prof. mr. D.W. Bruil*
In 1997 gaf Fortgens een overzicht van de jurisprudentie inzake het bestemmingsplan buitengebied.1 Het ging daarbij om een analyse van de Kroonjurisprudentie over de periode 1992-1997. Als men dat artikel leest lijkt het veel langer geleden dan veertien jaar: het was een andere wereld. De Kroon is als rechtsprekend orgaan verdwenen.2 Veel ruimtelijke ordeningsspecialisten hebben dit betreurd, aangezien de rechtspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak, die het overnam, te weinig inhoudelijk gevonden werd. Gesproken werd over de Awb-isering van het ruimtelijk bestuursrecht... abonneren of dit artikel kopen.
mr. P.P.A. Bodden*
1
Dit preadvies ziet op de ruimtelijke ordening in het landelijk gebied (het buitengebied). Nu in het elders in dit tijdschrift opgenomen preadvies het bestemmingsplan van de gemeente centraal staat,2 zal ik mij richten op de hogere overheidsniveaus (rijk en provincie). Voorts zal ik de verhouding tussen de provincie en de gemeente centraal stellen.
Aan de (nieuwe) Wet ruimtelijke ordening (die op 1 juli 2008 in werking is getreden) ligt onder andere het beginsel van het meest geschikte overheidsorgaan ten grondslag. Dit beginsel wordt ook wel aangeduid met het adagium ‘... abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilHet is de staatssecretaris van ELI niet ontgaan dat er een maatschappelijke dialoog over megastallen gaande is. Voor de begripsvorming hanteert de regering als ondergrens 500 nge, ofwel 320 melkkoeien, 12.500 vleesvarkens, 2.000 fokvarkens, 160.000 leghennen. Er zijn nu een kleine honderd van die bedrijven en dat zijn er al weer minder dan Milieudefensie had berekend (375). De staatssecretaris gaat meepraten met iedereen en zal in oktober met een visie komen (Kamerstukken II, 2010/11, 28973, nr. 44, 11 februari 2011). abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilOok in Zuid-Holland en Gelderland is de koopplicht voor het Bureau beheer landbouwgronden nu opgeschort, via een wijziging van art. 10a van de Regeling inrichting landelijk gebied (Strct. 10 februari 2011, nr. 2511). In Gelderland geldt dat niet voor gronden die zijn opgenomen in het Grondprotocol 2010-2013. abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilBerichten over de onteigening van grond ten behoeve van de Ecologische Hoofdstructuur zijn niet langer correct. Aanvankelijk werd aangehouden dat maximaal 10% van de nodige grond onteigend zou mogen worden, maar intussen is het beleid met het nieuwe kabinet veranderd. Onteigening zal nu alleen nog maar bij afrondende aankopen, die de inrichting van een volledig natuurgebied mogelijk maken. (Kamerstukken II, 2010/11, 30825, nr. 68, 8 februari 2011). abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilDe staatssecretaris van ELI is geen voorstander van een wettelijke verplichting van vrije uitloop voor koeien en kippen. Laat dat maar aan de markt en de maatschappelijke organisaties over. Het gaat al de goede kant op. (Kamerstukken II, 2010/11, 28286, nr. 476, 11 februari 2011). abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilDe Regeling ammoniak en veehouderij bevat emissiefactoren voor verschillende stalsystemen. Er is – met name in de rundveehouderij – behoefte aan nieuwe techniek, waarvoor nog geen emissiefactoren kunnen worden berekend. Op basis van de regeling is het wel mogelijk om voor proefstallen bijzondere emissiefactoren vast te stellen, maar nu komen er ook zgn. voorlopige emissiefactoren om de techniek al mogelijk te maken, vooruitlopend op de vaststelling van definitieve emissies. De staatssecretaris heeft daarvoor beleidsregels opgesteld (Strct. 11 februari 2011, nr. 2434). abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilDe staatssecretaris van ELI bericht over de uitkomsten van de Landbouwraad (ouderwetse naam eigenlijk) van 24 januari 2011 (Kamerstukken II, 2010/11, 21501-32, nr. 437, 9 februari 2011). Er is onder meer gedebatteerd over de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. De discussie blijft nog wat abstract, maar in grote lijnen is men het eens over het handhaven van marktmaatregelen als vangnet, de vereenvoudiging van het GLB, het handhaven van een sterke en omvangrijke eerste pijler en het behoud van flexibiliteit voor de lidstaten. abonneren of dit artikel kopen.
mw. mr. E.H.M. Harbers
Op 9 maart 2011 LJN BP7155 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: Afdeling) een uitspraak gedaan over de zogenaamde ‘onderdelentrechter’ bij omgevingsvergunningen. In de jurisprudentie omtrent milieuvergunningen op grond van de Wet Milieubeheer was het de lijn dat beslissingen over de aanvaardbaarheid van verschillende categorieën milieugevolgen als onderdelen van een besluit werden aangemerkt. Dat betekende dat een belanghebbende die in beroep wilde komen tegen een milieuvergunning, dat alleen op die gronden kon doen die hij in de zienswijze tegen het ontwer... abonneren of dit artikel kopen.
prof. mr. D.W. Bruil
Algemeen
Crisis- en herstelwet
Het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet is gewijzigd (Stb. 2011, 165). Het betreft de zgn. tweede tranche. Met dit besluit is een aantal ontwikkelingsgebieden als bedoeld in art. 2.2 van de Crisis- en herstelwet aangewezen, is een aantal innovatieve projecten als bedoeld in art. 2.4 van die wet benoemd en is een aantal (categorieën van) ruimtelijke of infrastructurele projecten toegevoegd aan de bijlagen bij die wet.
abonneren of dit artikel kopen.