Tijdschrift voor Agrarisch Recht

2001 nr. 7/8

Redactie

Hoofdredactie

mr. E.H.M. Harbers

Redactie

mr. H.A. van Bommel
mr. M. Jansen Schoonhoven
mr. dr. D. Korsse
mr. R. Ligtvoet
prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg
mr. C.A.M. van Reeken
prof. mr. dr. J.W.A. Rheinfeld
mr. W.L. Valk
mr. A. Verduijn RB
mr. W.J.E. Van der Werf
mr. Th.C.M. Willemse

 

Artikel

Het CEDR-congres te Helsinki

ir. V.W.M.M. Ampt-Riksen, prof. mr. D.W. Bruil en mr. J.N. Kras*

In tegenstelling tot andere jaren vond het tweejaarlijkse congres – het eenentwintigste – van de Europese Vereniging voor Agrarisch Recht (Comité Européen de Droit Rural – CEDR) plaats in de maand mei, en wel van 27 tot en met 30 mei 2001. Dit had alles te maken met de noordelijke ligging van de locatie van het congres, nl. Helsinki. Ondanks het kille voorjaarsweer konden de congresgangers toch genieten van ruim 21 uur licht per etmaal. Ruim 150 deelnemers uit maar liefst 28 landen namen deel aan het congres. Daaronder waren ook vier niet-Europese gastlanden (Brazilië, A... abonneren of dit artikel kopen.

Een juridische beschouwing over de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening en de bij...

mr. M. Lurks

De Vijfde nota over de ruimtelijke ordening heeft een lange aanloopperiode gekend. Ter voorbereiding van de ontwikkeling van de Nota is in januari 1999 door de ministerraad een startnota1 aangenomen die vervolgens in november van dat jaar door de Tweede Kamer is behandeld. Daarna is volop gediscussieerd met onder meer burgers, deskundigen en beleidsmakers en heeft uitgebreid overleg plaatsgevonden met regionale en lokale overheden en maatschappelijke organisaties.2 Uiteindelijk is de Vijfde Nota op 15 december 2000 door de ministerraad vastgesteld. De kamerbehandeling v... abonneren of dit artikel kopen.

Corporate governance bij coöperaties. Ontwikkelingen op het gebied van de str...

dr. G.J.H. van der Sangen

De laatste jaren staat het thema corporate governance hoog op de agenda van met name beursgenoteerde vennootschappen. In het bijzonder naar aanleiding van de 40 Aanbevelingen van de Commissie Peters, inzake goed bestuur, adequaat toezicht en het afleggen van verantwoording, is een aantal beursgenoteerde vennootschappen gekomen tot een bezinning op de interne inrichting en structuur van de vennootschap mede in het licht van de vraag of de invloed van de aandeelhouder via de algemene vergadering zou moeten worden vergroot.1 De commissie achtte destijds haar bevindingen oo... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Van Alem / Hooymans (TvAR 2001/5072)

[Pachtwet art. 41] Pachtovereenkomst verlengen? Voornemen van verpachter tot eigen gebruik gepachte (voor fruitteelt) serieus en uitvoerbaar geacht. Hoewel pachter door einde pacht ca. 20% van zijn areaal verliest, in dit geval geen ernstige aantasting grondslag van zijn maatschappelijk bestaan: pachter heeft genoeg eigen grond om met veebezetting van 2 melkkoeien per ha zijn melkquotum vol te kunnen melken, en verlies mestproductierechten leidt ook niet tot ernstige aantasting. Dus geen plaats voor verlenging pachtovereenkomst. abonneren of dit artikel kopen.

Platte c.s. / Janssen c.s. (TvAR 2001/5073)

[Pachtwet art. 129, onder d; BW art. 6:203] Terugvordering teveel betaalde pacht. Gestelde verrekening met loonwerk ten dele aannemelijk geacht. Voor zover het betaalde wegens loonwerk in bepaalde jaren hoger dan de pachtprijs is geweest, kan terugvordering van het meerdere niet worden beschouwd als een vordering als bedoeld in art. 128 en 129 Pw. Volgt berekening terug te betalen pacht. abonneren of dit artikel kopen.

Van Hasselt / Van Boxtel (TvAR 2001/5074)

[Pachtwet art. 1, 11] Op grond van diverse stukken (bankrekeningafschriften, facturen, boekhoudgegevens) alsmede van de getuigenverklaringen moet worden geconcludeerd dat bewijs van pachtovereenkomst niet is geleverd; eerder is sprake van aanwijzingen tot het aangegaan zijn van een andere overeenkomst. Bewijslast rust op pretense pachter; hij heeft dat bewijs niet geleverd. abonneren of dit artikel kopen.

Goossens c.s. / Van den Berg c.s. (TvAR 2001/5075)

[Pachtwet art. 2, 10, 54, 128] Vraag of verhouding tussen partijen berust op een of schrift gestelde en getoetste overeenkomst uit 1967 of op een mondelinge pachtovereenkomst. In tussenarrest duidelijkheid over gevolgen van ruilverkaveling gevraagd. In eindarrest aangenomen dat pachtovereenkomst vóór en na ruilverkaveling betrekking heeft gehad op nagenoeg hetzelfde object en niet ter registratie is ingezonden. Overeenkomst niettemin blijven bestaan met gepachte object zoals na toedeling gewijzigd. Pachterswisseling onder overigens gelijkblijvende contractsvoorwaarden duidt ... abonneren of dit artikel kopen.

Schlenter / Frijns c.s. (TvAR 2001/5076)

[Pachtwet art. 39, 41, 43] Nu in andere procedure tussen partijen is beslist dat gene sprake is geweest van tekortschieten van pachter, is aan het daarop gebaseerde verzet van verpachters tegen verlenging van de pachtovereenkomst de grond ontvallen. Eigen gebruik uitvoerbaar en ernstig gemeend. Geen overwegende betekenis van de zijde van verpachters. Verlies tast grondslag maatschappelijk bestaan pachter niet ernstig aan. Dus afwijzing verlengingsverzoek. Hof ziet geen aanleiding tot gebruikmaking van zijn bevoegdheid tot verlenging op grond van artikel 43, lid 2, Pachtwet. abonneren of dit artikel kopen.

Holding Van Eekelen B.V. / Broos-Hendrickx (TvAR 2001/5077)

[Pachtwet art. 25, lid 2, 26; BW art. 6:83 onder c] Tussenarrest: Vordering tot vergoeding van schade wegens beweerdelijk ter beschikking stellen van varkensstal in onvoldoende staat van onderhoud aan het einde van de pacht. Noch uit art. 25, lid 2, van de Pachtwet, noch uit enige andere bepaling van die wet of uit de billijkheid vloeit voort dat aan toewijzing van een vordering als de onderhavige in de weg staat, dat geen vooropname heeft plaatsgevonden. Wel verdient vooropname aanbeveling, mede gelet op bewijspositie van de verpachter. Pachter is in verzuim gebracht op wij... abonneren of dit artikel kopen.

Van de Sande / LNV (TvAR 2001/5078)

[Richtlijn 80/217/EEG van de Raad art. 5, lid 1 en lid 2 en art. 8, lid 1; Richtlijn 92/102/EEG van de Raad art. 1, art 3, lid 1, art. 4, lid 1 en lid 3 en art. 5, lid 3; I&R-verordening 1995 art. 9; Gezondheids- en welzijnswet voor dieren art. 21, 22, 86 en 91; Besluit bescherming tegen bepaalde zoönosen en bestrijding besmettelijke dierziekten art. 8, lid 1 en lid 2] Op het bedrijf van appellant is klassieke varkenspest geconstateerd waarna zijn bedrijf is geruimd. Tegemoetkoming in de ontstane schade. Vanwege het feit dat appellant enkele malen de aanvoer van varkens niet... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wetgeving en Literatuur

ir. S. Bezemer

Algemeen Parlementaria – Begroting LNV 2001, TK 2000-2001, 27 400 XIV, nr. 97 (brief staatssecretaris betreffende visserij, 14 mei 2001) – Wijziging begroting LNV 2000 (slotwet), TK 2000-2001, 27 719, nrs. 1-2 (wetsvoorstel, memorie van toelichting, 16 mei 2001) – Wijziging begroting Diergezondheidsfonds 2000 (slotwet), TK 2000-2001, 27 721, nrs. 1-2 (wetsvoorstel, memorie van toelichting, 16 mei 2001) – Wijziging begroting LNV 2001 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota), TK 2000-2001, 27 780, nrs. 1-2 (wetsvoorstel, memorie van toelichting, 1 juni 2001) – Wijziging ... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS