Tijdschrift voor Arbeid & Onderneming

Arbeidsrecht – Ondernemingsrecht – Medezeggenschapsrecht

2013 nr. 3

Redactie

Hoofdredactie

mr. drs. A.M. Helstone

Redactie

mr. dr. J.H. Bennaars
prof. mr. dr. J.H. Even
mr. S. Sikkink
prof. dr. O.P. van Vliet
mr. dr. H.H. Voogsgeerd
mr. A. Zwanenburg

Redactiesecretaris(sen)

mr. M. Diepenbach

 

Artikel

De bankierseed

mr. K. Van Kranenburg-Hanspians en mr. drs. J.A. Jans*

Vanwege de belangrijke functie die de financiële sector in de reële economie vervult, heeft de kredietcrisis van 2008 zich snel kunnen ontwikkelen tot een maatschappelijke crisis. De oorzaken van deze maatschappelijke crisis worden veelal toegedicht aan een gebrekkige bedrijfscultuur en onethisch gedrag bij de verschillende ondernemingen die in de financiële sector werkzaam zijn. Hierdoor heeft de reputatie van de financiële sector, en met name de bancaire sector, de afgelopen jaren een flinke deuk opgelopen. Zo blijkt onder meer uit de evaluatie van de Monitoring Com... abonneren of dit artikel kopen.

De accessoire arbeidsovereenkomst – kunnen we daar iets mee in het arbeidsrecht?

mr. dr. G.W. van der Voet*

Op 28 juni 2013 wees de Hoge Raad een voor het arbeidsrecht belangwekkend arrest in de zaak werkneemster/Curaçao. 1 In dat arrest nam de Hoge Raad aan dat een arbeidsovereenkomst van rechtswege tot een einde kan komen, op het moment dat een andere arbeidsovereenkomst eindigt waartoe het een accessoir karakter heeft. De Hoge Raad maakt daarmee een nieuwe uitzondering op het gesloten stelstel van het ontslagrecht. De vraag – die in dit artikel centraal staat – is hoever deze uitzondering reikt en of deze in de praktijk een toegevoegde waarde zal (kunnen) hebben. Eerst ... abonneren of dit artikel kopen.

Nederlands enquêterecht in internationale concernverhoudingen. De Chinese Wor...

C.M. van Boekel en mr. F.G. Laagland*

De beschikking van de Ondernemingskamer in de zaak Chinese Workers heeft in 2012 behoorlijk wat stof doen opwaaien. 1 Volgens menigeen kon het niet anders of de Hoge Raad zou in cassatie tot een ander oordeel komen.2 Niets bleek minder waar. Op 29 maart 2013 bevestigde de Hoge Raad de beschikking van de Ondernemingskamer.3 De Hoge Raad kwam lijnrecht tegenover de critici en zijn eigen A-G Vlas te staan met het oordeel dat de aandeelhouder van een buitenlandse moedervennootschap bevoegd is een enquêteverzoek in te dienen ten aanzien van een Nederlandse dochtervennootsc... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Ter Visie. Steunt het arbeidsrecht klokkenluiders onvoldoende?

prof. mr. E. Verhulp*

Ondanks de bouwcrisis lijkt het wetsvoorstel Huis voor Klokkenluiders met een riante meerderheid door de kamers te worden geloodst. Het doel van het wetsvoorstel is de voorwaarden voor het melden van maatschappelijke misstanden te verbeteren, door onderzoek naar misstanden mogelijk te maken en melders van misstanden beter te beschermen. Wie kan er nu tegen een goede bescherming van klokkenluiders zijn? Maar is die bescherming dan nu zo slecht geregeld dat er snel moet worden ingegrepen met zware arbeidsrechtelijke middelen als opzegverboden? Van een zorgvuldige analyse van de prob... abonneren of dit artikel kopen.

Annotatie. Kanttekeningen bij OK 15 februari 2013, ARO 2013/55 (Van der Moolen)

Prof. mr. L.G. Verburg*

1. De eerdere beschikkingen: OK 5 juli 2010, ARO 2010/109, OK 23 juli 2010, ARO 2010/124, OK 30 november 2010, ARO 2010/175, OK 11 mei 2011, ARO 2011/89, OK 17 mei 2011, ARO 2011/90 en, over de vraag naar de mate waarin Den Drijver als belanghebbende recht had op de stukken rondom het onderzoeksverslag, OK 1 december 2011, ARO 2012/8. abonneren of dit artikel kopen.

Experts aan het woord

prof. mr. W.H.A.C.M. Bouwens en prof. mr. G.C. Boot

Willem Bouwens is Hoogleraar Sociaal Recht aan de Vrije Universiteit en Gerrard Boot is hoogleraar Arbeidsrecht aan de Universiteit van Leiden en kantonrechter te Amsterdam. Aan hen werd gevraagd te reageren op onderstaande stellingen over het Sociaal Akkoord. abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS