Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2008 nr. 2

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. V.G.F. Boumans
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. E. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
I. Reimert
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Artikel

De (ver)huurder en besluiten van de overheid

mr. M.A.M. Dieperink en mr. A. de Fouw

Als een gemeente besluit eenrichtingsverkeer in te stellen, kan in dat geval een supermarktexploitant die ter plaatse een pand huurt zich daartegen verzetten? Wat is dan de positie van de verhuurder? En wat is de positie van de verhuurder als een bouwvergunningaanvraag van de huurder wordt geweigerd? Kan de verhuurder opkomen tegen die weigering om zo te voorkomen dat de gemeente latere bouwplannen afkeurt met een verwijzing naar die weigering? Deze vragen behoren tot het terrein van het bestuursrecht. Belanghebbenden die het niet eens zijn met de verlening van een v... abonneren of dit artikel kopen.

Renovatie van 290-bedrijfsruimte. Dringend eigen gebruik en de wachttijd van ...

mr. W.M. Meijer*

Vrijwel iedere gebouwde onroerende zaak is aan de gevolgen van veroudering en/of intensief gebruik onderhevig. Het komt daarom regelmatig voor dat verhuurders ruimte die zij verhuren ingrijpend willen verbouwen of renoveren. Dit kan nodig zijn in het geval van veroudering van een gebouw of schade aan het gebouw, maar ook andere factoren, zoals een slecht lopend winkelcentrum, kunnen een reden voor renovatie zijn.1 Wanneer een verhuurder van 290-bedrijfsruimte voornemens is om zijn pand(en) te renoveren, heeft hij twee mogelijkheden, te weten: renovatie met instandhoudin... abonneren of dit artikel kopen.

Huurrecht bedrijfsruimte in Polen en Turkije

mw. mr. W. Raas en mr. R. van der Kroft*

In vorige edities van dit tijdschrift hebben een tweetal oriënterende besprekingen plaatsgevonden van een aantal buitenlandse huurrechtstelsels, specifiek voor wat betreft huurrecht bedrijfsruimte. In dit kader is aandacht besteed aan het huurrecht van Engeland en België1, en Frankrijk en Duitsland2. Dit keer zal worden ingegaan op de huurrechtstelsels van een tweetal andere landen, te weten Polen en Turkije. abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

'Borst/Kamphuis (h.o.d.n. Café Stroget) en Douma' (TvHB 2008/5)

prof. mr. A.W. Jongbloed en mw. mr. N. Eeken

5. Hoge Raad 1 februari 2008 NJ 2008, 84; JOL 2008, 77; LJN BB5923; RvdW 2008/ 181; WR 2008/39 Borst/Kamphuis (h.o.d.n. Café Stroget) en Douma Samenvatting Deze zaak heeft betrekking op de nadere vaststelling van een huurprijs op grond van artikel 7A:1632a (oud) BW1. De Hoge Raad oordeelt dat de huurder niet-ontvankelijk moet worden verklaard in zijn vordering, omdat partijen tussentijds een nieuwe huurprijs zijn overeengekomen met ingang van een binnen de lopende huurtermijn gelegen tijdstip en vervolgens ten minste vijf jaren moeten zijn verstreken voordat de rechter een nadere ... abonneren of dit artikel kopen.

'X / Heineken' (TvHB 2008/6)

prof. mr. A.W. Jongbloed en mw. mr. N. Eeken*

Samenvatting Is nadat de huurovereenkomst 25 jaar heeft geduurd en deze voor onbepaalde tijd voortduurt een aanbod van de verhuurder om een huurovereenkomst voor een bepaalde tijd te sluiten met een jaarlijkse indexering, een redelijk aanbod in de zin van artikel 7:296 lid 4 sub c BW? abonneren of dit artikel kopen.

'Perry Sport B.V. c.s. / Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars'...

prof. mr. A.W. Jongbloed en mw. mr. N. Eeken*

Samenvatting Van een ‘aan de huurder toe te rekenen omstandigheid’ in de zin van het tweede lid van art. 7:204 BW is onder meer ook sprake indien het gaat om een omstandigheid die ingevolge art. 6:75 BW krachtens in het verkeer geldende opvattingen voor rekening van de huurder komt. Wat betreft dit laatste heeft het hof terecht geoordeeld dat de in teleurstellende bezoekersaantallen tot uiting komende nadelen die verbonden blijken te zijn aan de opzet en ligging van een (nieuw) winkelcentrum – in dit geval: verdiept, aan de voet van het oude sociëteitsgebouw, op en... abonneren of dit artikel kopen.

'Beleggingsmaatschappij Stadscentrum Zoetermeer B.V. / D.J.N. Helvensteijn B....

prof. mr. A.W. Jongbloed en mw. mr. N. Eeken

Samenvatting In beginsel dient het verbod tot opzegging wegens dringend eigen gebruik van een opvolgend verhuurder binnen de wachttijd van drie jaar strikt te worden toegepast en dient het daarom ook te gelden indien sprake is van rechtsopvolging binnen hetzelfde concern. Er bestaat dan immers de mogelijkheid dat die overgang ook een wijziging van het beleid ten aanzien van de exploitatie van het gehuurde met zich zal brengen. De huurder heeft er dan belang bij op de hoogte te worden gesteld van de rechtsopvolging en de huurder heeft er dan eveneens belang bij dat er niet binnen drie jaa... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Actualiteiten

mw. mr. M. Sloot*

Wet- en regelgeving In deze rubriek wordt de stand van zaken rond wet- en regelgeving weergegeven, tijdens de behandeling in de Eerste en Tweede Kamer en de officiële plaatsing in het Staatsblad. abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS