Compliance, Ethics & Sustainability

An international journal with a European focus

2004 nr. 5

Redactie

Hoofdredactie

prof. mr. dr. B. Snijder-Kuipers

Redactie

Emmeline van Heukelem
Arend Koper
Paulien Makkinga
Edward Nkune
Peter-Jan Engelen
Annemarije Schoonbeek
Linda Schut
Claudia Sijstermans LLM
Marlon Straathof
Bartheke Weerstra

Vaste medewerkers

Sam Curtis
Edgar D. Karssing

Redactiesecretaris(sen)

Frank T.G.J. Segers

 

Artikel

Uit de compliance-praktijk: Risicoanalyse: van materieel belang?

Mark van Driel

Eind 2003 heb ik de compliance officers binnen Rabobank International & Wholesale voor het eerst gevraagd een risicoanalyse uit te voeren en op basis daarvan een compliance planning 2004 te maken. De Regeling Organisatie en Beheersing (ROB) eist in artikel 66 dat de instelling zorgdraagt voor een systematische analyse van integriteitsrisico's. De methodologie voor de risicoanalyse was ontleend aan het Risico Analyse Support Tool (RAST) van De Nederlandsche Bank N.V. Kern van het model is dat je inherent risico's loopt in het bankbedrijf en dat je deze moet mitigeren met controlema... abonneren of dit artikel kopen.

Employment screening (2): externe medewerkers en integriteitsrisico's

A. Wielenga CFE*

Bedrijven hebben niet alleen last van criminaliteit door daders van buitenaf maar ook van intern gepleegde criminaliteit door eigen personeel en extern personeel van bijvoorbeeld leveranciers. Uit een in september 2003 gehouden onderzoek door Forum1, het opinieblad van VNO-NCW, blijkt dat van de 420 ondervraagde bedrijven éénderde slachtoffer is van criminaliteit gepleegd door eigen medewerkers. In de vier grote steden is dat zelfs tweederde. Bij een krappe arbeidsmarkt kunnen de eisen bij de selectie van personeel wat losser zijn en laat men mogelijk een onderzoek naar de betrouw... abonneren of dit artikel kopen.

De kosten van een falende compliance-organisatie

N.W. Zwikker*

Op 20 mei 2004 legde de Engelse toezichthouder, de Financial Services Authority (FSA) een forse boete van 500.000 Engelse ponden op aan de financiële instelling Carr Sheppards Crosthwaite (CSC) vanwege ‘serious failings in its compliance function’.1 Deze boete heeft om een aantal redenen nogal wat reacties teweeggebracht onder compliance officers in Engeland. In het onderstaande zal ik een samenvatting geven van de casus om vervolgens uit te leggen waarom ik zelf ook van oordeel ben dat hier niet alleen iets opmerkelijks is gebeurd maar ook dat wij lessen uit het gebeurde kunnen t... abonneren of dit artikel kopen.

DSI PIT 2004: bevordering van morele oordeelsvorming; Permanente educatie voo...

mr. A.C. Oosterholt*

Henk van Luijk, filosoof en oud-hoogleraar bedrijfsethiek, schreef in zijn column in Het Financieele Dagblad van 13 april 20041: 'Maar een voldragen integriteitsbeleid komt pas van de grond als de nadruk niet eenzijdig ligt op repressie en regelgeving maar primair op bevordering van het vermogen tot morele oordeelsvorming juist binnen de werksituatie. En dat vermogen kun je alleen met elkaar ontwikkelen.' En dat is nu precies wat het DSI met de gekozen benadering voor permanente educatie wil bereiken. Daarmee drukte Van Luijk dus een belangrijke wens van het DSI zeer treffend uit.... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Rabobank / Seaport

mr. F.M.A. ’t Hart

De voorzieningenrechter komt tot het oordeel dat Rabobank ook na het overlijden van Endstra, haar kredietrelatie met de Seaportvennootschappen mag beëindigen. Feiten en omstandigheden De dit jaar om het leven gebrachte onroerendgoedhandelaar Endstra, hield 25% van de aandelen in Marpolo Amsterdam B.V. De andere aandelen werden gehouden door zijn beide zussen en zijn broer. Marpolo Amsterdam houdt (in)direct alle aandelen in het Seaportconcern, bestaande uit vijf vennootschappen. Deze Seaportvennootschappen houden zich bezig met de ontwikkeling en exploitatie van, kort ... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS