Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2013 nr. 1

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. V.G.F. Boumans
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. E. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
I. Reimert
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Artikel

Toestemming vooronderverhuur geweigerd? Bevoegdheid tot onderverhuur en demog...

mr. A. Kemp*

In TvHB 2012/2 verscheen een artikel van mr. I.C.K. Mol over de positie van de onderhuurder in titel 7.4 van het BW. Daarin werd de positie van de onderhuurder in het huurrecht zowel ten opzichte van de onderverhuurder, als de hoofdver­huurder, als de curator uiteengezet. In dit artikel wordt (na­der) ingegaan op de bevoegdheid tot onderverhuur en meer in het bijzonder de eventuele mogelijkheid voor de hoofd­verhuurder om zich tegen onderverhuur te verzetten. Of en zo ja, onder welke omstandigheden of voorwaarden onderverhuur door de hoofdverhuurder moet worden toege­staan, h... abonneren of dit artikel kopen.

Opleveringsperikelen bijhuur van bedrijfsruimte:een praktische beschouwing

mr. A.H.J. Bogaards en mr. A. de Fouw*

Dit artikel beoogt een aantal veel voorkomende opleve­ringsproblemen bij (vooral de aanvang van) de huur van bedrijfsruimte in kaart te brengen en tevens een aantal praktische tips te geven teneinde discussie hieromtrent te voorkomen. Aan de orde zullen komen: ‘wat wordt precies ge­huurd?’; ‘kwalitatieve verplichtingen en/of beperkte rechten?’ alsmede ‘de in het gehuurde aanwezige voor­zieningen’. Daarnaast zal aandacht worden besteed aan de vraag wie de kosten draagt voor de inrichting en af­bouw van het gehuurde en welke partij de kosten draagt voor nadere (overheids-)eisen die gedurende... abonneren of dit artikel kopen.

Rente en huurprijswijzigingwinkelruimte

mr. J. Nijsten*

De vraag of rente verschuldigd is, kan zich in het kader van een huurprijswijziging op basis van art. 7:303 BW van een bedrijfsruimte ex art. 7:290 BW, verder te noemen winkel­ruimte, voordoen indien de huurprijs is verhoogd maar ook als deze is verlaagd. In het eerste geval zal de verhuurder graag zien dat hij gecompenseerd wordt omdat hij het ver­schil tussen de feitelijk betaalde huurprijs en de naderhand vastgestelde huurprijs gedurende een bepaalde periode niet heeft ontvangen. In het tweede geval zal de huurder gecom­penseerd willen worden voor het feit dat hij, naar ach... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentiebespreking 1. Eiser / Steps Onroerend Goed B.V. (TvHB 2013/1)

mr. N. Eeken en prof. mr. A.W. Jongbloed

Samenvatting Beëindiging, dringend eigen gebruik De verhuurder had een huurovereenkomst voor winkelruim­te opgezegd wegens dringend eigen gebruik van hemzelf en zijn dochters. De kantonrechter wijst deze vordering af. De verhuurder heeft onvoldoende onderbouwd dat hij het ge­huurde op grond van bedrijfseconomische omstandighe­den dringend nodig heeft voor eigen gebruik. Ook de argu­menten dat een startende onderneming is aangewezen op een lage huur en dat de dochters voor hun levensonderhoud en het voltooien van hun studie zouden zijn aangewezen op het exploiteren en... abonneren of dit artikel kopen.

jurisprudentiebespreking 2. Lisman en Lisman B.V. / Mediq Apotheken B.V. (Tv...

Samenvatting Exploitatie, uitleg overeenkomst, redelijkheid en billijkheid, belangenafweging De vorderingen van verhuurder tot exploitatie van een ge­huurde ruimte als apotheek tot einde huurperiode worden door de kantonrechter afgewezen. De rechter meent dat er geen contractuele exploitatieverplichting bestaat. Voorts oordeelt de rechter dat ook al zou ‘goed huurderschap’ wor­den uitgelegd als een verbijzondering van de redelijkheid en billijkheid, deze aanvullende werking van de redelijkheid en billijkheid niet met zich kan brengen dat de huurder het ge­huurde t... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentiebespreking 3. (TvHB 2013/3)

A.W. Jongbloed23

Samenvatting Tussentijdse beëindiging, wijzigingen aangebracht aan het gehuurde Huurder/eiseres brengt zonder toestemming van verhuur­der/gedaagde en zonder bestuursrechtelijke omgevingsver­gunning buitenverlichting aan, maar dit levert geen strijd op met art. 7:215 BW (verbod wijziging gehuurde) of art. 7:213 BW (goed huurderschap). Er is een handgemeen ontstaan waarbij verhuurder/gedaag­de huurder/eiseres heeft mishandeld. De door huurder ge­vorderde ontbinding van de huurovereenkomst op grond van een verstoorde relatie met de verhuurder wordt door de kan­tonre... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentiebespreking 4. Bestseller / Reaal (TvHB 2013/4)

A. de Fouw en K. Keij34

Samenvatting Huurprijs, deskundigenbenoeming, vernietiging afwijkend beding Huurder verzoekt benoeming van een deskundige ex art. 7:304 lid 2 BW. Verhuurder stelt dat huurder niet ontvanke­lijk is in haar verzoek aangezien partijen voor de wijze van benoeming van (een) deskundige(n) een beding in de alge­mene bepalingen zijn overeengekomen. Huurder doet een succesvol beroep op vernietiging van dit beding aangezien dit beding ten nadele van huurder afwijkt van de semi-dwin­gendrechtelijke huurbepalingen (art. 7:291 lid 1 BW). abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentieoverzicht

mw. mr. P.K. Oosterling – van der Maarel en mw. mr. drs. C.F.J. Heemskerk*

Jurisprudentieoverzicht betreffende voor de verhuur van bedrijfsruimte relevante uitspraken gepubliceerd – of aan de redactie ter hand gesteld – in de periode 1 oktober 2012 t/m 14 december 2012 abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Voorwoord

Marry de Gaay Fortman,

Dit eerste nummer van 2013 wordt geopend met een artikel van mr. Kemp over de bevoegd­heid tot onderverhuur. Hierin wordt vooral ingegaan op de mogelijkheden van een verhuurder om zich tegen onderverhuur te verzetten. Nu er over de wettelijke regeling met betrekking tot onderverhuur nog weinig jurisprudentie is verschenen, worden vooral de wetsartikelen en de bijhorende parlementaire geschiedenis beschreven. Bezien wordt ook hoe in het ROZ mo­del van de wettelijke regeling wordt afgeweken. Alle mogelijke bezwaren die verhuurder te­gen de onderhuur zou kunnen aanvoeren worden op een rij geze... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS