Tijdschrift voor Jaarrekeningenrecht

Verslaggeving, accountancy en toezicht

2013 nr. 4

Redactie

Hoofdredactie

dr. mr. C.J.A. van Geffen

Redactie

mr. dr. J.E. Brink- van der Meer
prof. dr. C. Camfferman
mr. M.A.J. Cremers
A. Dieleman RA
prof. dr. M.N. Hoogendoorn RA
prof. dr. G.C.M. Majoor
mr. A. de Neve
mr. A. B. Schoonbeek
mr. drs. L in 't Veld
mr. Q. H. van Vliet

Vaste medewerkers

mr. J. Dinant
mr. J.F. Garvelink
dr. B. Kamp
mr. dr. G.P. Oosterhoff
mr. H.K.O. Reimers
drs. C.M. Roozen RA

Coördinerend redacteur

mr. drs. L. van Dijk

 

Artikel

De Flex BV en de jaarrekening

prof. dr. mr. P.M. van der Zanden RA

Op 1 oktober 2012 werd na een wetgevingsproces1 van 7 ja­ren de wetgeving inzake vereenvoudiging en flexibilisering van het BV recht van kracht. De accountantswereld heeft zich met de totstandkoming van deze wet nauwelijks be­moeid hoewel er voor deze beroepsgroep aanzienlijke con­sequenties uit de wetgeving kunnen voortkomen. Dit heeft er tevens in geresulteerd dat nauwelijks is stil gestaan bij de gevolgen die de nieuwe regels hebben voor de jaarrekening. Hoewel de wetgeving ter zake van de Flex BV, behoudens een kleine wijziging in art. 2: 210 lid 5 BW, niet gericht is op ... abonneren of dit artikel kopen.

IFRS for SMEs – de standvan zaken voor Nederlanden de EU

dr. B. Kamp RA

In 2009 heeft de IASB het document IFRS for Small and Medium-sized Entities (IFRS for SMEs) uitgebracht, als een op full IFRS gebaseerde maar vereenvoudigde variant voor niet-beursgenoteerde ondernemingen. Het opvallend­ste verschil met full IFRS is de omvang: ongeveer 240 blad­zijden in plaats van de bijna 1200 of 3000 bladzijden van IFRS (hangt er vanaf wat meegeteld zou moeten worden voor zo’n vergelijking). De voorschriften zijn compacter be­schreven, en op een aantal punten zijn waarderingsgrondsla­gen vereenvoudigd of ingeperkt wat betreft alternatieve op­ties, en de toelichtingsvoors... abonneren of dit artikel kopen.

Naar aanleiding van Dielemans praktijkcasus over vreemd of eigen vermogen

prof. mr. H. Beckman

1. Algemeen Het primaire verslaggevingsstelsel binnen het recht van de Europese Unie (Unierecht) is het stelsel van de richtlijnen voor de jaarrekening met bestuursverslag respectievelijk voor de geconsolideerde jaarrekening met geconsolideerd bestuursverslag. Dit stelsel geldt voor de kapitaalvennoot­schappen als omschreven in die richtlijnen. Deze richt­lijnen zijn eind juni 2013 opgevolgd door een nieuwe EU-richtlijn jaarrekeningen waarin beide richtlijnen ge­combineerd en gestroomlijnd zijn verwerkt. Lidstaten zijn gehouden richtlijnen in hun nationale wetgevingen te ver­werken. De daa... abonneren of dit artikel kopen.

Eigen vermogen of vreemd vermogen?

prof. dr. M.N. Hoogendoorn RA

In het Tijdschrift voor Jaarrekeningenrecht van juni 2013 heeft Anton Dieleman een praktijkcasus besproken, waarbij de classificatie van (al dan niet cumulatief) preferent aande­lenkapitaal als eigen vermogen of vreemd vermogen werd behandeld. Hij ging uit van aandelenkapitaal waarvoor de verplichting bestaat om jaarlijks 8% dividend te betalen, on­afhankelijk van de door de vennootschap behaalde winst, al dan niet gekoppeld aan een winstonafhankelijke terugbeta­lingsverplichting. Hans Beckman heeft een reactie geschre­ven op het artikel van Dieleman, die in dit nummer van het ti... abonneren of dit artikel kopen.

De (beperkte) rol van decontrolerend accountant bij het voorkomen en ontdekke...

mr. A.C. van Campen*

Met het aanhouden van de economische crisis lijkt ook het risico op fraude door personeelsleden van de onderneming toe te nemen. Hoewel de verantwoordelijkheid voor het voorkomen en ontdekken van fraude primair bij de onder­nemingsleiding ligt, heeft de controlerend accountant hier­in ook een rol. Het naar behoren verrichten van de controle­werkzaamheden zal de gepleegde fraude niet altijd aan het licht brengen, maar de kans daarop wel vergroten. Wanneer blijkt dat de accountant zijn kerntaak heeft verzuimd, kan hij een forse maatregel verwachten. Dit volgt uit de uitspraak va... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Casus. Agent of Principaal in de jaarrekening?

mr. drs. J. Backhuijs RA en M-J. Zwaneveld RA*

Voorbeeld Electronics B.V. is een in Nederland opererende elektronicaketen. Zelfstandige ondernemers kunnen zich als franchisenemers aansluiten bij deze keten. Voorbeeld Elec­tronics B.V. verleent diensten ten behoeve van de aangeslo­ten franchisenemers zoals marketinginspanningen en het af­sluiten van inkoopcontracten met leveranciers. Voorbeeld Electronics B.V. ontvangt alle facturen van leveranciers. Deze facturen worden door Voorbeeld Electronics B.V. ge­splitst naar en doorbelast aan de franchisenemers. Bovenop het aldus aan de franchisenemers doorbelaste be­drag brengt Voorbeeld Elec... abonneren of dit artikel kopen.

Actualiteiten

mr. C.J.A. van Geffen, K. van der Kuij-Groenberg RA, en mr. C. Bruil

Nationale wet- en regelgeving abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS