Tijdschrift voor Staatssteun

Staatssteun, markt & overheid en openbare diensten

2020 nr. 4

Redactie

Hoofdredactie

prof. mr. P.H.L.M. Kuypers

Redactie

mr. A.A. al Khatib
mr. E.E.M. Besselink
mr. drs. M.G.A.M. Custers
mr. H. Gilliams LL.M.
mr. M. C. van Heezik/ box 8.1
mr. A.H.G. Herwijnen
mr. M. Rijke MA
mr. dr. S.L.T. Schoenmaekers
mr. K. van de Casteele
drs. M. Visser
mr. M. de Wit

Vaste medewerkers

mr. W. De Cock
mr. G.A. Dictus
mr. D. Hoefnagels
mr. P. Kampschreur
mr. C.A.M. Lombert
mr. A. Looijestijn-Clearie
mr. J. Meulman
mr. R. Rodenrijs
mr. H.C. van Scherpenseel
mr. T.C. Topp

Redactiesecretaris(sen)

mr. T. Binder

 

Inleiding

Redactioneel

mr. drs. M.G.A.M. Custers

U heeft op dit moment alweer de laatste editie van het Tijdschrift Staatssteun voor 2020 onder ogen. Het was voor eenieder een bewogen jaar als gevolg van de Covid-19-pandemie. Ook op het gebied van staatssteun heeft de pandemie haar sporen uitdrukkelijk achtergelaten. In de vorige edities is in dit verband al gewezen op de specifieke regelgeving die in verband met Covid-19 in het leven is geroepen, en op de vele besluiten die door de Europese Commissie in een zeer kort tijdsbestek zijn genomen om lidstaten in staat te stellen met inachtneming van de regelgeving steun te verlenen aan ond... ...lees meer

Artikel

De Apple zaak: is ‘tax planning’ een staatssteunprobleem?

mr. dr. S. Verschuur1

Sinds 2014 heeft de Europese Commissie (hierna: ‘de Commissie’) meerdere onderzoeken geopend naar fiscale rulings waarin diverse lidstaten zoals Ierland, Nederland, Luxemburg en België aan multinationals vooraf zekerheid gaven over de fiscale behandeling van dochtervennootschappen in die landen.[2] Op 30 augustus 2016 zond de Commissie een schokgolf door niet alleen de staatssteunpraktijk, maar ook de fiscale wereld, door Ierland te gelasten een recordbedrag van EUR 13 miljard aan onrechtmatige staatssteun terug te vorderen van Apple.[3] Een kleine vier jaar later, op 15 juli 2020... abonneren of dit artikel kopen.

Hergebruik van overheidssoftware

mr. dr. M.H. Paapst en P.J.R. van der Wees1

In april 2020 heeft staatssecretaris Knops in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het kabinet wil gaan inzetten op het vrijgeven en actief delen van de broncode van overheidssoftware.[2] Bij het vrijgeven stelt de overheid de broncode van software die ze zelf ontwikkeld heeft, of heeft laten ontwikkelen, actief ter beschikking aan de maatschappij. Vrijgeven van deze broncode biedt een aantal belangrijke voordelen voor burgers, het bedrijfsleven en de maatschappij.Zo worden er onnodige ontwikkelingskosten voorkomen, zodat de al... abonneren of dit artikel kopen.

Europese Commissie

mr. A.A. Geelhoed, mr. P.J.E. Kampschreur en mr. E.M.M. Besselink (Besluiten)mr. A. Looijestijn-Clearie (Beleid)

juli t/m november 2020BesluitenSteunmaatregel SA.57116, Nederlandse liquiditeitssteun aan KLM voldoet aan voorwaarden tijdelijke kaderregeling Covid-19, besluit van 13 juli 2020Bij besluit van 13 juli 2020 heeft de Europese Commissie liquiditeitssteun aan KLM in overeenstemming verklaard met de interne markt. De luchtvaartsector heeft grote verliezen geleden als gevolg van de Nederlandse overheidsmaatregelen in het kader van de Covid-19 pandemie. Om die reden hebben de Nederlandse autoriteiten op 26 juni 2020 een steunmaatregel aangemeld bij de Commis... abonneren of dit artikel kopen.

Markt en Overheid

mr. Huub van Scherpenseel1

augustus t/m november 2020Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (afdeling civiel recht, handel) 29 september 2020 inzake verhuur oefenruimte door de gemeente Groningen, ECLI:NL:GHARL:2020:7856Feiten en procesverloopDe gemeente Groningen (hierna: de gemeente) verhuurt als eigenaar sinds 1988 aan Stichting Het Viadukt (hierna: het Viadukt) een pand met daarin 17 oefenruimtes, een podium en een bar. Dit gebeurt tegen een symbolisch bedrag van € 1,- per jaar. Het Viadukt verhuurt op haar beurt, blijkens haar statuten voor een zo laag mogelijke prijs, deze oefenruimten aan... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Actualiteiten

mr. A.J.M. Louwers

Cursussen / SeminarsOnline Winter Master Class – ‘State Aid Uncovered’ with Prof. Dr. Phedon NicolaidesDatum: 8-9 december 2020Locatie: OnlineOrganisatie: Lexxion PublisherTweedaagse (online) masterclass bedoeld voor staatssteunexperts om belangrijke ontwikkelingen in staatssteunrecht te signaleren en te analyserenSeminar ‘Aanbesteding & schaarse rechten’Datum: 14 december 2020Locatie: Den HaagOrganisatie: Juridisch PAO Universiteit LeidenVijfde bijeenkomst van de specialisatieopleiding Aanbesteding & schaarse re... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentieoverzicht

Jurisprudentie

mr. A.A. al Khatib[1] (Europees) mr. W. De Cock[2] (België) mr. G.A. Dictus(Nederland)[3] juli t/m november 2020 Europees[6] Gerecht van de EU T778/16 en T892/16, 15 juli 2020[4] Ierland e.a. t. Europese Commissie Inzake: Tax ruling, at arms length-principe, Apple, fiscale autonomie, referentiestelsel, geen voordeel Feiten: Op 30 augustus 2016 besloot de Europese Commissie dat er sprake was van ongeoorloofde staatssteun van Ierland aan Apple S... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS