Tijdschrift voor Agrarisch Recht

2017 nr. 1

Redactie

Hoofdredactie

mr. E.H.M. Harbers

Redactie

mr. H.A. van Bommel
mr. M. Jansen Schoonhoven
mr. dr. D. Korsse
mr. R. Ligtvoet
prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg
mr. C.A.M. van Reeken
prof. mr. dr. J.W.A. Rheinfeld
mr. W.L. Valk
mr. A. Verduijn RB
mr. W.J.E. Van der Werf
mr. Th.C.M. Willemse

 

Inleiding

Fosfaatrechten

prof. mr. D.W. Bruil

De totstandkoming van de wet die de fosfaatrechten voor de melkveehouderij moet invoeren verloopt niet helemaal gladjes. Intussen is het wetsvoorstel, met door de Tweede Kamer aangenomen wijzigingen, dan toch naar de Eerste Kamer gestuurd.[1] De belangrijkste wijziging - althans in juridisch opzicht – is vermoedelijk de wettelijke basis voor een knelgevallenregeling, in art. 23, negende lid: Ten einde onbillijkheden van overwegende aard te voorkomen verhoogt Onze Minister het op het bedrijf rustende fosfaatrecht met ingang van het tijdstip waarop het verbod, bedoel... ...lees meer

Artikel

Soortenbescherming en het agrarisch bedrijf onder de Wet natuurbescherming -...

mr. drs. L. Boerema1

Op 1 januari 2017 is de Wet natuurbescherming in werking getreden. In deze nieuwe wet werden de Natuurbeschermingswet 1998 (hierna: Nbw 1998), de Flora- en faunawet (hierna: Ffw) en de Boswet geïntegreerd. Uiteindelijk zal de Wet natuurbescherming over een paar jaar op haar beurt moeten opgaan in de Omgevingswet.[2] De drie ‘oude’ wetten zijn nog goed terug te vinden in de structuur van de nieuwe wet. De gebiedsbescherming van de Nbw 1998 komt namelijk terug in hoofdstuk 2 van de Wet natuurbescherming, maar dan wel met uitzondering van beschermde natuurmonumenten. De soortenbescherming v... abonneren of dit artikel kopen.

Fiscale kroniek 2016

mr. A. Visscher RB en mr. A. Verduijn RB1

Evenals voorgaande jaren willen wij ook na het einde van het jaar 2016 een bloemlezing geven van de belangrijkste nieuwe regelgeving en jurisprudentie op agro-fiscaal gebied in het verstreken jaar. Deze Kroniek vormde tevens de basis van de bijdrage van Verduijn aan de Actualiteitendag van het Instituut voor Agrarisch Recht op 13 januari 2017. Achtereenvolgens zullen wij ingaan op:11n . 1. 1. het 25-jarig bestaan van de Landelijke Landbouwnormen,2. de landbouwvrijstelling in de inkomstenbelasting,3. de erf- en schenkbelasting, 4. de omzetbelasting,5. de Natu... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Pachtkamer Hof Arnhem-Leeuwarden, 8 maart 2016, ECLI:NL:GHARN:2016:1823 (Van...

E.H.M. Harbers

(mrs. W.L. Valk, J.H. Lieber en Th.C.M. Willemse en de deskundige leden mr. ing. H.J. Vinke en ir. J.H. Jurrius) Pachtovereenkomst. Ontbinding. [Burgerlijk Wetboek, art. 6:136, art. 6:265, art. 7:333, art. 7:359, Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, art. 353, art. 555] Ontbinding van pachtovereenkomst op grond van betalingsachterstand. Falende verweren van pachter. Zie noot onder 5862 arrest van de pachtkamer in de zaak van Hendrikus Adrianus Maria van der Pol, wonende te Tollebeek, gemee... abonneren of dit artikel kopen.

Pachtkamer Hof Arnhem-Leeuwarden, 8 november 2016, ECLI:NL:GHARN:2016:8946 (...

E.H.M. Harbers

(mrs. Th.C.M. Willemse, F.J.P. Lock en B.J.H. Hofstee en de deskundige leden mr. ing. H.J. Vinke en ir. J.J. Jurrius) Pachtovereenkomst. Ontbinding. Wanbetaling. [Burgerlijk Wetboek, art. 6:265, art. 7:346] Het hof overweegt dat de hoofdverplichting van de pachter bestaat uit de voldoening van de tegenprestatie op de overeengekomen wijze en tijdstippen (artikel 7:346 BW). Niet voldoening daaraan door niet, te laat of te weinig te betalen levert een tekortkoming op die de verpachter de bevoegdheid geeft de pachtovereenkomst te ontbi... abonneren of dit artikel kopen.

Hoge Raad, 8 juli 2016, ECLI:NL:HR:2016:1506 (TvAR 2017/5863)

J.J. Hoekstra

(Provincie Zeeland/Erven X) (mrs. E.J. Numann, G. Snijders, M.V. Polak, T.H. Tanja-van den Broek en C.E. du Perron) [Onteigeningswet, art. 40c] Onteigening. Schadeloosstelling. Eliminatieregel. Inpassingsplan slechts vastgesteld om werk waarvoor wordt onteigend mogelijk te maken? Vraag of ook eerder plan, met algemene ruimtelijke beleidsvisie, moet worden weggedacht. Met noot J.J. Hoekstra Arrest PROVINCIE ZEELAND, zetelende te Middelburg, EISERE... abonneren of dit artikel kopen.

Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State, 21 december 2016, ECLI:NL:RVS:2...

T.J.H. Verstappen en P.P.A. Bodden

(mr. J. Kramer) [Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, art. 1.1a, Wet milieubeheer, art. 5.16, art. 5.19, Wet ruimtelijke ordening, art. 3.1] Plattelandswoning. Bij besluit van 20 april 2016 heeft de raad het bestemmingsplan "Parapluplan Plattelandswoningen Venlo" vastgesteld. Besluit is in strijd met artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening, beroep gegrond. Met noot T.J.H. Verstappen en P.P.A. Bodden [appellant], wonend te [woonplaats], en de raad van de gemeente Venlo, verweerder. ... abonneren of dit artikel kopen.

Afdeling bestuursrechtspraak Raad vanState, 14 december 2016, ECLI:NL:RVS:20...

F.H. Damen

(mr. B.J. van Ettekoven, voorzitter, en mr. J. Kramer en mr. R.J.J.M. Pans, leden) [Natuurbeschermingswet, art. 19, art. 67a, Algemene Wet Bestuursrecht art. 8:69a) Vergunning. Veehouderij. Overgangsrecht. Bij besluit van 10 december 2015 heeft het college op grond van artikel 19d van de Natuurbeschermingswet 1998 (hierna: de Nbw 1998) een vergunning verleend voor het wijzigen/uitbreiden van een rundveehouderij. Zie noot onder 5866 Uitspraak in het geding tussen: 1. [appellante sub 1A], gevestigd te [plaats]... abonneren of dit artikel kopen.

Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State, 28 december 2016, ECLI:NL:RVS:2...

F.H. Damen

(mr. J.A. Hagen, voorzitter, en mr. E. Helder en mr. G. van der Wiel, leden) [Natuurbeschermingswet, art. 19, art. 67a, Algemene Wet Bestuursrecht art. 4:5, Wet milieubeheer, art. 1.1) Vergunning. Bioraffinage-installatie. Overgangsrecht. Bij besluit van 22 september 2015 en bij besluit van 1 december 2015 heeft het college de vergunningaanvragen voor het oprichten van een bioraffinage-installatie op een ongenummerd perceel aan de Ruiterweg te Groenlo, buiten behandeling gelaten. Met noot F.H. Damen Uitspraak in het... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wetgeving en literatuur

PachtFosfaatrechtenIn de Landpachter van november 2016 (p. 6) schrijven Franca Damen en Gert-Jan de Jager over de vraag of de fosfaatrechten van de pachter of van de verpachter zijn. Hun conclusie: de verpachter heeft recht op een deel van de fosfaatrechten, mogelijk minder dan 50/50, zoals bij het melkquotum. Beheer landelijk gebiedWet natuurbeschermingEnkele besluiten zijn gewijzigd als gevolg van de inwerkingtreding van de Wet natuurbescherming. Het gaat om het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening, het Besl... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Aankondiging

 Basiscursus Agrarisch Recht 2017Het Instituut voor Agrarisch Recht organiseert een Basiscursus Agrarisch Recht in de periode maart – juni 2017 in Wageningen.AlgemeenHet agrarisch recht is een veelomvattend en zich voortdurend ontwikkelend rechtsgebied. Agrarisch recht omvat privaatrechtelijke aspecten, zoals pacht en bedrijfsopvolging, maar ook publiekrechtelijke onderdelen zoals ruimtelijke ordening, landinrichting, agrarisch milieurecht en productiequota. De Basiscursus Agrarisch Recht h... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS