Mirna SivroHet eerste nummer van 2017 staat in het teken van Integriteit. Na het vijfde themanummer van 2016 over dit onderwerp, hebben we besloten om een tweede nummer hieraan te wijden. Er bestaan over integriteit immers vele opvattingen. In dit nummer zullen de auteurs vanuit verschillende perspectieven het thema integriteit belichten. We beginnen dit nummer met een interview met Sylvie Bleker. Zij is als hoogleraar verbonden aan de VU Postdoctorale opleiding Compliance & Integriteit Management. Als er iemand iets over integriteit kan vertellen is zij het wel. H... abonneren of dit artikel kopen.
MSc. M. Sivro en mr. A.B. Schoonbeek Over integriteit bestaan vele opvattingen. Ik zeg altijd integriteit zit al in ons. Het zit in ons gebakken, het is ons niet vreemd. Zo vloeit dit ook voort uit onze religie, en dan bedoel ik niet enkel het Christelijke geloof maar alle geloven zoals bijvoorbeeld de Islam. Bij integriteit gaat het ook om hele basale dingen: kom niet aan mijn lijf, kom niet aan mijn goederen, kom niet aan mijn familie en aan mijn kinderen. Als je dat doet, zul je daarvoor bestraft worden. We zijn nu echter een kant op a... abonneren of dit artikel kopen.
drs. C.J. Schoone EmoC Integriteit is als begrip niet meer weg te denken. Ien Dales zette met haar uitspraak ‘Een beetje integer kan niet’ als minister van Binnenlandse Zaken begin jaren negentig het thema integriteit op de agenda van de overheid. Vandaag de dag is integriteit een onmisbare kwaliteit voor ons openbaar bestuur en is duidelijk dat integriteit een stevige verankering vereist in organisaties.1 Voor de financiële sector is integriteit via de toezichtswetgeving sinds 2001 een wettelijke verplichting.2 Ook in de private sector is integriteit ee... abonneren of dit artikel kopen.
MSc. Kaylee Alblas*Door verschillende financiële schandalen die de afgelopen jaren aan het licht zijn gekomen (zoals Imtech, Vestia, SNS, DSB en Rochdale) wordt de kwaliteit van het bestuur van dergelijke organisaties steeds vaker in twijfel getrokken.1 Zulke schandalen zorgen voor een verlies van vertrouwen bij vele mensen die afhankelijk zijn van de integriteit van zulke organisaties, die onder andere verantwoordelijk zijn voor de pensioenen, levensonderhoud en financieel kapitaal van de samenleving.2 Leiders van een organisatie worden over het algem... abonneren of dit artikel kopen.
mr. drs. M.J. Bökkerink In augustus 2015 heeft DNB guidance gepubliceerd over het opstellen van een systematische integriteitrisicoanalyse: ‘De Integriteitrisicoanalyse: meer waar dat moet, minder waar dat kan’.1 In deze ‘gebruikersgids’ staat beschreven welke stappen een financiële onderneming kan nemen om een gedegen integriteitrisicoanalyse op te stellen. DNB hecht bij het opstellen van een integriteitrisicoanalyse veel waarde aan het gebruik van risicoscenario’s voor de beoordeling van de integriteitrisico’s, als ook de onderbo... abonneren of dit artikel kopen.
Msc. S. Kortlever en mr. L. Claase Recente terroristische aanslagen en ook de ‘Panama Papers’1 benadrukken het belang van de vierde anti-witwasrichtlijn ter voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor witwassen en financieren van terrorisme2 (de vierde anti-witwasrichtlijn). Op uiterlijk 26 juni 2017 dient de vierde anti-witwasrichtlijn geïmplementeerd te zijn in de Nederlandse wetgeving. De vierde anti-witwasrichtlijn3 zal met name worden geïmplementeerd in de huidige Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van abonneren of dit artikel kopen.
drs. S.D. KuijperStelt u zich eens voor: Sinterklaas die een lege zak voor uw deur achterlaat op 5 december, geen bontgekleurde pakjes onder de kerstboom, geen kerstpakket en geen eindejaarsgratificatie. Niet meer de jaarlijkse boodschap dat geven belangrijker is dan hebben. Dat we het moeten doen zonder deze uitstekende manier om extra aandacht te tonen aan onze familie en collega’s. Nee, we kunnen gerust stellen dat zonder het geven van geschenken december een stuk minder leuk zou zijn (alhoewel zonder onze gift-tradities deze maand ook een stuk minder... abonneren of dit artikel kopen.
prof em. mr A. Brack*Duidelijker dan het Voorwoord geeft de achterflap uitleg over de aanleiding voor het verschijnen van deze bundel met negen bijdragen van dertien auteurs: in het Gerechtshof Amsterdam is besloten een samenwerkingsverband te starten van de afdelingen strafrecht, civiel- en belastingrecht en de Ondernemingskamer, gericht op hun dwarsverbanden. De samenwerking heeft de roepnaam FFROK gekregen, een acroniem van fraude, financieel recht en Ondernemingskamer. Het zijn niet uitsluitend raadsheren2 die aan de bundel hebben bijgedragen; de auteurs zijn uit de ruimere ... abonneren of dit artikel kopen.