Tijdschrift voor Arbeid & Onderneming

Arbeidsrecht – Ondernemingsrecht – Medezeggenschapsrecht

2014 nr. 4

Redactie

Hoofdredactie

mr. drs. A.M. Helstone

Redactie

mr. dr. J.H. Bennaars
prof. mr. dr. J.H. Even
mr. S. Sikkink
prof. dr. O.P. van Vliet
mr. dr. H.H. Voogsgeerd
mr. dr. A. Zwanenburg

Redactiesecretaris(sen)

mr. M. Diepenbach

 

Artikel

Driekwart dwingend ontslagrecht

mr. dr. J.H. Even*

Een lang gekoesterde wens in geledingen van de Nederlandse arbeidsrechtpraktijk is het van driekwartdwingend recht maken van het ontslagrecht.1 Deze wens is bij de Wwz, in elk geval gedeeltelijk, in vervulling gekomen. Bij cao (i) kan een ontslagcommissie in het leven worden geroepen, (ii) kunnen (van afspiegeling) afwijkende selectiecriteria bij boventalligheid worden ontworpen en (iii) kunnen eigenstandige beëindigingsvergoedingen worden geïntroduceerd die afwijken van de transitievergoeding. Het drieluik ontslaginstantie, selectie... abonneren of dit artikel kopen.

Medezeggenschap en multinationals: hypocrisie helpt

prof. mr. R.A.A. Duk*

 Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Toegespitst op multinationale ondernemingen met hun hoofdkwartier buiten Nederland en hun besluitvorming met consequenties voor in Nederland gevestigde, van een ondernemingsraad voorziene ondernemingen zijn die praktische bezwaren evident. Maar al te vaak leeft men op de hoofdkantoren, of die zich nu bevinden in New York, New Delhi of São Paulo, groots en meeslepend. De CEO – die halfgod – bepaalt de globale plannen en zijn onderdanen hebben die m... abonneren of dit artikel kopen.

Europa’s spagaat: vrije mededinging versus werknemersbescherming

mr. E.F. Grosheide*

Deze bijdrage gaat over twee verschillende doelstellingen die de Europese Unie nastreeft: het waarborgen van de vrije mededinging en het bieden van een zekere sociale bescherming. Centraal staat de frictie tussen het collectieve-arbeidsovereenkomstenrecht en het mededingingsrecht. Het sluiten van collectieve arbeidsovereenkomsten door werkgeversen werknemersorganisaties dient mede loonconcurrentie en concurrentie op andere arbeidsvoorwaarden te beperken of zelfs uit te sluiten. Werkgevers die aan een cao gebonden zijn, zullen de arbeidsv... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Ter Visie. Stakingsrecht: Let it go!

mr. F.M. Dekker en mr. R. Hansma*

De libertarische filosofe Ayn Rand beschrijft in De eeuwige bron uit 1943 een vakbondsstaking tegen de aannemers, die het Noyes-Belmonte Hotel aan het bouwen waren en die als een solidariteitsstaking was overgeslagen naar alle nieuwbouw in de stad. Haar (opvallende) verdediging van die staking werd op een actievergadering verwoord door Austen Heller, gepromoveerd in Oxford, maar vervloekt ‘door predikanten, bankiers, bestuursleden van vrouwenverenigingen en vakbondsorganisatoren’: ‘Er is geen enkele wet waarmee een man gedwon... abonneren of dit artikel kopen.

Annotatie. Overgang van onderneming en collectieve arbeidsvoorwaarden: over d...

mr. N. Jansen*

De Richtlijn 2001/23 van 21 maart 20011 omtrent overgang van ondernemingen (hierna: de Richtlijn), bepaalt dat de rechten en verplichtingen die voor de vervreemder voortvloeien uit de op het tijdstip van de overgang bestaande arbeidsovereenkomst of arbeidsbetrekking, overgaan op de verkrijger. Ten aanzien van de overgang van in een collectieve overeenkomst vastgelegde arbeidsvoorwaarden kent de Richtlijn een specifieke bepaling, die erop neerkomt dat de verkrijger deze arbeidsvoorwaarden gedurende een zekere periode na de overgang dient ... abonneren of dit artikel kopen.

Interview met Ada van der Veer

mr. R.S. de Vries en mr. M. van Eck*

Over de commissaris van vandaag en morgen en over het vinden van een balans tussen alle belangen binnen het krachtenveld van de corporate governance abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS