Tijdschrift voor Internetrecht

2011 nr. 2

Redactie

Hoofdredactie

mr. P. G. van der Putt

Redactie

mr. B.D.P. van der Eijk
mr. I. S. Feenstra
mr. H.A.J. de Jong
mr. C.C. M. Kroeks- De Raaij
mr. M. van der Linden
mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek
mr. M. T. M. H. Peeters
mr. E.P.M. Thole
mr. M. Weij
mr. R.J.J. Westerdijk
prof. mr. G-J. Zwenne

Vaste medewerkers

M.V. Avanesian LL.B BSc
mr. ir. A.P. Engelfriet
mr. N. Falot
mr. C. Jeloschek
mr. V.I. Laan
H. W. Roerdink
F. Schemkes
mr. drs. E.F. Vaal
mr. J.J.H. Vos

Redactiesecretaris(sen)

mr. K. Konings
mr. B. de Vos

 

Artikel

Regulering van IP-adressen(en andere mogelijke identifiers)

G-J. Zwenne*

Zijn IP-adressen persoonsgegevens? Volgens de wetgever soms wel en soms niet. Het hangt er vanaf. Een IP-adres is een persoonsgegeven als daarmee, al dan niet in combina­tie met andere gegevens, zonder onevenredige inspanning de identiteit van een natuurlijke persoon kan worden vast­gesteld of achterhaald. In een eerdere bijdrage aan dit tijd­schrift1 heb ik uiteengezet dat privacytoezichthouders daar­over anders zijn gaan denken. Inmiddels stellen zij zich op het standpunt dat IP-adressen2 eigenlijk altijd als per­soonsgegevens moeten worden aangemerkt of in elk geval als zodani... abonneren of dit artikel kopen.

E-mail als verzendmethode voor de verzendplicht van artikel 588a Sv

C.M. Pelser*

In een recent vonnis van de Rechtbank Maastricht wordt een officier van justitie niet-ontvankelijk in haar vervolging ver­klaard, nadat zij in een verstekzaak tot twee maal toe heeft geweigerd de verzendplicht van art. 588a Sv na te leven.1 De verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats had bij het politieverhoor aangegeven, dat hij over een e-mailadres beschikt dat hij geregeld op binnengekomen berichten con­troleert. De rechtbank maakte hieruit op dat de verdachte via dit e-mailadres op de hoogte wilde worden gehouden van zijn strafzaak en gaf het openbaar ministerie de o... abonneren of dit artikel kopen.

Opinie. Herroepingsrecht bij opafstand gekochte auto’s

N.M.N. Gloudemans-Voogd*

Op zoek naar een nieuwe auto stuitte ik op een voor mij nog onbekend fenomeen: online auto verkopers. Natuurlijk be­staan er al jaren websites waar auto’s met mooie foto’s en dito verkooppraatjes worden aangeboden, maar inmiddels is het ook mogelijk om een nieuwe auto online samen te stel­len en vervolgens te kopen door de bestelling telefonisch of via e-mail goed te keuren. In sommige gevallen betaalt de consument een aanbetaling en daarna is het wachten tot de levertijd voorbij is.1 Bijkomend voordeel voor de kritische consument is dat die al gauw kan rekenen op een korting van ongeveer 1... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentie

Onder redactie van M. van der Linden – Smith

50. Rechtbank Assen 15 februari 2011 (herroepings­recht gas), LJN BP4835 Noot door M. Weij1 abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Overig

Zoekt en gij zult vinden

R.E. van Esch

Een bekende onderneming benadert je om software voor haar te ontwikkelen. Je stuurt haar een offerte, waarin je verwijst naar de algemene voorwaarden van Fenit. De opdrachtgever aanvaardt het aanbod. So far so good. Vervolgens weigert de opdrachtgever ook na herhaal­de aanmaningen om de facturen te betalen. Uiteindelijk rest je niets anders dan de rechter te vragen om de opdrachtgever te veroordelen om de facturen te betalen. En uiteraard de incas­sokosten. Want zo staat het nu eenmaal in de algemene voorwaarden van Fenit. Stelt die op­drachtgever doodleuk dat hij weliswaar heeft ingestemd ... abonneren of dit artikel kopen.

Signaleringen

Onder redactie van B.W. Schermer

ISP niet verantwoordelijk voor filesharing en illegaal downloaden door abonnees, aldus Australisch gerechtshof abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS