Tijdschrift voor Internetrecht

2022 nr. 6

Redactie

Hoofdredactie

mr. P. G. van der Putt

Redactie

mr. B.D.P. van der Eijk
mr. I. S. Feenstra
mr. H.A.J. de Jong
mr. C.C. M. Kroeks- De Raaij
mr. M. van der Linden
mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek
mr. M. T. M. H. Peeters
mr. E.P.M. Thole
mr. M. Weij
mr. R.J.J. Westerdijk
prof. mr. G-J. Zwenne

Vaste medewerkers

M.V. Avanesian LL.B BSc
mr. ir. A.P. Engelfriet
mr. N. Falot
mr. C. Jeloschek
mr. V.I. Laan
H. W. Roerdink
F. Schemkes
mr. drs. E.F. Vaal
mr. J.J.H. Vos

Redactiesecretaris(sen)

mr. K. Konings
mr. B. de Vos

 

Inleiding

Oh kom er eens kijken… maar liever niet online?

mr. C.C.M. Kroeks-De Raaij1

De blaadjes beginnen hun kleur te verliezen en sommige bomen verliezen zelfs al het blad wanneer er bij ons thuis een papieren 'folder' – het is meer een boek in paperback vorm – met een zeer volledig overzicht aan cadeautips voor de Goed Heiligman op de deurmat valt. Twee jonge dametjes houden zich vervolgens tijden bezig met het belangrijkste boek dat zich op dat moment in ons huis bevindt. Er worden letters bij geschreven, hartjes, cirkels, alles om maar duidelijk te maken wat hun hartje begeert.   Mijn kinderen – van 8 en 5 jaar oud – zijn... ...lees meer

Artikel

Online identificeren bij AVG-verzoeken: vuistregels voor de praktijk

mr. L. Woolschot1

In het MTV-programma Catfish: The TV Show helpt presentator Nev Schulman jongeren om erachter te komen of hun internetliefde wel is wie hij of zij zegt te zijn. In veel gevallen blijkt de jongere in kwestie maanden- of zelfs jarenlang te praten met iemand die zich voordoet als een ander. Vaak heeft de jongere op het moment van deze openbaring al vele intieme chatgesprekken gevoerd of foto's gedeeld. In sommige gevallen zijn zelfs grote sommen geld overgemaakt aan de bedrieger. Dit fenomeen, waarbij de identiteit van een ander wordt misbruikt om informatie te bemachtigen en vervo... abonneren of dit artikel kopen.

BIK+ − Een beter internet voor kinderen?

prof. dr. mr. S. van der Hof1

In mei 2022 werd de nieuwe 'beter internet voor kinderen'-strategie (kort: BIK+) door de Europese Commissie gelanceerd.[2] BIK+ geeft uitwerking aan de algemene Europese kinderrechten-strategie[3] voor onderwerpen die te maken hebben met het gebruik van digitale technologie door en voor kinderen[4] en vervangt de BIK-strategie van 2012.[5] BIK+ beoogt — geheel in lijn met het VN Kinderrechtenverdrag 1989 (hierna: IVRK) — een balans te vinden tussen bescherming en empowerment van kinderen, ofschoon de gehele tekst overziend de nadruk toch voor... abonneren of dit artikel kopen.

Conflicten in cyberspace en internationaal publiekrecht, een overzicht

mr. J.F. Stinissen1

Het gebruik van informatie- en communicatietechnologie neemt overal toe, ook in essentiële sectoren in de samenleving, zoals de energievoorziening, transport, gezondheidszorg en de banken. Cyber is onderdeel van de kritieke infrastructuur geworden en digitale veiligheid is daarmee onderdeel van de nationale veiligheid. De digitale veiligheid wordt bedreigd, door cybercriminaliteit, bedrijfsspionage, 'hacktivisme', maar er vindt ook politieke beïnvloeding plaats, bijvoorbeeld door het manipuleren van verkiezingen. We zien dreigingen afkomstig van criminelen, van niet-statelijke,... abonneren of dit artikel kopen.

De noodzaak van het opheffen van het toetsingsverbod om de digitale overheid ...

prof. mr. dr. A.M. Klingenberg en drs. J. Stinstra msc1

'Ik weet zeker, meneer, dat er allerlei ethische bezwaren zijn. Maar uiteindelijk moeten wetgevers bepalen hoe deze dingen worden gereguleerd, niet mensen zoals ik. Voorlopig wil ik alleen maar zo veel mogelijk leren, zodat ik mijn inzicht naar een hoger niveau kan tillen.''[2] Dit is een uitspraak van Rick, een van de hoofdpersonen uit de roman Klara en de zon, geschreven door Kazuo Ishiguro. Rick legt de beslissing over de vraag of het gebruik van nieuwe technologieën toegestaan moet worden in de handen van de ... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Vrijspraak voor hacker: een website is geen geautomatiseerd werk

mr. M. Berndsen1

Annotatie bij Gerechtshof Den Haag 23 augustus 2022, ECLI:NL:GHDHA:2022:1551 Onlangs sprak de cyberkamer van het Haagse gerechtshof een verdachte vrij van computervredebreuk. Hij werd verdacht van het hacken van de website van een onderneming, waarbij ook gevoelige informatie zou zijn buitgemaakt. De crux was dat het OM ten laste had gelegd dat hij "een geautomatiseerd werk, te weten de website" zou hebben gehackt. Het hof oordeelde dat een website geen geautomatiseerd werk is en sprak de verdachte dus vrij. Het arrest leverde op social media verbazing op... abonneren of dit artikel kopen.

Moderatie vóór publicatie van recensies: goed bedoeld, maar niet zonder risic...

mr. drs. W. Kroeze1

Annotatie bij Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 14 juni 2022, ECLI:NL:GHARL:2022:4856   In het tussen ZorgkaartNederland en eiseres (een arts) gewezen arrest staat de vraag centraal of ZorgkaartNederland, de exploitant van een website waar door patiënten ervaringen met zorgverleners (recensies) worden gedeeld, onrechtmatig heeft gehandeld door een negatieve recensie over een arts te plaatsen en deze niet op het eerste verzoek van de arts te verwijderen. De rechtbank oordeelde dat ZorgkaartNederland reeds met het plaatsen van de ervaring onrechtmatig heeft ... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

mr. F. Schemkes en M.V. Avanesian LL.B, BSc

SEPTEMBER Hof Arnhem-Leeuwarden, 6 september 2022, ECLI:NL:GHARL:2022:7668   Internetbankieren, verjaring, bank   De vriend van appellante is in 2011 plotseling overleden. Geïntimeerde heeft haar toen bij een aantal praktische zaken geholpen. Op twee momenten in 2011 en 2012 is door internetbankieren geld overgeboekt naar de rekening van geïntimeerde (ter waarde van totaal 20.000 euro), waarna dit geld contant is opgenomen zodat appellante het niet zou hoeven op te geven aan... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving

mr. J.J.H. Vos

NL Voorstel Wet technische eenmaking Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering Op 20 oktober 2022 is het wetsvoorstel Wet technische eenmaking Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering bij de Tweede Kamer ingediend. Het voorstel strekt tot het terugbrengen van de verschillende versies van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvorderingen en van de afzonderlijke artikelen in andere wetten tot één versie. Er bestaan nu nog verschillende versies wegens digitaal procederen (KEI).   Bron: abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Signaleringen

mr. P.G. van der Putt

Nieuwe Europese supercomputer De Europese Commissie vermeldt dat een nieuwe supercomputer is "geïnaugureerd". Wat onder een inauguratie wordt verstaan is onduidelijk. De supercomputer is in ieder geval nog niet operationeel. Als de computer, met de naam LEONARDO, operationeel wordt, zal deze een rekenkracht van bijna 250 petaflops hebben (250 miljoen miljard berekeningen per seconde). Daarmee zal de computer op de lijst van krachtigste computers de vierde plek innemen. LEONARDO zal onder meer gebruikt worden voor onderzoek naar kankermedicijnen. abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS