Compliance, Ethics & Sustainability

An international journal with a European focus

2011 nr. 1/2

Redactie

Hoofdredactie

prof. mr. dr. B. Snijder-Kuipers

Redactie

Emmeline van Heukelem
Arend Koper
Paulien Makkinga
Edward Nkune
Peter-Jan Engelen
Annemarije Schoonbeek
Linda Schut
Claudia Sijstermans LLM
Marlon Straathof
Bartheke Weerstra

Vaste medewerkers

Sam Curtis
Edgar D. Karssing

Redactiesecretaris(sen)

Frank T.G.J. Segers

 

Artikel

Lessons Learned

S.W.B. Boerma RA*

In deze rubriek willen we zaken bespreken die zich in de praktijk hebben voorgedaan. Voorvallen waaruit lering getrokken kan worden. We learn. Zij worden beschreven als zouden zij zich afspelen in het virtuele financiële conglomeraat Wilurn NV. Op deze manier wordt de anonimiteit gegarandeerd. U bent uitgenodigd eigen praktijkgevallen aan de redacteur (sjoerdtvco@gmail.com) in te zenden. Onderstaand wordt de case ‘fiat hypotheekaanvraag’ behandeld abonneren of dit artikel kopen.

Collectieve acties en zorgplicht

mr. W.M. Schonewille*

De op financiële ondernemingen rustende zorgplicht heeft zich de afgelopen vijftien jaar ontwikkeld van een onderwerp dat een beperkte juridische relevantie had tot een onderwerp dat aanleiding geeft tot intensieve juridische discussies in een steeds groter aantal gevallen. Terecht wijdt het Tijdschrift voor Compliance daarom een special aan dit onderwerp vanuit een veelvoud aan invalshoeken. Iets vergelijkbaars geldt voor collectieve acties: de mogelijkheid om in de vorm van een collectieve actie te procederen is sinds 6 april 1994 al geregeld in art. 3:305a BW. De bel... abonneren of dit artikel kopen.

Zorgvuldige advisering over vermogensopbouw

drs. P.J.T. Hulst*

Vermogensopbouw vormt een belangrijk onderdeel van de financiële huishouding van veel consumenten. In langlopende arrangementen worden iedere maand bedragen ingelegd met de bedoeling te zijner tijd een hypotheek af te lossen of een pensioen aan te vullen. Bij elkaar opgeteld kan dat om grote bedragen per persoon gaan. Door de vaak lange looptijd, de samenloop tussen complexe producten en diensten en lastige (fiscale) voorwaarden is het voor consumenten moeilijk te doorzien wat een verstandige oplossing is voor hun financiële langetermijnbehoefte. Dit wordt nog ingewikkelder als d... abonneren of dit artikel kopen.

Zorgplicht in de farma

mr. J.P. van Suchtelen*

De farmaceutische industrie heeft een bijzondere relatie met haar uiteindelijke afnemer: de patiënt. Zij heeft een zorgplicht naar patiënten voor de kwaliteit van haar producten, maar ook een zorgplicht naar de andere partijen binnen de gezondheidszorg, zoals voorschrijvers, betalers, toezichthouders en de overheid. Dit artikel beoogt een overzicht in vogelvlucht te geven van deze complexe omgeving en een aantal factoren die de zorgplicht van de farmaceutische industrie beïnvloeden. abonneren of dit artikel kopen.

Product Approval & Review Process

drs. J.W. Gunnink en S.W.B. Boerma RA*

ING kent ruim vijf jaar een expliciet Product Approval Process als onderdeel van het risicomanagementbeleid. De keuze voor een expliciet proces van productgoedkeuring vloeide voort uit de strategische doelstellingen (waaronder klantgerichtheid) en werd mede ingegeven door ontwikkelingen bij de toezichthouder. De Nederlandsche Bank gaf reeds in 2005 aan dat: ‘Nieuwe producten niet op de markt kunnen worden gebracht of worden gedistribueerd zonder uitdrukkelijke instemming van de risicomanagementfunctie in de bank’. De Adviescommissie Toekomst Banken (Commissie Maas) brac... abonneren of dit artikel kopen.

Productgoedkeuringsproces: ‘Caveat Emptor of Caveat Venditor’?

mr. J. Beumer MoC, mr. drs. H. Grimbel du Bois, mr. Th. Rijneveld MoC*

Financiële producten vormen een belangrijk onderdeel van ons dagelijkse leven. Desondanks vinden consumenten het lastig om door een gebrek aan kennis, de immaterialiteit van het financieel product (een financieel product is geen bankstel) en het feit dat het geen ervaringsgoed is (een financieel product is geen brood), rationele keuzes te maken. Financiële ondernemingen kunnen dit doorbreken door reeds bij de ontwikkeling van financiële producten voldoende aandacht te besteden aan (de relatie met) de belangen van de consument.1 In dit artikel wordt aangegeven dat de verplichting t... abonneren of dit artikel kopen.

Zorgplicht in ziekenhuizen1

dr. S.C. Bleker-van Eyk*

Zorgplicht in de zorg: logisch toch? Zorgplicht in de zorg lijkt een open deur. Het is te eenvoudig te stellen dat de plicht tot zorg rust op onze morele en/of religieuze plicht om aan de hulpbehoevenden de best mogelijke zorg te verlenen. Zorgplicht is een van de meest ingewikkelde onderwerpen binnen de zorg. Zorgplicht roept vele vragen op over wat nu precies van ‘zorg’ verwacht mag worden en de reikwijdte van de plicht. Zorgplicht levert evenveel contradicties op zowel op ethisch als juridisch en financieel-economisch vlak. abonneren of dit artikel kopen.

Cultuur centraal in zorgplicht: de liefde voor de klant zit ’m in de kleine d...

dr. O.P.G. Bik RA*

Samenvatting In het kader van de zorgplicht wordt er veel gesproken, ook onder aanvoering van toezichthouders en governance-instituten, over het belang van een cultuur waarin de klant centraal staat. Zo’n cultuur bouw je niet door wat je zegt, maar vooral door wat je doet. In dit artikel wordt een praktisch model geschetst dat de verankering van het centraal stellen van de klant in de cultuur en het dagelijks handelen analyseert en realiseert. In dat kader wordt tevens stilgestaan bij de invloed van cultuur op gedrag en bij de sleutelrol van (interne) gatekeepers in het waarmaken ... abonneren of dit artikel kopen.

Klantbelang centraal – 2010, een bewogen jaar

J. Muñoz Agra IMBA LL.M. en mr. S. Rosielle*

In 2010 was ‘klantbelang’ toch wel le mot du jour in de financiële sector, maar bracht het ons ook zoveel nieuws? Onder de noemer ‘zorgplicht’ is immers al een en ander bij wet gereguleerd in Nederland. Zorgplicht: nog zo’n begrip waarvoor geen eenduidige definitie bestaat. Toch kan al geruime tijd aansluiting worden gevonden bij uiteenlopende bepalingen in bijvoorbeeld de Wet op het financieel toezicht. Zoals eisen die worden gesteld aan financieel dienstverleners op het gebied van deskundigheid van hun bestuurders, de wijze van informatieverstrekking en het ‘ken uw klant’-beginse... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie over het risicoprofiel

dr. A.J.C.C.M. Loonen*

Eind 2009 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een consultatiedocument gepubliceerd waarin zij haar visie over de risicoprofielen bekend maakt. Met name de inhoud van het risicoprofiel en de wijze waarop dit moest worden gecommuniceerd vormde de kern van het consultatiedocument. Dit document heeft tot ophef geleid in de financiële sector. Zowel bijval als kritiek viel de AFM ten deel. In november 2010 is, na veel overleg met marktpartijen en belangengroepen, de uiteindelijke leidraad ‘Informatie over risicoprofielen’ gepubliceerd, waarbij de uiteindelijke leidraad behoorli... abonneren of dit artikel kopen.

Grenzen aan de bancaire zorgplicht jegens derden

mr. A. Knigge en mr. P.S. Bakker* 1, 2

De bancaire zorgplicht jegens particuliere cliënten is geen rustig bezit. De afgelopen jaren is op dit gebied zeer veel gebeurd. Een omvangrijke jurisprudentie en een enorme toename van publiekrechtelijke gedragsregels, zoals die zijn te vinden in de Wet op het financieel toezicht (Wft), het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGfo) en de Nadere Regels Gedragstoezicht financiële ondernemingen (NRGfo), heeft de exposure die financiële instellingen op dit terrein lopen, drastisch vergroot.3 En ook de recentste financiële en economische crisis zal ongetwijf... abonneren of dit artikel kopen.

Eigen verantwoordelijkheid vs. paternalisme

mr. drs. E.J. Weller*

Dit artikel beoogt een zoektocht te zijn naar een concrete norm. Een norm die het voor de bank en de beleggende consument duidelijk maakt wie waarvoor verantwoordelijk is. De Wet oneerlijke handelspraktijken en de handelwijze van toezichthoudende autoriteiten hebben hun vruchten afgeworpen. Het is jammer dat de politiek niet op alle punten een duidelijke keuze heeft gemaakt. Er is voor de banken voldoende terrein om invulling te geven aan verantwoord ondernemen. abonneren of dit artikel kopen.

Gesprekken rond Compliance Interview met mr. JanWolter Wabeke. De Hofnar die ...

dr. A.J.C.C.M. Loonen*

Voorts is hij lid van de Tucht- en Geschillencommissie DSI en het College van Beroep FFP. Hij is als research fellow verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Voor de rechtbank Amsterdam en Haarlem, alsmede het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch is hij Gerechtelijk Deskundige. Tot slot is hij lid van de redactie van het TvCo. Hij schrijft dit artikel op persoonlijke titel. Het gesprek vindt plaats in een nog lege werkkamer in het Paleis van Justitie in Den Haag. JanWolter Wabeke verontschuldigt zich. Hij is nog niet echt geïnstalleerd. Het vertrek vult zich snel met warme en koude wo... abonneren of dit artikel kopen.

Uit de boekenkast van de bedrijfsethiek (40)

dr. E.D. Karssing*

In de bedrijfsethiek is een groot aantal boeken en artikelen verschenen waarin op praktische wijze integriteitsvraagstukken worden behandeld en concrete aanbevelingen worden gedaan voor het bevorderen van de integriteit van organisaties en haar medewerkers. Niet iedereen weet deze publicaties te vinden of heeft tijd ze te lezen. Daarom kijkt Edgar Karssing geregeld voor het Tijdschrift voor Compliance in de boekenkast van de bedrijfsethiek en bespreekt hij een artikel of boek. Deze bijdragen zijn geen recensies, maar een samenvatting van de belangrijkste conclusies en aanbevelinge... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie Compliance

mr. dr. A.J. Kanning*

Overkreditering bij effectenlease Hof Amsterdam 1 december 2009, LJN BK4978, 200.036.133 Hof Amsterdam 1 december 2009, LJN BK4981, 200.036.279 Hof Amsterdam 1 december 2009, LJN BK4982, 200.035.631 Hof Amsterdam 1 december 2009, LJN BK4983, 200.035.599 In 2008 hebben de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN) en de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie (NTO) vergelijkbare nieuwe gedragscodes voor consumptief krediet vastgesteld. Deze gedragscodes bevatten normen die tot doel hebben te kunnen vaststellen of kredietver... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Compliance Column. Zorgplicht en zoroastrisme

drs. W. Lieve RA*

Dit dubbelnummer van het Tijdschrift voor Compliance is een special over zorgplicht, over klantbelang en over de klant centraal. In veel, zo niet in alle, artikelen over dit onderwerp wordt wel een relatie gelegd met de financiële crisis. Veel verwijzingen zijn er ook naar het rapport ‘Naar herstel van Vertrouwen’ (april 2009) van de Adviescommissie Toekomst Banken (ook wel de Commissie Maas genoemd) en de Code Banken (september 2009), uitgebracht door de Nederlandse Vereniging van Banken. Ook dat rapport en die Code waren een direct gevolg van de financiële crisis. abonneren of dit artikel kopen.

Redactioneel Klantbelang

Mirjam Bakker

Klantbelang vanuit diverse invalshoeken bekeken. Dat is de essentie van deze special over zorgplicht. Vanuit zowel inhoudelijk juridisch perspectief, zoals de bijdragen over zorgplicht jegens derden (Albert Knigge en Sjoerd Bakker) en collectieve acties (William Schonewille). Maar ook vanuit een meer cultureel perspectief, zoals de bijdrage van Olof Bik. We kijken ook over de grenzen heen, zowel rechtsvergelijkend als cross sectoraal. Wat hebben deze uiteenlopende bijdragen met elkaar gemeen en wat kunnen wij hieruit leren voor de compliance functie? abonneren of dit artikel kopen.

Compliance Actualia

drs. W. Lieve RA1

■■Kredietcrisis Hardleerse bankiers Bankiers lapten in de financiële crisis twee wijze lessen aan hun laars: wees op je hoede bij het verstrekken van kredieten aan projectontwikkelaars, en pas op bij grote overnames van andere banken. De Tweede Kamer stelde bijvoorbeeld de commissie-De Wit in om de financiële crisis te onderzoeken, terwijl de commissie-Scheltema in opdracht van het ministerie van Financiën de ondergang van DSB Bank onderzocht. Een opmerkelijke rode draad in de nationale rapportages is de eensgezindheid waarmee nationale toezichthouders worden aangepak... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS