Tijdschrift voor Internetrecht

2014 nr. 6

Redactie

Hoofdredactie

mr. P. G. van der Putt

Redactie

mr. B.D.P. van der Eijk
mr. I. S. Feenstra
mr. H.A.J. de Jong
mr. K. Konings
mr. C.C. M. Kroeks- De Raaij
mr. M. van der Linden
mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek
mr. M. T. M. H. Peeters
mr. E.P.M. Thole
mr. M. Weij
mr. R.J.J. Westerdijk
prof. mr. G-J. Zwenne

Vaste medewerkers

M.V. Avanesian LL.B BSc
mr. ir. A.P. Engelfriet
mr. N. Falot
mr. C. Jeloschek
mr. V.I. Laan
H. W. Roerdink
F. Schemkes
mr. drs. E.F. Vaal
mr. J.J.H. Vos

Redactiesecretaris(sen)

mr. B. de Vos
mr. J.J.H. Vos

 

Inleiding

Verkeersborden op de daken van gebouwen en gashouders

Gerrit-Jan Zwenne

In de tweede helft van de twintigste eeuw kwam de commerciële luchtvaart op. En toen al voorzag men dat de maatschappelijke implicaties daarvan groot zouden zijn. Om het toenemend luchtvaartverkeer in goede banen te leiden werd door de ANWB – de organisatie die indertijd verantwoordelijk was voor de bewegwijzering in Nederland – het voorstel gedaan om wegwijzers en verkeersborden te schilderen op de daken van gebouwen en gashouders. Anders zouden, dacht men, vliegtuigen kunnen verdwalen en zouden er ongelukken kunnen gebeuren. In hun boekje over Big Data gebruike... ...lees meer

Artikel

De gemengde overeenkomst onder de Implementatiewet richtlijn consumentenrechten

Roelien van Neck en Margot van der Veen*

In juni 2014 is de Implementatiewet richtlijn consumentenrechten in werking getreden. Naast verschillende kanalen waarlangs overeenkomsten kunnen worden gesloten (zoals op afstand en buiten de verkoopruimte) onderscheidt deze wet ook verschillende soorten overeenkomsten, waaronder de zogenaamde ‘gemengde overeenkomst’. Gemengde overeenkomsten zijn overeenkomsten waarbij zowel een roerende zaak wordt geleverd als een dienst wordt verricht. Hierbij valt te denken aan fysieke objecten die met het internet verbonden zijn - Internet of Things - en gecombineerd aangeboden worden,... abonneren of dit artikel kopen.

Opinie - Wat is internetrecht?

Fleur Bolhaar, Anne Merel Brink, Esther van Duin, Talin Ghazarian, Eva van Groezen, Erik Jonkman, Soenita Kisoentewari, Ron Lamme, Fhoat Visser, Christian de Vos, Arno R. Lodder e.a.

Een rijkdom aan jurisprudentie, opinies, artikelen en signaleringen heeft zeven jaar van het Tijdschrift voor Internetrecht opgeleverd. Scherpe analyses, heldere uiteenzettingen en boeiende observaties droegen bij aan de verdere ontwikkeling van het internetrecht. Als je dagelijks met het internetrecht bezig bent, is het niet lastig om aan te geven welke juridische vraagstukken tot je werkzaamheden behoren. Op een hoger abstractieniveau is een antwoord lastiger te formuleren, laat staan om het internetrecht te definiëren. Deze opinie zal daar niettemin input voor leveren en... abonneren of dit artikel kopen.

Embedden is bij gelijkblijvend publiek geen auteursrechtelijke openbaarmaking

dr. mr. M.H. Paapst*

Annotatie bij EU Hof van Justitie 21 oktober 2014, C-348/13 (Bestwater)In mei 2013 was door het Bundesgerichtshof (hierna: BGH) aan het Europese Hof van Justitie (hierna: HvJ) de volgende prejudiciële vraag gesteld:‘Vormt de opneming van een op een website van een derde voor het publiek beschikbaar gesteld werk van een derde in de eigen website onder omstandigheden als in het hoofdgeding, een mededeling aan het publiek in de zin van artikel 3, lid 1, van richtlijn 2001/29/EG , ook als het werk van een derde daardoor niet aan een nieuw publiek wordt meegedeeld en... abonneren of dit artikel kopen.

Eigenbeslag thuiskopieheffing

Joran Spauwen*

Annotatie bij Rechtbank Oost-Brabant, 16 oktober 2014, ECLI:NL:RBOBR:2014:6275De stof die het Hof van Justitie met zijn uitspraak in ACI Adam heeft doen opwaaien is beslist nog niet gaan liggen (Hof van Justitie EU 10 april 2014, IEPT20140410). Heffingsplichtigen protesteren heftiger dan ooit tegen de hoogte van de thuiskopieheffing. Ter opfrissing: het Hof vond de thuiskopieheffing ter compensatie voor downloaden uit ‘illegale’ bron in strijd met het Unierecht (Richtlijn 2000/29/EG). Thuiskopieregelingen zouden enkel dienen ter compensatie voor de privékopie uit rechtmatige br... abonneren of dit artikel kopen.

Boekbespreking - Digitaal privaatrecht

mr. V. van Druenen, mr. D.A. Korteweg, mr. R.J.J. Westerdijk*

Digitaal privaarecht, onder redactie van prof. mr. E. Koops, prof. mr. dr. H.B. Krans, mr. E.D.C. Neppelenbroek en prof. mr. A.J. Verheij, Boom Juridische uitgevers: Den Haag 2014InleidingDit boek is een initiatief van de afdeling Privaatrecht en Notarieel recht van de Rijksuniversiteit Groningen, waaraan de vier redacteuren en ook de meeste andere auteurs van dit boek verbonden zijn. Het boek telt een tiental bijdragen die zijn onderverdeeld in drie delen: Online/offline, Rechtsvinding en snelrecht, en Virtuele objecten. In de inleiding van het boek bespreken de redact... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentie

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

143. Rechtbank Rotterdam 24 september 2014 (Affiliate netwerk), ECLI:NL:RBROT:2014:7808Bestuursrecht , spam, ontvanger, abonnee, art. 11.7 TwDe e-mailberichten die Bedrijfsnaam heeft verzonden aan het adressenbestand van ... bevatten weliswaar een afmeldlink die leidde tot uitschrijving van het mailadressenbestand van ..., maar die uitschrijving leidde niet tot uitschrijving voor de in de nieuwsbrief opgenomen advertenties. Ook indien Bedrijfsnaam als adverteerder of publisher optrad, leidde de in de e-mailberichten van... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving

Onder redactie van Herwin Roerdink

Nationaal. Wijziging van de Telecommunicatiewet openbare elektronische communicatiediensten Op 17 november 2014 heeft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) de wijziging van de Telecommunicatiewet en het Wetboek van Strafvordering in verband met de bewaring van gegevens die zijn verwerkt in verband met het aanbieden van openbare elektronische communicatiediensten ingediend. Dit wetsvoorstel voorziet in aanpassing van het Wetboek van Strafvordering en de Telecommunicatiewet vanwege het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie in de gevoe... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Signaleringen

Onder redactie van Bart Schermer

Cbp stelt onderzoek in naar privacyvoorwaarden FacebookHet College bescherming persoonsgegevens (Cbp) wil dat Facebook de implementatie van haar nieuwe privacyvoorwaarden uitstelt, zodat deze onderzocht kunnen worden. De exacte reikwijdte van het onderzoek wordt nog nader bepaald. wel staat vast dat alle bepalingen uit de privacyvoorwaarden onder de loep worden genomen, ongeacht of deze al in eerdere versies van de privacyvoorwaarden bestonden. Vanaf 1 januari gaan de nieuwe privacyvoorwaarden van Facebook voor elke gebruiker gelden. Hierover zijn de gebruikers op 21 november in... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS