Tijdschrift voor Agrarisch Recht

2009 nr. 7/8

Redactie

Hoofdredactie

mr. E.H.M. Harbers

Redactie

mr. H.A. van Bommel
mr. M. Jansen Schoonhoven
mr. dr. D. Korsse
mr. R. Ligtvoet
prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg
mr. C.A.M. van Reeken
prof. mr. dr. J.W.A. Rheinfeld
mr. W.L. Valk
mr. A. Verduijn RB
mr. W.J.E. Van der Werf
mr. Th.C.M. Willemse

 

Artikel

Kroniek Wet voorkeursrechten gemeenten 2008

mr. W.J.E. van der Werf en C. Kuijvenhoven*

1. Introductie Voor de zevende keer op rij wordt in deze kolommen aandacht besteed aan recente ontwikkelingen op het terrein van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). De jurisprudentie die werd gevormd onder oud recht blijft voor het overgrote deel van belang voor de praktijk onder de nieuwe Wvg. De eerste ervaringenmet de InvoeringswetWet ruimtelijke ordening (Wro) zijn, zeker als het om de toepassing van de Wvg gaat, niet bijster positief. De nieuwe systematiek, waarbij het voorkeursrecht slechts eenmaal door de raad wordt gevestigd en automatisch wordt verlengd zolang maar tij... abonneren of dit artikel kopen.

Ontwikkelingen in het Agrarisch Recht Verslag jaarvergadering 2009 Vereniging...

mr. H.A. van Basten*

Op donderdag 9 april 2009 heeft de 50ste Algemene Leden Vergadering van de Vereniging voor Agrarisch recht plaatsgevonden. Deze vergadering werd gehouden in het Vredespaleis teDenHaag en bestond uit twee delen; een wetenschappelijk deel en een huishoudelijke vergadering. In deze bijdrage zal ik het wetenschappelijke deel beschrijven. Het thema luidde: ‘Ontwikkelingen in het Agrarisch Recht’. In deze bijdrage zal ik de hoofdlijnen van de aan de orde gestelde onderwerpen schetsen en de inhoud van de gevoerde discussie kort weergeven. abonneren of dit artikel kopen.

De ontwikkelingen in het Europees landbouwrecht. Preadvies voor de Vereniging...

mr. T.P.J.N. van Rijn*

Het bestuur van de Vereniging voor Agrarisch Recht heeft de preadviseur voor eenmoeilijke, doch boeiende taak gesteld. Toekomstige ontwikkelingen van het recht beschrijven is niet een alledaagse taak voor juristen, zeker niet voor praktijkjuristen, zoals de schrijver van dit preadvies. Deze houden zich eerder bezig met de interpretatie van het bestaande recht en zij procederen dikwijls over het niet meer bestaande recht. Als zij zich al buigen over het toekomstige recht, dan is dat bijna altijd de ontwikkeling op korte termijn, de tijd van een wetsvoorstel. De toekom... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

de stichting Stichting Het Weeshuis/Tjalke Hessel Bergsma, Johannes Cornelis ...

mrs. Valk, Olthof en Van der Beek en de raden ing. DeLorijn en ir. Rogaar

Pacht. Eigendomsovergang. Melkquotum. Samenhang. [Pachtwet, art. 34; Burgerlijk Wetboek art. 6:212, 7: 361] De omstandigheid dat het gepachte aan een derde (i.c. verpachtster) is overgedragen, leidt er niet toe dat de samenhang tussen het melkquotum en het gepachte is verbroken. Onmiddellijk verband tussen rechten en verplichtingen ten aanzien van melkquotum en de kernverplichtingen van verpachter en pachter. Overgang rechten en verplichtingen op verpachtster op grond van art. 34 Pachtwet. De omstandigheid dat, gelijktijdig met de overdracht van het gepachte, de voordien geldende pachtov... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

NB: Rechtspraak: agrarische bedrijfswoning; gebruik in strijd met bestemmings...

W.Bruil

Een voorbeeld van een zaak waarin de Afdeling oordeelt dat het college van burgemeester en wethouders ten onrechte heeft nagelaten om handhavend op te treden tegen het gebruik van een agrarische bedrijfswoning als burgerwoning is: ABRS 4 maart 2009, LJN BH4646. De enkele omstandigheid dat het college reeds 27 jaar bekend was met de overtreding, en daartegen nooit handhavend heeft opgetreden, is onvoldoende om tot het oordeel te komen dat het college daardoor bij belanghebbende het gerechtvaardigd vertrouwen heeft gewekt dat daartegen niet meer handhavend wordt opgetreden. Dat de gedwongen v... abonneren of dit artikel kopen.

NB: Rechtspraak: vergunning art. 19d Natuurbeschermingswet 1998

W.Bruil

In ABRS 4 maart 2009, LJN BH4662 oordeelt de Afdeling dat het college van gedeputeerde staten een aanvraag voor een vergunning voor de uitbreiding van een rundveehouderijbedrijf op grond van art. 19d van de Natuurbeschermingswet 1998, terecht buiten behandeling heeft gesteld vanwege een onvoldoende concreet salderingsvoorstel zijdens de aanvrager. De Afdeling acht het niet onredelijk dat het college het niet tot zijn taak beschouwt om te bepalen welk deel van de rechten voor het houden van dieren (aantallen en soorten) zal moeten worden ingeleverd om de gewenste uitbreiding van het melkveeh... abonneren of dit artikel kopen.

NB: Paarden

W.Bruil

In de Nota dierenwelzijn heeft de minister de sector paardenhouderij gevraagd haar verantwoordelijkheid te nemen en binnen een jaar een plan van aanpak te ontwikkelen om te komen tot de noodzakelijke welzijnsverbeteringen voor paarden op het gebied van huisvesting, voeding, training en transport (Aanleiding was de sterke toename van verwaarlozing van paarden die de landelijke Inspectiedienst eind 2008 constateerde en het daarop volgende onderzoek van LEI-Wageningen UR en ASG –Wageningen). De Sectorraad Paarden heeft het plan van aanpak inmiddels op 13 januari 2009 aan de minister aangeboden... abonneren of dit artikel kopen.

NB: Dierziekten

W.Bruil

Het vaccinvirus bluetongue serotype 6 is in Nederland dusdanig afgezwakt dat het geen veterinair risico meer oplevert voor herkauwers. Met ingang van 6 maart 2009 (17.00 uur) zijn de maatregelen komen ter vervallen die voordien op grond van de Regeling tijdelijke dierziekten golden ter voorkoming van verdere verspreiding van bluetongue serotype 6. Daarom is de Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten gewijzigd: zie de regeling van de Minister van LNV van 6 maart 2009 (nr. TRCJZ/2009/612), Stcrt. 12 maart 2009, 49. Nederland wordt nu slechts aangemerkt als beperkingsgebied voor bluetongu... abonneren of dit artikel kopen.

NB: Schapen en geiten

W.Bruil

De minister heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de wijze waarop Nederland invulling geeft aan de invoering van de verplichte individuele registratie van schapen en geiten op basis van elektronische identificatie (Kamerstukken II 2008/09, 29 683, nr. 25, brief 6 maart 2009). Reeds in 2003 is op Europees niveau tot deze verplichting besloten. De regelgeving is vastgelegd in Verordening (EG) nr. 21/2004. De invoering verloopt in twee fasen: - individuele identificatie door middel van twee identificatiemiddelen (fase 1). Deze eerste fase geldt al sinds 9 juli 2005 (Kamerstukken II 20... abonneren of dit artikel kopen.

NB: Rechtspraak: revisievergunning 8.4 Wet Milieubeheer /stank

W.Bruil

Over de wijze van afstandsbepaling tussen een stankgevoelig object en een veehouderij in het kader van het verlenen van een revisievergunning als bedoeld in art. 8.4 lid 1 Wet Milieubeheer, gaat ABRS 11 maart 2009, LJN BH5529. In het bijzonder komt aan de orde de wijze waarop het dichtstbijzijnde emissiepunt volgens de Richtlijn veehouderij en stankhinder 1996 moet worden bepaald. abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Is het vernieuwen van de Successiewet een haastklus geworden?

mr. T.J. Mellema-Kranenburg

Op 20 april jl. werd het langverwachte wetsvoorstel betreffende de wijziging van de Successiewet 1956 bekend gemaakt. Een belangrijk onderdeel daarin vormt de vereenvoudiging van de bedrijfsopvolgingsregeling. Staatssecretaris De Jager stelt in de Memorie van Toelichting op het wetsvoorstel dat schenk- en erfbelasting (de nieuwe terminologie) de continuïteit van de onderneming in gevaar kan brengen indien daarvoor liquide middelen aan de onderneming moeten worden onttrokken. abonneren of dit artikel kopen.

Wetgeving en literatuur

mr. C.S.C. Monsma

Algemeen Literatuur: subsidiegids 2009 De actuele subsidieregelingen die van belang zijn voor boeren en tuinders zijn gebundeld in de nieuwe subsidiegids: Subsidiegids 2009 voor de agrarische sector, Doetinchem: Reed Business 2009 (ISBN 9054391883, 192 blz.). De indeling is als volgt: (a) landelijke regelingen voor alle agrarische sectoren; (b) landelijke regelingen specifiek voor de veehouderij; (c) landelijke regelingen specifiek voor de akker- en tuinbouw; (d) regelingen waarbij landinrichting, plattelandsvernieuwing, landschap, bos, natuur en recreatie centraal staan; ( e) lan... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS