd al voor een vrije markt en deregulering pleitten.[5] Blijkbaar gokken ze erop dat een toekomstige regering onder Trump wegblijft van h... ...lees meer

Artikel

Cybersecurity voor financiële instellingen en fabrikanten: overlap DORA en CR...

mr. H. Emre1

Dat de rol van I(C)T-gebruik in de financiële dienstverlening de laatste jaren enorm is gegroeid, behoeft geen betoog. Dankzij de ontwikkelingen op het gebied van FinTech en AI zijn de mogelijkheden verruimd, verbeterd en versneld. Wie bijvoorbeeld bij het afrekenen vergeten is om zijn betaalpas mee te nemen, kan vaak ook via de betaalapplicatie op zijn smartphone afrekenen.  Deze groei heeft echter ook een keerzijde. Zo hebben de Europese toezichthouders (ETA's) in 2022 gewaarschuwd dat financiële instellingen voor hun kritieke en belangrijke diensten (te) afhankelijk zijn van (exte... abonneren of dit artikel kopen.

Socialemediagebruik door cliënten en zorgaanbieders in de context van uitspra...

mr. drs. J.A. Godschalx, mr. drs. S.A. Pronk, prof. dr. W.N.K.A. van Mook en dr. S.L. Gorter1

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Sociale media zijn relevant voor communicatie, reclame en dienstverlening, maar spelen ook een rol in klachten en geschillen. Dat geldt ook binnen de zorgsector. In dit artikel behandelen wij uitspraken van geschillencommissies voor de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz), waarin het gebruik van sociale media door cliënten en zorgverleners een rol speelde. Voor zorgaanbieders kan een overzicht van deze uitspraken helpen om beter zicht te krijgen op (ongewenst) gedrag online in de context van zorgverlen... abonneren of dit artikel kopen.

De Europese Dataverordening: Sudoku voor juristen

mr. F.P. Sickinghe1

Opinie De Europese Dataverordening verplicht bedrijven om 'internet of things' gegevens te delen met gebruikers, derde partijen en de overheid. Aanbieders van clouddiensten moeten meewerken aan de overdracht van gegevens en interoperabiliteit. In dit artikel wordt ingegaan op enige aandachtspunten voor de juridische praktijk. 1. Inleiding Het zal de datarechtjuristen niet zijn ontgaan; op 6 september 2024 publiceerde de Europese Commissie een overzicht met "Frequently Asked Questions – Data Act" (hierna: "FAQ").[2] Bij bedrijv... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

De strijd tegen 'shadowbanning': een dubbele annotatie

mr. M. Weij1

Annotatie bij Rechtbank Amsterdam 4 juli 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:4019 (Mekič/Twitter [AVG]) en Rechtbank Amsterdam 5 juli 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:3980 (Mekič/Twitter [DSA]) Shadowbanning is eigenlijk niets anders dan een vorm van censuur toegepast door social media platformen zoals X of Instagram. Hierdoor wordt het bereik van berichten en accounts beperkt. Maar de gebruiker zelf weet het vaak niet. Dat maakt shadowbanning onduidelijk.[2]  1. Inleiding Paddy Leerssen heeft over het fenomeen shadowbanning een zeer lezenswaardig stuk gepublice... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving

mr. J.J.H. Vos

NL Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven Op 13 augustus 2024 is de Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven gepubliceerd in het Staatsblad. De wet leidt tot wijziging van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen. De wet regelt de taken en bevoegdheden van de minister van Economische Zaken en Klimaat op het gebied van digitale weerbaarheid van het niet-vitale bedrijfsleven in Nederland. De minister heeft onder andere tot taak bedrijven over kwetsbaarheden op hun netwerk- en informatiesysteem te informeren en adviseren en de ontwikkeling van sa... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Signaleringen

mr. H.A.J. de Jong en mr. R.G. Chin A Sen

Regeerprogramma: Nederlandse digitaliseringsstrategie Het nieuwe regeerakkoord, gevormd door de coalitie van de PVV, BBB, VVD en NSC, is uitgebracht. Het regeerakkoord noemt digitalisering als de oplossing voor het verhogen van de arbeidsproductiviteit en behoudt de aandacht op technologische innovatie. Zo wordt er ook een Nederlandse digitaliseringsstrategie ingezet ter bevordering van de digitalisering binnen de overheid, waaronder het gebruik van kunstmatige intelligentie. Ook zijn er investeringen aangekondigd voor het Actieplan Groene en Digitale banen en voor versterking ... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentieoverzicht

Jurisprudentie

mr. F. Schemkes en M.V. Avanesian LL.B, BSc

JULI 2024 Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden,2 juli 2024, ECLI:NL:GHARL:2024:4353 Art. 8 EVRM, art. 10 EVRM, onrechtmatige uitlatingen   Geschil over artikelen op de website Sikkom (onderdeel van Mediahuis), waarin een verhuurbedrijf werd beschuldigd van gebruik van te hoge energielabels voor huurpanden om zo de huurprijs op de drijven. Gevorderd wordt een verbod op uit uiten van deze beschuldigingen en een rectificatie. De rechter in eerste instantie heeft de vorderingen afgewezen. Het hof maakt een afweging tussen het recht op priv... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS