Compliance, Ethics & Sustainability

Voorheen tijdschrift voor Compliance

2014 nr. 3

Redactie

Hoofdredactie

Sharon Oded

Redactie

Renske Fikkers
Karen F. Fluks
Emmeline van Heukelem
Arend Koper
Edward Nkune
Peter-Jan Engelen
mr. A. B. Schoonbeek
C. Sijstermans LLM
Marlon Straathof
Marijke Terpstra
Bartheke Weerstra
Anne-Claire L. Wilmink

Vaste medewerkers

Sam Curtis
Edgar D. Karssing

Redactiesecretaris(sen)

Frank T.G.J. Segers

 

Inleiding

Redactioneel Compliance & Corporate Governance

mr. drs. E.J. Weller

Het thema van deze editie is Compliance & Corporate Governance. Corporate governance is een veelomvattend begrip. De redactie is op zoek gegaan naar auteurs met kennis en ervaring op het gebied van compliance en de besturing van organisaties. Een van de aspecten die tijdens de redactievergaderingen veelal terugkwam, was de omstandigheid dat al veel waardevolle artikelen zijn gepubliceerd over de mogelijke oorzaken van de verschillenden misstanden en de lessons learned. Kortom wij weten wat er misgaat in de besturing van organisaties en en wij weten ook h... ...lees meer

Artikel

‘Tabaksblat’ schreeuwt om vernieuwing

drs. A. van der Wal*

De Code Tabaksblat bestaat tien jaar. Een heuglijk feit. Ooit liep Nederland voorop met zijn corporate governance code. Maar dat heeft schandalen, fraude en crises niet kunnen voorkomen. Directeur Rients Abma van Eumedion, belangenbehartiger voor institutionele beleggers, vindt de Code verouderd en pleit voor een mentaliteitsverandering. ‘Internationaal gezien komen we langzamerhand op achterstand.’ abonneren of dit artikel kopen.

Opfrisbeurt Nederlandse governanceregels nodig voor nieuw elan

J. Jansen MSc RBA en D. Tomić MSc*

Het aandeelhoudersvergaderseizoen 2014 laat zien dat de jaarlijkse bijeenkomst met beleggers steeds minder een rituele dans is. Aandeelhouders komen in steeds groteren getale opdraven en laten door middel van verbale inbreng en steminvloed vaker hun tanden zien. Het gevolg: verhitte debatten tussen bestuur en aandeelhouders en spannende stemrondes. Zo straften aandeelhouders Heineken-commissarissen tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering af voor het tussentijds verlagen van de bonusdoelstellingen. Alleen dankzij de steun van bevriende grootaandeelhou... abonneren of dit artikel kopen.

Bedrijven en maatschappij hebben governance en compliance nodig om MVO verder...

mr. W.E.C. Scheepens*

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO1) heeft de afgelopen jaren een opmars gemaakt binnen menig bedrijf en heeft politiek en maatschappelijk meer gewicht gekregen. Ook in corporate governance en compliance neemt de aandacht voor MVO toe. Reden genoeg om in deze bijdrage nader in te gaan op de rol van corporate governance en compliance bij het verder brengen van MVO. Er is een gerede kans dat een deel van de lezers zich afvraagt wat het belang van dit onderwerp is in een uitgave als deze. MVO wordt vaak een vaag begrip gevonden of het ro... abonneren of dit artikel kopen.

De one-size-fits-all illusie van corporate governance en compliance

prof. mr. E.P.M. Vermeulen*

1. Introductie De Russische schrijver Leo Tolstoj schrijft in zijn boek Anna Karenina (1877) de volgende openingszin: ‘Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, ieder ongelukkig gezin is ongelukkig op z’n eigen manier’. Beleidsmakers en wetgevers lijken hetzelfde te denken over beursgenoteerde bedrijven en passen het ‘Anna Karenina’-beginsel regelmatig toe bij de discussies over corporate governance en compliance. Bij elk schandaal of crisis worden nieuwe regels geïntroduceerd die een positieve bijdrage moeten leveren aan d... abonneren of dit artikel kopen.

Wat voor organisatie willen we zijn? De betekenis van de compliance officer v...

drs. R. van Altena RA en drs. M. Rengersen*

Het woord ‘governance’ levert een miljard hits bij Google op, maar wat bedoelen we er precies mee en welke waarde kan goede governance toevoegen? Hoe kun je bepalen of de governance van jouw organisatie toekomstbestendig is? Welke rol is hierin weggelegd voor de compliance officer? Het ontwerpen en aanpassen van het governancemodel van een organisatie begint met enkele fundamentele vragen: wat is onze missie, welke doelen willen we bereiken en via welke wegen? Wat spreken we daarbij met de buitenwereld en onszelf af? De reis naar betere corporate... abonneren of dit artikel kopen.

De dramaturgie van corporate governance

prof. dr. A.B. Hoogenboom*

In dit artikel wordt corporate governance geanalyseerd als een toneelspeel. Op het juiste moment zeggen de hoofd- en bijrolspelers de juiste tekst voor het juiste publiek. Backstage interesseren de cynische acteurs zich niet voor het onderwerp. Maar er zijn ook oprechte spelers waarvoor dat niet geldt. Bent u een cynicus, of een oprechte speler? Mijn gevaarlijke gedachte is dat corporate governance een toneelstuk is waar acteurs teksten uitspreken die naadloos passen in wat het publiek verwacht. Op het toneel wordt een beeld gecreëerd van transparantie,... abonneren of dit artikel kopen.

Slecht bestuurder wordt niet gered door goed risicomanagement en compliance. ...

drs. J.L. Spoel en mr. drs. E.J. Weller*

Het three lines of defence model is geen waarborg voor een integere en beheerste bedrijfsvoering en kan worden opgeheven. Bij een goede werking van een eerste lijn is geen behoefte aan een tweede lijn. En bij een niet goed functionerende eerste lijn heeft de (wel zinvolle) tweede lijn onvoldoende invloed. Veelal houdt het ego van een bestuurder deze invloed tegen. Een eigenzinnige bestuurder acteert niet op advies van zijn tweede lijn. Deze bestuurder acteert wel op een actie van de toezichthouder, politiek of klant. En nieuw bestuursmode... abonneren of dit artikel kopen.

Mensen handelen, organisaties niet Een analyse van oorzaken waarom organisati...

K.I.M. Koel MSc*

Ondanks verscherpte regelgeving, aandacht voor gedrag en cultuur en aanwezige guidance vanuit toezichthouders, blijken organisaties lastig bestuurbaar als het om het bereiken van de door hen gewenste effecten gaat. Sterker nog, veelvuldig is sprake van ongewenste en onbeoogde bijeffecten. Daarbij kan worden gedacht aan marktmanipulatie, verkoop van falende of niet bij de klant passende producten, het illegaal lozen van gevaarlijke stoffen of het gebruik maken van kinderarbeid bij productie van goederen. Hoe kan dit worden verklaard? En belangrijker, hoe kunn... abonneren of dit artikel kopen.

De bijzondere zorgplicht van banken: kan het MKB er wat mee?

mr. L.A. van Amsterdam

Dat een bank1 een bijzondere zorgplicht jegens particulieren heeft, mag anno 2014 geen nieuws meer heten. Het bestaan van deze zorgplicht is in de jaren negentig door de Hoge Raad aangenomen2, en dit leerstuk is zowel in de literatuur als in de (lagere) rechtspraak sindsdien veelvuldig aan de orde gekomen. Dit is anders waar het gaat om de bijzondere zorgplicht jegens eenieder die niet als particulier maar als bedrijfsmatig handelende partij (hierna: ‘professionele partijen’3) moet worden aangemerkt. In ... abonneren of dit artikel kopen.

Compliance officers en het organisatiegeweten

drs. M. Kouwenhoven*

In dit artikel wordt beschreven wat een organisatiegeweten is, wat het belang ervan is, hoe een geweten binnen een organisatie tot stand komt, wat daarvoor nodig is, wat daarbij mis kan gaan, welke stoornissen daarbij ontstaan, welke aanpak dan gewenst is en wat de rol van de compliance officer hierbij is. Daarbij maken we gebruik van de theorie van de Transactionele Analyse. abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Toespraak van Chris Fonteijn op 24 januari 2014 bij het seminar Compliance Ge...

mr. C.A. Fonteijn*

Geachte aanwezigen, Ik heb een vraag vooraf aan mijn betoog. U hebt als bedrijf, onderneming of ondernemersvereniging een complianceprogramma. Iedereen blij. En toch staan wij ineens voor de deur en komen we na een gedegen onderzoek met een boete wegens overtreding van de Mededingingswet. U zegt: ‘Maar we hebben toch een mooi complianceprogramma op papier staan dat precies voldoet aan wat gerenommeerde advocaten mij hebben geadviseerd? Daarom zou op zijn minst een boeteverlaging op zijn plaats zijn!’ Een kleine enquê... abonneren of dit artikel kopen.

Uit de boekenkast van de bedrijfsethiek (52)

dr. E.D. Karssing*

In de bedrijfsethiek is een groot aantal boeken en artikelen verschenen waarin op praktische wijze integriteitsvraagstukken worden behandeld en concrete aanbevelingen worden gedaan voor het bevorderen van de ethiek en integriteit van organisaties en haar medewerkers. Niet iedereen weet deze publicaties te vinden of heeft tijd ze te lezen. Daarom kijkt Edgar Karssing geregeld voor het Tijdschrift voor Compliance in de boekenkast van de bedrijfsethiek en bespreekt hij een artikel of boek. Deze bijdragen zijn geen recensies, maar een samenvatting... abonneren of dit artikel kopen.

Lessons Learned

S.W.B. Boerma RA (red.)*

In deze rubriek willen we zaken bespreken die zich in de praktijk hebben voorgedaan. Voorvallen waaruit lering getrokken kan worden. We learn. Zij worden beschreven als zouden zij zich afspelen in het virtuele conglomeraat Wilurn NV. Op deze manier wordt de anonimiteit gegarandeerd. U bent uitgenodigd eigen praktijkgevallen aan de redacteur (sjoerdtvco@gmail.com) in te zenden. Onderstaande casus gaat over beleidsmaatregelen en nevenfuncties. abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS