Tijdschrift voor Agrarisch Recht

2002 nr. 5

Redactie

Hoofdredactie

mr. E.H.M. Harbers

Redactie

mr. H.A. van Bommel
mr. M. Jansen Schoonhoven
mr. dr. D. Korsse
mr. R. Ligtvoet
prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg
mr. C.A.M. van Reeken
prof. mr. dr. J.W.A. Rheinfeld
mr. W.L. Valk
mr. A. Verduijn RB
mr. W.J.E. Van der Werf
mr. Th.C.M. Willemse

 

Artikel

Enkele algemene aspecten van het agrarisch milieurecht*

prof. mr. D.W. Bruil

Er is binnen het agrarisch recht nauwelijks een beleidsterrein te vinden dat in de afgelopen veertig jaar zo sterk tot ontwikkeling is gekomen als het agrarisch milieurecht, ofwel: dat deel van het recht dat beoogt de milieueffecten van agrarische bedrijvigheid te reguleren. Het agrarisch milieurecht heeft bovendien een zeer grote en directe invloed op de bedrijfsbeslissingen. Vanuit de praktijk krijgt men wel eens de indruk dat deze beslissingen voor een belangrijk deel bepaald worden door hetgeen de wetgeving nog toelaat. Vanouds was de fiscus al een belangrijke factor en... abonneren of dit artikel kopen.

De Reconstructiewet concentratiegebieden als model voor een nieuwe landinrich...

prof. mr. P. de Haan

Ruilverkavelingswet 1954 Het wordt langzamerhand een vaste gewoonte van de wetgever dat, wanneer een nieuwe landinrichtingswet op stapel staat, deze wordt voorafgegaan door een speciale wet voor een of meer gebieden die als model voor de algemene wet gaat dienen. De eerste keer dat dit gebeurde was de Ruilverkavelingswet 1954 die de zgn. ruilverkaveling- nieuwe stijl (met veel werken) introduceerde, daarbij geïnspireerd door de speciale Herverkavelingswet Walcheren en latere overstromingsgebieden in Zeeland1. En het was deze laatste wet die mij door mijn lidmaatschap va... abonneren of dit artikel kopen.

Mijn veertig pachtjaren. Afscheidsrede afdeling Geodesie, TU Delft

mr. D.L. Rodrigues Lopes

Het begin Mijn pachtjaren beginnen, om precies te zijn, op maandag 3 februari 1964 en wel hier, op Geodesie, zij het op de oude locatie aan de Kanaalweg. Ik was in juni 1963 te Amsterdam afgestudeerd in Nederlands Recht. Hoofdvakken waren Burgerlijk Recht en Handelsrecht en de geestelijke vader was Pitlo. De voornaamste literatuur voor Burgerlijk Recht was dan ook de Pitlo-serie, 2139 bladzijden, zoals ik mij altijd ben blijven herinneren. Daarvan waren tien aan het pachtrecht gewijd. Mijn nieuwe voorbeeld werd De Haan die kort tevoren was benoemd en wiens leerstoel toen Burgerlijk ... abonneren of dit artikel kopen.

Pacht en productierechten. Inleiding ter gelegenheid van het afscheid van mr....

prof. mr. G.M.F. Snijders

Dames en heren, Het is mij een groot genoegen om hier vandaag het woord te mogen voeren, ter gelegenheid van het afscheid van de heer mr. Rodrigues Lopes. Diego heeft mij gevraagd om iets te vertellen over ontwikkelingen in het agrarisch recht gedurende de periode van veertig jaren waarin hij zich met dat agrarisch recht heeft beziggehouden, en dat dan toegespitst op de problematiek van de relatie tussen pacht en productierechten. Het is dan goed om eerst af te spreken wat we precies onder productierechten verstaan. Na enig nadenken blijkt daarbij snel dat het begrip productierechten... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Almekinders / Almekinders (TvAR 2002/5105)

[Pachtwet art. 38, 41, 45] Tegen verlenging als zodanig geen beroep ingesteld; in hoger beroep staat slechts ter beoordeling of sprake is van bijzondere omstandigheden die verlenging met een duur van drie jaren rechtvaardigen. Van serieus en uitvoerbaar voornemen tot het door de verpachters gestelde eigen gebruik van het verpachte voor de wijnbouw is onvoldoende gebleken. Alleen de wenselijkheid van overleg tussen partijen en het niet verstoren van hun verstandhouding kan niet dienen als een bijzondere omstandigheid die verlenging met korte duur rechtvaardigt. Ook overigens ... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wetgeving en literatuur

ir. S. Bezemer

Algemeen Parlementaria – Begroting LNV 2002, TK 2001-2002, 28 000 XIV, nr. 70 (brief ministers ter aanbieding van een notitie met bevindingen t.a.v. specifieke knelpunten voor de agrarische sector bij de toepassing van sociale zekerheidsregelingen (Ioaz, Bbz, Waz) en gemeentelijke regelingen (kwijtschelding), 12 maart 2002) – Kaderwet zelfstandige bestuursorganen (27 426), Hand. TK 27 februari 2002, nr. 50, p. 3529-3549, 3551-3570 (behandeling wetsvoorstel); Hand. TK 12 maart 2002, nr. 54, p. 3695-3729 (voortzetting behandeling wetsvoorstel); TK 2001-2002, 27 426, nrs. 52-53 ... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS