Tijdschrift voor Sanctierecht & Onderneming

Straf- en bestuursrechtelijke handhaving van financieel-economisch recht

2025 nr. 3

Redactie

Hoofdredactie

mr. A. B. Vissers
mr. A.E. van der Wal

Redactie

mr. M. Altena
mr. C. M.I. van Asperen-de Boer
mr. H. J. Bisscheroux
mr. drs. M.J. Blotwijk
mr. R. de Bree
mr. drs. S.R. van Breukelen
mr. T. Felix
mr. F.B.W. Groendijk
mr. dr. A.R. Hartmann
mr. L.E.G. van der Hut
mr. R.P.A. Kraaijeveld LL.M
mr. M.A. Loenen
mr. A.S.M.L. Prompers
mr. J.S. Roepnarain
mr. G.P. Roth
Mr. B.J. Schmitz
mr. A. E. Wilbrink
mr. dr. M.T. van der Wulp

Vaste medewerkers

mr. L.A. Van Bavel
mr. L.J. Bergsma
mr. K.M.G. Demandt
mr. F.A. Dudok van Heel
mr. S.A. Eckhardt
mr. J.G. Geertsma
mr. C.A.M. Janssen
mr. S.D. de Jong
mr. D.J.E. de Kruif
mr. drs. L.J. Leijten
mr. T.S.E. van Nispen
mr. O.S. Pluimer
mr. E.Y van Schaik

Redactiesecretaris(sen)

mr. L.M. Hermans

 

Artikel

Strafbaarstelling van ongeoorloofde beïnvloeding onder de voorgestelde Corrup...

mr. K.T. Bottse1

Het artikel behandelt de strafbaarstelling van ongeoorloofde beïnvloeding onder de voorgestelde Corruptierichtlijn van de Europese Commissie. "Ongeoorloofde beïnvloeding" of "handel in invloed" kan verkort worden beschreven als het aanbieden of aannemen van een voordeel met het oog op het beïnvloeden van besluitvorming door ambtenaren. Het artikel bespreekt juridische en praktische uitdagingen bij de implementatie van deze strafbaarstelling in Nederland, waar het Wetboek van Strafrecht (nog) geen expliciet vergelijkbaar delict kent. Het benadrukt ook de noodzaak van transparantie en regu... abonneren of dit artikel kopen.

Het zwijgmoment in het bestuursrecht

mr. C.M.I. van Asperen de Boer1

Hierbij reageer ik graag op een kritische noot van Rogier Stijnen bij mijn artikel 'Het zwijgrecht uit artikel 6 EVRM bij de bestuurlijke boete' in het afgelopen themanummer van dit tijdschrift, in zijn annotatie in AB 2025/142 bij de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS) van 24 december 2024, ECLI:NL:RVS:2024:5293 . Het gaat over het moment dat onderzochten in het punitieve bestuursrecht een zwijgrecht krijgen. Volgens Stijnen is een 'hardnekkig misverstand' onder bestuursrechtjuristen dat het zwijgrecht ofwel cautiemoment 'pas' aan de orde zou zijn ... abonneren of dit artikel kopen.

Het verschoningsrecht in opsporingsonderzoeken

mr. drs. S.R. van Breukelen en mr. M.A. de Mik1

Stand van zaken en recente ontwikkelingen In de strafrechtpraktijk is de waarborging van het verschoningsrecht bij de inzet van opsporingsbevoegdheden een terugkerend onderwerp van discussie. De vele recente rechterlijke uitspraken bevestigen dat het verschoningsrecht nog steeds geen rustig bezit is. Mede vanwege door de Hoge Raad geconstateerde leemtes in de huidige wetgeving en in afwachting van het nieuwe Wetboek van Strafvordering, is het momenteel vooral aan de rechter(-commissaris) om nadere invulling te geven aan de te volgen procedure ter borging van het verschoni... abonneren of dit artikel kopen.

Boetemotivering in het straf- en bestuurlijke boeterecht: een vergelijk

mr. J.P.T.G. van den Uithoorn1

Wanneer het gaat over (beboeting in) het strafrecht, geldt een grote mate van straftoemetingsvrijheid.[2] Doorgaans wordt vooral gekeken naar de ernst van het gepleegde feit,[3] de omstandigheden waaronder het feit is begaan, de persoon van de dader en diens draagkracht. De invulling van die omstandigheden is al snel als algemeen kader terug te vinden. Het beeld ontstaat dat sprake is van een wat obligate invulling van de omstandigheden die de hoogte van de boete bepalen.[4] Dat de Hoge Raad geen blijk geeft op dat punt veel meer te verwachten van de fe... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Voorvallen onder de Wet milieubeheer (oud) en de Omgevingswet: ongewoon, maar...

mr. J. Donze1

Annotatie bij Rechtbank Noord-Nederland 7 april 2025, ECLI:NL:RBNNE:2025:1268 Een zuivelbereider is door de rechtbank Noord-Nederland veroordeeld tot een geldboete van € 12.500 voor het nalaten van het melden van de wijziging van de werking van een inrichting, het meermalen lozen van vervuild bedrijfsafvalwater en het niet tijdig melden van twee ongewone voorvallen. Deze annotatie bevat een kritische beschouwing van de bewijsoverwegingen in het vonnis ten aanzien van de meldplicht ongewone voorvallen ex artikel 17.2 (oud) Wet milieubeheer. Ook wordt ingegaan op de wijzigi... abonneren of dit artikel kopen.

De positie van de belastingadviseur en het informele verschoningsrecht: meer ...

mr. C.A.M. Janssen1

Annotatie bij Conclusie A-G Koopman 20 december 2024, ECLI:NL:PHR:2024:1402 Fiscale vraagstukken zijn vaak complex, hetgeen voor veel belastingplichtigen reden is om een belastingadviseur in te schakelen. Belastingadviseurs streven naar een correcte, maar tegelijkertijd zo gunstig mogelijke fiscale uitkomst voor hun cliënten op basis van feitenanalyses en adviezen. In deze analyses en adviezen wordt ook regelmatig aandacht besteed aan de (proces)risico's van het kiezen van een bepaalde fiscale route. De wetgever, en later ook de Hoge Raad, hebben erkend dat het onwenselij... abonneren of dit artikel kopen.

Rubriek

Nieuw artikeltype - rubriek [16-60472]

Actualiteiten

Arbeidsomstandigheden   Deze rubriek wordt verzorgd door mr. F.A. Dudok van Heel. Rb. Overijssel 10 februari 2025, ECLI:NL:RBOVE:2025:711 Een bedrijf dat zich bezighoudt met de productie en verkoop van industriële deuren is door de rechtbank Overijssel veroordeeld in een strafzaak die verband houdt met een dodelijk arbeidsongeval. Op 20 januari 2023 was het slachtoffer, een werknemer van het bedrijf, als vorkheftruckchauffeur aan het werk in een magazijn. Hij kwam terecht onder een pallet met daarop dozen vol schroeven, toen die van de vor... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS