mr. N. Amiel en mr. I.C.K. Mol1
In het kader van het aftasten van de huurrechtelijke grenzen,2 richten wij ons in deze bijdrage op (de grenzen van) de voorwaardelijkheid in het huurrecht en dan meer specifiek met betrekking tot het aangaan van een huurovereenkomst voor 290-bedrijfsruimte of 230a-ruimte en het beëindigen daarvan. Welke grenzen zijn er te ontdekken? Hoe dun of dik zijn deze grenzen? En welke (on)mogelijkheden bieden zij ons? Wij nemen u graag mee in onze queeste3 naar deze voorwaardelijkheid in het huurrecht.4 Daarbij staan wij eerst stil bij de voor... abonneren of dit artikel kopen.
mr. M.B.J. Thijssen en mr. A.M.E. van Wijk – Driessen1
Inmiddels is het nodige geschreven over de gevolgen van de hervorming van het zorgstelsel voor zorgvastgoed;[2] in het TvHB onder andere door Veldman en Mol.[3] In het artikel ‘Zorg, gebruik en kwalificeren op maat; de kwalificatieproblematiek bij zorgcomplexen’, hebben zij aan de hand van een (fictief) zorgcomplex aandacht besteed aan de kwalificatieproblematiek bij verhuur van zorgvastgoed. In dat kader hebben Veldman en Mol ook stil gestaan bij het arrest van de Hoge Raad van 20 september 1985 (Zonshofje I).[4] Zij hebben er op gewezen dat uit de doo... abonneren of dit artikel kopen.
A. Raatgever1
De nationale Retailagenda – aangeboden aan minister Kamp van Economische Zaken op 17 maart 2015 – is een pakket van 20 afspraken met als doel om de retailsector en winkelgebieden in Nederland (weer) innovatief en toekomstbestendig te maken. De Retailagenda bevat zowel sectorgerichte, landelijke afspraken, als projecten op lagere schaalniveaus. In die laatste categorie vallen de lokale RetailDeals en de pilot Verlichte regels winkelgebieden. In dit artikel ga ik dieper op deze specifieke projecten in en verken daarbij beknopt de mogelijke juridische implica... abonneren of dit artikel kopen.
mr. N. Amiel en prof. mr. A.W. Jongbloed25 maart 2015
ECLI:NL:RBMNE:2015:2353 ; JOR 2015, 198
Corio Nederland / Superstar Huur en Coltex
Samenvatting
Overdracht, bankgarantie, afsplitsing
Het concern van de huurder heeft een reorganisatie doorgevoerd, waarbij een juridische splitsing van de hurende vennootschap heeft plaatsgevonden. De verhuurder heeft daardoor nu drie verschillende vennootschappen als huurders van verschillende panden. De verhuurder vordert in deze procedure wijziging van de huurovereen... abonneren of dit artikel kopen.
mr. N. Amiel en prof. mr. A.W. Jongbloed3 maart 2015
ECLI:NL:GHAMS:2015:770
Broekerveiling / Ahold
Samenvatting
Huurprijs, keuze vergelijkingspanden, monopoloïde verhuurder
Ahold huurt winkelruimte in een winkelcentrum en vordert een huurprijsverlaging overeenkomstig het huurprijsadviesrapport van de Bedrijfshuuradviescommissie (BHAC). De BHAC had vier panden in hetzelfde winkelcentrum als vergelijkingspanden geselecteerd. Het betroffen oude huurcontracten. Verhuurder stelde zich op het standpunt dat de uiteindelijke verhuurder (vermoedelijk doelt het hof hiermee op de bestuurder ... abonneren of dit artikel kopen.
mr. N. Amiel en prof. mr. A.W. Jongbloed26 mei 2015
ECLI:NL:GHAMS:2015:1958
Forecast Huur / Unibail-Rodamco Nederland Winkels
Samenvatting
Beëindiging, huuropzegging, intrekking, herroeping, winkelruimte
In dit arrest wordt geoordeeld dat de verhuurder van een 290-bedrijfsruimte bevoegd was zijn opzeggingsbrief in te trekken, aangezien de huurder nog niet met de opzegging had ingestemd. Het hof overweegt dat de intrekking door de verhuurder van de huuropzegging (die de huurder al heeft bereikt) geen intrekking is als bedoeld in art. 3:37 lid 5 BW. Het hof komt vervolgens tot... abonneren of dit artikel kopen.
mr. N. Amiel en prof. mr. A.W. Jongbloed2 juni 2015
ECLI:NL:GHAMS:2015:2101
mr. Verwiel q.q. / Hansteen Netherlands
Samenvatting
Faillissement, bankgarantie, leegstandschade
Een gefailleerde huurder heeft vóór het faillissement een bankgarantie gesteld ter hoogte van twaalf maanden huur inclusief btw. De bankgarantie bevat een bepaling op grond waarvan de bank gehouden is om, als eigen verplichting, de leegstandschade in geval van faillissement van de huurder aan de verhuurder te voldoen. Na faillissement van de huurder, verzoekt de verhuurder de bank om het volledige bed... abonneren of dit artikel kopen.
mr. J.M. Winter-Bossink en mr. N. Amiel [1]
Jurisprudentieoverzicht betreffende voor de verhuur van bedrijfsruimte relevante uitspraken gepubli
ceerd – of aan de redactie ter hand gesteld – in de periode 1 april 2015 tot en met 31 mei 2015.
abonneren of dit artikel kopen.
Gerechtshof Amsterdam 19 augustus 2014, ECLI:NL:GHAMS:2014:3448 (ontruiming, ontruimingsbescherming, kwalificatie)
De huurder verzoekt de kantonrechter om verlenging van de ontruimingsbescherming op grond van art. 7:230a BW, waarbij primair niet-ontvankelijk verklaring wordt verzocht omdat het gehuurde moet worden beschouwd als woonruimte. abonneren of dit artikel kopen.
Rechtbank Amsterdam, sector kanton 6 oktober 2014, ECLI:NL:RBAMS:2014:9591 (indeplaatsstelling, ontbinding)
Het gehuurde betreft een ruimte naast een discotheek die wordt gebruikt als nooduitgang. In eerdere procedures is geoordeeld dat deze ruimte onlosmakelijk is verbonden met de discotheek en daarom kwalificeert als bedrijfsruimte ex art. 7:290 BW. De huurder vordert in deze procedure indeplaatsstelling ex art. 7:307 BW door een opvolgend huurder, die feitelijk al gebruik maakt van het gehuurde. De verhuurder verweert zich daartegen onder meer door te s... abonneren of dit artikel kopen.
mw. mr. M. van Schoonhoven-Sloot1Wet- en Regelgeving
Tweede Kamer
Kamerstukken II 2014/15,33 436: Wijziging van de Leegstandswet in verband met de verruiming van de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur bij leegstand van gebouwen en woningen: Verslag algemeen overleg van 19 november 2014, over antikraakconstructies en leegstandsbeheer (41), brief minister ter aanbieding rapportage tijdelijke verhuur in 2014 (42).
Kamerstukken II 2014/15, 34156, nrs, 3-17: Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Huisvestingswet 2014 en de Woningwet (... abonneren of dit artikel kopen.