Tijdschrift voor Internetrecht

2012 nr. 1

Redactie

Hoofdredactie

mr. P. G. van der Putt

Redactie

mr. B.D.P. van der Eijk
mr. I. S. Feenstra
mr. H.A.J. de Jong
mr. C.C. M. Kroeks- De Raaij
mr. M. van der Linden
mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek
mr. M. T. M. H. Peeters
mr. E.P.M. Thole
mr. M. Weij
mr. R.J.J. Westerdijk
prof. mr. G-J. Zwenne

Vaste medewerkers

M.V. Avanesian LL.B BSc
mr. ir. A.P. Engelfriet
mr. N. Falot
mr. C. Jeloschek
mr. V.I. Laan
H. W. Roerdink
F. Schemkes
mr. drs. E.F. Vaal
mr. J.J.H. Vos

Redactiesecretaris(sen)

mr. K. Konings
mr. B. de Vos

 

Artikel

Het nieuwe regime voor overeenkomsten op afstand. Van radicaal vernieuwen naa...

C. Jeloschek en V. van Druenen*

Op 10 oktober 2011 heeft de Europese Raad, na bijna drie jaar onderhandelingen, een nieuwe richtlijn aangenomen be­treffende consumentenrechten1 die uiterlijk op 13 december 2013 moet zijn geïmplementeerd (hierna: de Richtlijn). In tegenstelling tot het eerder voorstel uit 2008 betekent deze Europese wetgeving echter geen radicale vernieuwing van het Europese consumentenrecht, maar slechts een (voorna­melijk) behoudende modernisering van al 26 respectievelijk 14 jaren bestaande richtlijnen. Zoals de volledige titel al aangeeft, vervangt de Richtlijn namelijk de richtlijn colp... abonneren of dit artikel kopen.

Opinie. Uitspraak in BREIN vs. Ziggo/XS4ALL stemt tot nadenken

A.R. Lodder*

De Amerikaanse wetsvoorstellen Stop Online Piracy Act (hierna: SOPA) en Protect IP Act (hierna: PIPA) lijken begin 2012 mede door het een dag op zwart gaan van Wikipedia voorlopig van de baan. Ook het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (hierna: ACTA), dat niet alleen wat de inhoud betreft maar ook de wijze van totstandkoming tot nadenken stemt, krijgt steeds meer kritiek te verduren. Op 11 januari 2012 is door de Haagse rechter een, in de lijn ACTA, PIPA, SOPA pas­sende, uitspraak gedaan. In haar strijd tegen The Pirate Bay heeft BREIN de rechter overtuigd dat (om te begin­nen) Ziggo en XS... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentie

Onder redactie van M. van der Linden – Smith

Na invoering van het teken ‘tempur’ in Google verschijn ad­vertentie van concurrent Medicomfort. M.b.t. maatman: Het hof is voorshands van oordeel dat, wat er zij van de vraag of ‘de normaal geïnformeerde en rede­lijk oplettende internetgebruiker’ (de maatman) een lager aandachtsniveau moet worden toegedacht dan ‘de gemid­deld geïnformeerde, omzichtige en oplettende consument’, de maatman in het huidige tijdsgewricht, gelet op zijn ken­nis van en ervaring met de werking van het internet in het algemeen en zoekmachines in het bijzonder, van welke erva­ring deel uitmaakt de vermelding van ‘A... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Overig

Het nieuwe herroepingsrecht & fashion

E.P.M. Thole

In oktober vorig jaar is de EU Richtlijn Consumentenrechten aangenomen. Door deze nieuwe richtlijn moeten webwinkeliers rekening gaan houden met een uitgebreider her­roepingsrecht bij B2C transacties. Dit betekent meer bescherming voor consumenten die online iets hebben aangeschaft. Tegelijkertijd kan het herroepingsrecht soms tot bijzondere situaties leiden. Eerder vroeg Nathalie Gloudemans zich in dit tijdschrift (nr. 1, februari 2011) bijvoorbeeld al af of de aanschaf van een online aangeschafte auto kan worden teruggedraaid. Omdat steeds meer bekende modemerken online gaan, is het inter... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS