Tijdschrift voor Agrarisch Recht
1996 nr. 3
Redactie
Hoofdredactiemr. E.H.M. Harbers
|
Redactiemr. H.A. van Bommel mr. M. Jansen Schoonhoven mr. dr. D. Korsse mr. R. Ligtvoet prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg mr. C.A.M. van Reeken prof. mr. dr. J.W.A. Rheinfeld mr. W.L. Valk mr. A. Verduijn RB mr. W.J.E. Van der Werf mr. Th.C.M. Willemse
|
Artikel
Mr. ing. W.B.M. Engels
Bij het schrijven van dit artikel is de Wet Verplaatsing Mestproduktierechten (WVM)1 twee jaar oud. De wet kwam grotendeels in de plaats voor het Verplaatsingsbesluit Mest-stoffenwet.2 Het besluit verdiende het predikaat 'anti-milieu' ruimschoots en onder het re-gime van de WVM kon het dus alleen maar beter gaan. Bij de inwerkingtreding van de WVM was te voorspellen dat er procedures zouden gaan ontstaan betreffende pacht en mestproduktierechten. De WVM bevat in artikel 8 weliswaar een regeling voor deze pro-blematiek, maar die is echter dermate onvolledig en slordig dat proce... abonneren of dit artikel kopen.
Mr. drs. M.A.P.J.J. Lousberg
Als het om milieubeleid gaat, zijn de agrarische sector en de landelijke overheid niet el-kaars grootste vrienden. Toch zijn ze door geldstromen en verwezenlijking van beleids-doelstellingen op elkaar aangewezen. Voor de realisering van haar beleidsdoelen zet de overheid onder meer het instrument van wetgeving in. De agrarische sector zal een crea-tieve interpretatie van opgelegde normen echter niet achterwege laten wanneer dat de agrarische bedrijfsvoering ten goede kan komen, al gaat dat wellicht ten koste van gestel-de beleidsdoelen. Regelgeving is vaak zodanig geformuleerd... abonneren of dit artikel kopen.
Mr. G.T.K. Meussen
Op 1 april 1986 werd de landbouwvrijstelling als bedoeld in artikel 8 onderdeel b Wet op de inkomstenbelasting 1964 ingrijpend gewijzigd; er vond zowel een uitbreiding als een aanzienlijke inperking plaats. De uitbreiding maakt het vanaf die datum mogelijk dat ook intensieve agrarische ondernemingen de vrijstelling deelachtig konden worden. Zo wijst Tuinte er in WFR van 19 februari 1987, nr. 5762 terecht op dat door deze verruiming voortaan rekening gehouden kan worden met de innovatieve ontwikkelingen die in het landbouwbedrijf plaatsvinden.
De inperking van de landbouwvrij ... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentie
G.M.F. SnijdersPachtwet, art. 25
Meststoffenwet, art. 14, 14a
Registratiebesluit Dierlijke Meststoffen,
art. 3
Interimwet beperking varkens- en pluim-
veehouderijen, art. 1
Wet verplaatsing mestproduktie, art. 8
BW, art. 6:97
Bij pachtovereenkomst heeft verpachter twee varkensschuren, waarin hij zelf jarenlang een varkenshouderij had geƫxploiteerd, aan pachtster met ingang van 1 mei 1986 in gebruik afgestaan. In verband met de beƫindiging van de pachtovereenkomst heeft pacht-ster de schuren per 1 april 1992 ontruimd. Pachtster beschikte over een mestquotum. Partijen zijn het erover eens dat het ... abonneren of dit artikel kopen.
Beschikking superheffing 1988, art. 16
Overdracht van melkquotum via pachtovereenkomst. Melkproduktie gestaakt voor ingang pacht en voor overdracht quotum. De overdracht werd daardoor onmogelijk wegens strijd met art. 16 lid 3 BS 1988. Schadevergoeding wordt bepaald op verschil in waarde op datum verkoop en waarde na wanprestatie. abonneren of dit artikel kopen.
Beschikking superheffing SLOM-deelnemers, art. 2, lid 5, en 9, lid 1, Wet administratieve rechtspraak bedrijfsorganisatie, art. 32b, lid 1, Algemene Wet bestuursrecht art.:3:2, 6:19, lid 1, 8:73 en 8:75
Slechts gedeeltelijke omzetting voorlopig SLOM-quotum in definitief SLOM-quotum in eerste instantie in bezwaar gehandhaafd. Be-handeling beroep aangehouden voor heroverweging door verweerder. Verweerder verklaart het bezwaar alsnog gegrond. Criteria verweerder voor definitieve toewijzing SLOM-quotum. Hervatting vanaf oorspronkelijk SLOM-bedrijf. Handhaving beroep i.v.m. schadeclaim. Volgt... abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2022
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS