Tijdschrift voor Arbeid & Onderneming

Arbeidsrecht – Ondernemingsrecht – Medezeggenschapsrecht

2016 nr. 2

Redactie

Hoofdredactie

mr. drs. A.M. Helstone

Redactie

mr. dr. J.H. Bennaars
prof. mr. dr. J.H. Even
mr. S. Sikkink
prof. dr. O.P. van Vliet
mr. dr. H.H. Voogsgeerd
mr. A. Zwanenburg

Redactiesecretaris(sen)

mr. M. Diepenbach

 

Inleiding

Ter Visie - PostNL keert op zijn schreden terug

prof. dr. R.M. Beltzer1

In het FD van 18 april kwalificeert hoogleraar filosofie René ten Bos de ‘gezondheidssituatie’ van het kapitalisme, in het bijzonder sinds de crisis van 2008, als zorgwekkend. Het kapitalisme heeft te lang geprobeerd de waarde van arbeid te verminderen en het systeem van sociale voorzieningen af te breken. Daar is op zichzelf niets mis mee, zo lang als kapitalisme door innovatie als een phoenix uit zijn as kan herrijzen. Als die innovatie zich onvoldoende manifesteert, blijft het beeld van botte bezuiniging overheersen. Voort wijst Ten Bos op het feit dat politici en o... ...lees meer

Artikel

Instemmingsrecht ondernemingsraad over pensioen verder uitgebreid

mr. P.G. Vestering1

Het instemmingsrecht van de ondernemingsraad (‘OR’) over pensioen wordt fors uitgebreid. Een wetsvoorstel dienaangaande ligt thans ter behandeling bij de Tweede Kamer.[2] De OR verkrijgt op basis hiervan een instemmingsrecht over regelingen met betrekking tot pensioenovereenkomsten, ongeacht bij welke pensioenuitvoerder deze zijn ondergebracht. Staatssecretaris Klijnsma presenteert het wetsvoorstel als verduidelijking en opvulling van een lacune in de medezeggenschap op pensioengebied. Dit artikel bespreekt de verschillende onderdelen en knelpunten van het wetsvoorstel. Boven... abonneren of dit artikel kopen.

De WWZ en disfunctioneren

mr. dr. J.H. Even en mr. E.M. Poutsma1

De bij de tweede tranche van de Wet Werk en Zekerheid (‘WWZ’) gewijzigde regels bij ontslag, die met ingang van 1 juli 2015 zijn ingevoerd, worden bekritiseerd. Een kritiekpunt is dat het ontslagrecht op slot lijkt: het is in de beleving van velen aanmerkelijk lastiger voor de werkgever dan voorheen de arbeidsovereenkomst met de werknemer te beëindigen.[2] Dat de werkgever met name bij ontslag door disfunctioneren de mist in zou gaan, werd al in het wetgevingstraject voorspeld. De specialisatievereniging Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (‘VAAN’) bracht dit als volgt onder de a... abonneren of dit artikel kopen.

Interview met prof. dr. Mijntje Lückerath over recente ontwikkelingen in corp...

mr. M. Van Eck & mr. R.S. de Vries

U hebt, naast uw hoogleraarschap bij de Tilburg University/ TIAS, nog tal van nevenwerkzaamheden waaronder de jaarlijkse publicatie van de Female Board Index en als coauteur van het nationaal commissarissenonderzoek en van de gedragscode commissarissen. U bent bovendien lid van de raad van commissarissen van Achmea en van de beleggingsfondsen en het groenfonds van de duurzame ASN Bank. Met uw onderzoek richt u zich op de boardroomdynamiek en de rol van de commissarissen. De rode draad door deze werkzaamheden is uiteraard corporate governance binnen de boardrooms en r... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS