Compliance, Ethics & Sustainability

Voorheen tijdschrift voor Compliance

2004 nr. 2

Redactie

Hoofdredactie

Sharon Oded

Redactie

Joris J. Blaauw
Renske Fikkers
Karen F. Fluks
Emmeline van Heukelem
Arend Koper
Edward Nkune
Peter-Jan Engelen
mr. A. B. Schoonbeek
C. Sijstermans LLM
Marlon Straathof
Marijke Terpstra
Bartheke Weerstra
Anne-Claire L. Wilmink

Vaste medewerkers

Sam Curtis
Edgar D. Karssing

Redactiesecretaris(sen)

Frank T.G.J. Segers

 

Artikel

Uit de compliance praktijk: Compliance rapportages en hoe kook ik een kikker

Mark van Driel

In deze bijdrage wil ik het hebben over doel en nut van compliance rapportages. De toezichthouders verwachten dat de financiële instellingen verschillende registraties bijhouden. Dergelijke administratieve vastleggingen zijn in de eerste plaats een instrument van de instelling zelf en dragen bij tot het bevorderen en bewaken van het integriteitsbesef in alle geledingen van de instelling, aldus de toezichthouders. Voor banken kunnen genoemd worden het register op grond van artikel 11 Nadere regeling prudentieel toezicht (NRp) en de administratieve vastlegging zoals die wordt vereis... abonneren of dit artikel kopen.

Employment screening, ken uw medewerker en diens integriteitsrisico's

A. Wielenga CFE1

Met de inwerkingtreding van het Besluit integere bedrijfsvoering is de employment screening van nieuwe en bestaande medewerkers weer volop in de belangstelling komen te staan. Oude wijn in nieuwe zakken of een nieuwe en noodzakelijke stap in de integriteitshandhaving? De financiële sector is zich als geen andere sector bewust van de risico's van incidenten door medewerkers werkzaam in of ten behoeve van de organisatie. Veel instellingen werden in het recente verleden in meer of mindere mate met niet-integer gedrag geconfronteerd. Vanuit die invalshoek zou er geen enkel beletsel mo... abonneren of dit artikel kopen.

De rol van compliance en de Wet toezicht trustkantoren

mr. H.C.H.R. Govers1

Op 1 maart 2004 is de Wet toezicht trustkantoren (‘Wtt’) in werking getreden bij Koninklijk Besluit van 7 februari 2004.2 Doelstelling van de Wtt is het bevorderen van de integriteit van het financiële stelsel door middel van regulering van de trustsector. De wet levert een bijdrage aan het tegengaan van witwassen van misdaadgelden (waaronder begrepen gelden verkregen uit corruptie of fiscale fraude) via in Nederland gevestigde rechtspersonen en vennootschappen.3 Het aantal trustkantoren in Nederland wordt geschat op 150, waarvan een aantal bestaat uit aan banken gerelateerde kant... abonneren of dit artikel kopen.

Compliance bij Luxemburgse fondsen

drs. C.J. Frohn RA en drs. J.F. Goedhart1

Nederlandse aanbieders van beleggingsinstellingen verplaatsen de zetel van hun fondsen steeds vaker naar Luxemburg. Hierdoor zijn de fondsen niet meer onderworpen aan de Nederlandse, maar aan de Luxemburgse wet. Deze trend is ingegeven door commerciële en bedrijfseconomische motieven, evenals het transparante handelssysteem, waar iedereen wordt afgerekend op basis van de intrinsieke waarde van het fonds - dus zonder bied/laat spread - en het nagenoeg ontbreken van kapitaalsbelasting. Bovendien heeft Luxemburg door zijn centrale ligging en financiële infrastructuur veel ervaring me... abonneren of dit artikel kopen.

Uit de boekenkast van de bedrijfsethiek (13)

drs. E.D. Karssing1

In de bedrijfsethiek is een groot aantal boeken en artikelen verschenen waarin op praktische wijze integriteitsvraagstukken worden behandeld en concrete aanbevelingen worden gedaan voor het bevorderen van de integriteit van organisaties en haar medewerkers. Niet iedereen weet deze publicaties te vinden of heeft tijd ze te lezen. Daarom kijkt Edgar Karssing geregeld voor het Tijdschrift voor Compliance in de boekenkast van de bedrijfsethiek en bespreekt hij een artikel of boek. Deze bijdragen zijn geen recensies, maar een samenvatting van de belangrijkste conclusies en aanbevelinge... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Stork Worksphere B.V.

mr. F.M.A. 't Hart

De voorzieningenrechter komt tot het oordeel dat de betreffende leidinggevende niet tot het bedrijf toegelaten kan worden om zijn werkzaamheden te hervatten, nu verwacht mag worden dat de arbeidsovereenkomst spoedig zal eindigen. Hoewel het ontslag op staande voet ten onrechte is gegeven, heeft de leidinggevende de schijn gewekt dat hij zich ten koste van het bedrijf wilde verrijken op grond waarvan er dringende redenen zijn om tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst te komen. abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS