Tijdschrift voor Agrarisch Recht

1999 nr. 11

Redactie

Hoofdredactie

mr. E.H.M. Harbers

Redactie

mr. H.A. van Bommel
mr. M. Jansen Schoonhoven
mr. dr. D. Korsse
mr. R. Ligtvoet
prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg
mr. C.A.M. van Reeken
prof. mr. dr. J.W.A. Rheinfeld
mr. W.L. Valk
mr. A. Verduijn RB
mr. W.J.E. Van der Werf
mr. Th.C.M. Willemse

 

Artikel

Nieuwe mestplannen

mr. D.W. Bruil

“Het roer kan nog zesmaal om” lijkt het motto van de regering bij de regulering van het mestbeleid. Minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft onlangs zijn mestplannen aangekondigd. Daarin staat een nieuw systeem van afzetovereenkomsten centraal. De noodzaak van deze plannen wordt gemotiveerd door de Nitraatrichtlijn. In de discussie over deze mestplannen blijken enkele misverstanden te leven. abonneren of dit artikel kopen.

Leeftijdsdiscriminatie in het pachtrecht

mr. drs. P.A. de Hoog

Het begrip ‘leeftijdsdiscriminatie’ is in toenemende mate een bron van discussie. Reeds in 1990 vormde het het onderwerp van de algemene ledenvergadering van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM).1 In 1997 dienden de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van Justitie en van Binnenlandse Zaken een wetsvoorstel in tot uitvoering van een verbod tot leeftijdsdiscriminatie bij werving en selectie in de arbeid.2 Er bestaan reeds algemene wettelijke verboden op leeftijdsdiscriminatie. Art. 14 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechte... abonneren of dit artikel kopen.

Elf jaar melkquotumrechtspraak

mr. D.L. Rodrigues Lopes

In deze bijdrage bespreek dan wel vermeld ik vrijwel alle melkquotumjurisprudentie, voor zover tevens een pachter en dus ook een verpachter in het spel zijn. De superheffing, een administratieve sanctie, werd in Brussel ontwikkeld om de overproductie van melk tegen te gaan. De eerste reactie op dergelijke maatregelen is zo veel mogelijk aan de gevolgen ervan te ontkomen. Het quotum heeft geleid tot opvallend veel rechtspraak. Vertonen de Beschikkingen superheffing, inmiddels Regeling, een aantal vacua, de voornaamste oorzaak van de vloed aan rechtspraak ligt toch in de fin... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Boschma-Lycklama à Nijeholt / Lycklama à Nijeholt c.s. (TvAR 1999/4979)

Pachtwet art. 8, 9, 36, 38 en 39 BurgerlijkWetboek (oud) art. 819 Burgerlijk Wetboek art. 3:217 Pachtovereenkomst te laat ter goedkeuring ingezonden. In beginsel moet worden aangenomen dat een pachtovereenkomst die op een bepaalde datum is ingegaan, ook uiterlijk op die datum moet zijn aangegaan. Bij pachtwijzigingsovereenkomst met de verpachtster (vruchtgebruikster) is de overeengekomen pachtduur verlengd met 12 jaar, hetgeen impliceerde dat daarbij op voorhand tweemaal de bevoegdheid tot kennisgeving van niet verdere verlenging werd uitgesloten. Van toestemming daartoe van... abonneren of dit artikel kopen.

Stg. Het Geldersch Landschap / Onstein (TvAR 1999/4980)

Pachtwet art. 1, 38 en 39 In overleg en met toestemming van verpachter is wijze van gebruik gewijzigd; niet is overeengekomen dat de aard van de overeenkomst zou wijzigen; gewijzigd gebruik is ten dele nog landbouwkundig gebruik. Wijziging van de overeenkomst vereist overeenstemming daarover tussen partijen, het moet onmiskenbaar hun bedoeling zijn. In casu is dat niet het geval. Herhaaldelijke te late pachtbetaling is een tekortkoming van de pachter, maar is niet te kwalificeren als een in artikel 39 Pachtwet bedoeld geval dat de bedrijfsvoering van de pachter niet is gewee... abonneren of dit artikel kopen.

Buysse-De Letter / Haverbeke c.s. (TvAR 1999/4981)

Pachtwet art. 54 De billijkheid, bedoeld in art. 54 lid 5 Pachtwet houdt niet in dat (slechts) de belangen van partijen tegen elkaar moeten worden afgewogen, maar dat acht dient te worden geslagen op alle relevante feiten en omstandigheden. Degene, te wiens behoeve in casu is gevorderd dat hij de pachtovereenkomst zal mogen voortzetten, biedt wel voldoende waarborgen voor een behoorlijke bedrijfsvoering, maar zijn wil is niet gericht op een duurzaam exploiteren van het bedrijf waartoe het gepachte behoort. De billijkheid verzet zich daarom tegen toewijzing van bedoelde vorder... abonneren of dit artikel kopen.

Sixma / LNV (TvAR 1999/4982)

Uitvoeringsregeling EEG-premie aanhouden zoogkoeienbestand 1993 art. 1 lid 1 onder j en art. 25 lid 1 Gehuurde stalruimte. Nevenvestigingen. Bedrijf. Huurovereenkomsten. Weigering premie slechts wegens ontbreken goedgekeurd pachtcontract (geen sprake van beheer) betreft een te strikte uitleg van verweerder van het begrip ‘bedrijf’. Geen grondslag daartoe in de Gemeenschapsregeling. Volgt toetsing feitelijke gebruikssituatie waarbij niet blijkt dat het beheer van de koeien niet bij appellant lag. Beroep gegrond. abonneren of dit artikel kopen.

Hollander / LNV (TvAR 1999/4983)

Beschikking superheffing zure boerderijzuivelproducten art. 1 onder c, art. 5 en art. 11 lid 2 Verweerder werpt verzoeker tegen dat deze geen bewijsstukken heeft overgelegd welke voldoende zekerheid verschaffen omtrent de grootte en samenstelling van de in 1990 rechtstreeks verkochte hoeveelheid ‘zure boerderijzuivelproducten’. Daaraan verbindt verweerder de conclusie dat in dit geval in het geheel geen heffingvrije hoeveelheid kan worden toegewezen. Het College volgt verweerder hierin niet. Uit art. 11 van de regeling volgt welis- waar dat verweerder niet voetstoots behoeft ... abonneren of dit artikel kopen.

Van Vliet / LNV (TvAR 1999/4984)

Uitvoeringsregeling EEG-premie aanhouden zoogkoeienbestand 1993 art. 26, art. 27 lid 3, art. 34 leden 3 en 4; Verordening (EEG) nr. 805/68 van de Raad houdende een gemeenschappelijke ordening der markten in de sector rundvlees art. 4g lid 4; Verordening (EEG) nr. 3508/92 van de Raad tot instelling van een geïntegreerd beheers- en controlesysteem voor bepaalde communautaire steunregelingen art. 5; Verordening (EEG) nr. 3887/92 van de Commissie houdende uitvoeringsbepalingen GBCS art. 10 lid 4 Weigering premie aanhouden zoogkoeien wegens ontbreken oormerken. Communautaire ... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wetgeving en Literatuur

ir. S. Bezemer

Algemeen – Begroting LNV 1999, TK 1998-1999, 26 200 XIV, nr. 65 (verslag algemeen overleg, 15 juli 1999); nr. 66 (verslag algemeen overleg, 6 juli 1999); nr. 67 (verslag algemeen overleg, 12 juli 1999) – Verslag werkbezoek delegatie vaste commissie LNV aan Hongarije, Tsjechië en Polen (14 t/m 20 februari 1999), TK 1998-1999, 26 713, nr. 1 (7 september 1999) – Marktwerking, deregulering en wetgevingskwaliteit, TK 1998-1999, 24 036, nr. 136 (verslag algemeen overleg, 8 juli 1999) – P. de Haan, Recente ontwikkelingen in de verhouding publiek-/privaatrecht, Koninklijke Nederlands... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS