mr. drs. M.J. Bökkerink en M.C. Ligthart RA *1. Samenvatting De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) en de Sanctiewet 1977 liggen dicht tegen elkaar aan en worden vaak in één adem genoemd. De genomen sancties naar aanleiding van de situatie in de Oekraïne is hiervan een goed voorbeeld. Niettemin zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee wetten. Dit rechtvaardigt dan ook een diepere beschouwing van de doelstellingen, overeenkomsten en verschillen van deze wetten, alsmede de praktische toepasbaarheid. abonneren of dit artikel kopen.
Y. Balyasna-HooghiemstraWhen I was asked back in March to write an article for this this special edition on Compliance & Sanctions special edition, I thought of writing about the recently introduced Russian-Ukrainian sanctions. However, I seriously doubted they would still be in existence in August when this article was due. Unfortunately, I was wrong, they still exist and in more expanded version than back in March. There is also no indication they might be lifted or suspended any time soon. Many argue that sanctions are ineffective as Russia still pursues ... abonneren of dit artikel kopen.
S.W.B. Boerma RA (red.)In deze rubriek willen we zaken bespreken die zich in de praktijk hebben voorgedaan. Voorvallen die zich bij alle beursgenoteerde ondernemingen zouden kunnen voordoen. Voorvallen waaruit lering getrokken kan worden. We learn. Zij worden beschreven als zouden zij zich afspelen in het virtuele conglomeraat Wilurn NV. Op deze manier wordt de anonimiteit gegarandeerd. U bent uitgenodigd eigen praktijkgevallen aan de redactie in te zenden. abonneren of dit artikel kopen.
mr. G. Demmink CFE*Dit artikel gaat over sancties en over de vraag of in de zogenaamde (Ultra) High Risk Country ((hierna: UHRC) Policy een afdoende bescherming tegen eventuele overtredingen gevonden kan worden. Hierbij wordt in het bijzonder ingegaan op de veelvoorkomende UHRC Policy en op de vraag of deze effectief is. Het artikel is bedoeld voor alle bedrijven die worden geconfronteerd met sancties, zoals bijvoorbeeld bedrijven in de maakindustrie, logistieke bedrijven (in het bijzonder freight forwarders), research & development instituten, ban... abonneren of dit artikel kopen.
prof. em. mr. A. Brack*M.J. van Woerden (c.s.) (red.), Ondernemen zonder corruptie – Normenkader, management en praktijkervaringen, Kluwer Deventer 20131 (283 p., incl. overzicht van redactieleden en auteurs)2 abonneren of dit artikel kopen.
mr. D.G. Specker CAMS en mr. drs. G.A.A. OttenOver de ontwikkeling van de compliancefunctie is, ook in dit blad,1 al vaker geschreven. In het verleden was die functie sterk regelgedreven, erop gericht dat de organisatie aan de juridische minimumvereisten voldoet. De compliance officer van de 21e eeuw beziet gedragingen en procedures daarentegen in een breder verband. Financiële instellingen worden regelmatig geconfronteerd met rapportages van gezaghebbende organisaties, zoals de Financial Action Task Force (FATF). Deze rapportages behelzen een bepaalde problematiek of de situati... abonneren of dit artikel kopen.
drs. M. KouwenhovenLeidinggevenden worden dagelijks geconfronteerd met medewerkers die zich niet aan de afspraken houden. Je kunt overtredingen negeren, tolereren of sanctioneren. Wat is dan goed om te doen? En voor wie is dat goed? En hoe voorkom je dan schade in de vorm van arbeidsconflicten, roddels, verziekte werksfeer, verzuim en personeelsverloop? In dit artikel beschrijven we hoe je overtredingen positief kunt sanctioneren. Met als doel om te leren op drie dimensies: individueel, relationeel en systemisch abonneren of dit artikel kopen.
dr. E.D. Karssing*artikelen verschenen waarin op praktische wijze integriteitsvraagstukken worden behandeld en concrete aanbevelingen worden gedaan voor het bevorderen van de ethiek en integriteit van organisaties en haar medewerkers. Niet iedereen weet deze publicaties te vinden of heeft tijd ze te lezen. Daarom kijkt Edgar Karssing geregeld voor het Tijdschrift voor Compliance in de boekenkast van de bedrijfsethiek en bespreekt hij een artikel of boek. Deze bijdragen zijn geen recensies, maar een samenvatting van de belangrijkste conclusies en aanbevelin... abonneren of dit artikel kopen.
mr. A. GonzalezEr is de laatste tijd een hoop te doen om de zorgplicht van banken bij het aanbieden van rentederivatencontracten aan het midden- en klein bedrijf (MKB). Zo volgt uit recente rechtspraak dat banken een bijzondere zorgplicht hebben wanneer zij rentederivaten verkopen aan het MKB en heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aangegeven dat banken in het verleden onzorgvuldig zouden hebben gehandeld bij het verkopen van rentederivaten aan het MKB.1 In dit artikel geef ik een overzicht van een aantal ontwikkelingen ten aanzien van de z... abonneren of dit artikel kopen.