Tijdschrift voor Internetrecht
2024 nr. 6
Redactie
Hoofdredactie mr. P. G. van der Putt
|
Redactiemr. B.D.P. van der Eijk mr. I. S. Feenstra mr. H.A.J. de Jong mr. K. Konings mr. C.C. M. Kroeks- De Raaij mr. M. van der Linden mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek mr. M. T. M. H. Peeters mr. E.P.M. Thole mr. M. Weij mr. R.J.J. Westerdijk prof. mr. G-J. Zwenne
|
Vaste medewerkers M.V. Avanesian LL.B BSc mr. ir. A.P. Engelfriet mr. N. Falot mr. C. Jeloschek mr. V.I. Laan H. W. Roerdink F. Schemkes mr. drs. E.F. Vaal mr. J.J.H. Vos
|
Redactiesecretaris(sen) mr. B. de Vos mr. J.J.H. Vos
|
Artikel
mr. ir. A.P. Engelfriet1De AI Act[2] introduceert een recht op uitleg bij besluiten genomen door hoogrisico AI-systemen. Dit recht biedt een geruststellend maar illusoir antwoord op fundamentele epistemologische problemen. De mismatch tussen menselijke en machinale 'redenering' maakt betekenisvolle uitleg namelijk principieel onmogelijk. Het verschaffen van dergelijke pseudo-uitleg is niet alleen zinledig, maar zelfs schadelijk: het creëert een vals gevoel van grip dat bestaande machtsrelaties en kennisasymmetrieën verder bestendigt. 1. Een nieuw recht van... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentie
mr. J. Doerga1Annotatie bij Rechtbank Amsterdam 17 juli 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:4264 Stichting Initiatieven Collectieve Acties Massaschade (ICAM) vordert in een collectieve procedure schadevergoeding van de Nederlandse Staat vanwege een datalek bij de GGD tijdens de coronapandemie. ICAM vertegenwoordigt 6,5 miljoen Nederlanders waarvan persoonsgegevens zijn verwerkt in de systemen van de GGD. In dit tussenvonnis verklaart de rechtbank Amsterdam ICAM niet ontvankelijk in de schadevergoedingsvorderingen. Wel is ICAM ontvankelijk voor de overige vorderingen. 1. Inlei... abonneren of dit artikel kopen.
mr. P.G. van der Putt1Annotatie bij Rechtbank Amsterdam 21 februari 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:960 (Rituals/Dimpex) Dit vonnis betreft een vervolg op het tussenvonnis van 2 februari 2022 ( ECLI:NL:RBAMS:2022:793 ), waar ik een annotatie bij schreef in TvI 2022 nr. 3. De zaak draait om de betwisting van een handtekening. Ik schreef dat aan deze zaak een luchtje lijkt te zitten. Het eindvonnis bevestigt dit beeld. Dimpex lijkt een vuil spel te hebben gespeeld. Gelukkig zegeviert het recht. In de onderhavige zaak staat de vraag centraal of Dimpex gebonden is aan een v... abonneren of dit artikel kopen.
mr. F. Schemkes en M.V. Avanesian LL.B, BScSEPTEMBER 2024
Rechtbank Amsterdam, 2 september 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:5377
Encroberichten, strafrecht, deelneming criminele organisatie
Onderzoek Paxidia. Verdachte wordt verdacht van het invoeren van een grote lading cocaïne waarbij hij heeft deelgenomen aan een criminele drugsorganisatie. Het bewijs gebaseerd op SkyECC-berichten, waarvan de verdediging aanvoert dat deze niet zijn toe te wijzen aan verdachten en medeverdachten. De rechtbank oordeelt dat dit wel het geval is en dat daarbij samenwerking ... abonneren of dit artikel kopen.
Wet- en regelgeving
mr. J.J.H. VosNL
Wet publiek toezicht en handhaving verordening bevordering billijkheid en transparantie voor zakelijke gebruikers van onlinetussenhandelsdiensten
Op 14 oktober 2024 is de Wet houdende invoering publiek toezicht en handhaving van de verordening 2019/1150 van het Europees Parlement en de Raad ter bevordering van billijkheid en transparantie voor zakelijke gebruikers van onlinetussenhandelsdiensten gepubliceerd in het Staatsblad. De wet voorziet in een bevoegdheid voor de ACM om toezicht te houden op de naleving van de P2B-verordening (Verordening (EU) 2019/1150 ter b... abonneren of dit artikel kopen.
Overig
mr. R.J.J. Westerdijk1Cybersecurity is een hot topic, en al lang niet meer een niche waarmee alleen IT-juristen druk zijn. Sterker nog, het is intussen een onderwerp waar het bestuur van menig onderneming wakker van ligt. Ook de wetgever laat zich in dat opzicht niet onbetuigd. In dit tijdschrift besteden we uiteraard aandacht aan de stortvloed van nieuwe wetgeving die vanuit de EU op ons afkomt. Het is bijna niet bij te houden, en voor de Nederlandse overheid geldt dat soms letterlijk. Een jammerlijk voorbeeld daarvan is de implementatie van de NIS 2-richtlijn ("NIS 2").[2] Voor een enigszins... abonneren of dit artikel kopen.
mr. H.A.J. de Jong en mr. R.D. Chin A SenEuropese Commissie: AI Office brengt concept Code of Practice for GPAI uit
De AI Office van de Europese Commissie (EC) heeft een eerste conceptversie uitgebracht van haar Code of Practice for General-Purpose AI (GPAI). De Code is geschreven door onafhankelijke experts en gaat in op de kernbepalingen van de Artificial Intelligence Act (AI Act) ten aanzien van GPAI. Waar de AI Act de basis principes voor GPAI geeft, biedt de Code duidelijke uitleg en een Q&A aan zodat organisaties hun juridische risico's kunnen verkleinen en de fundamentele rechten ... abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2024
2023
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS