Tijdschrift voor Internetrecht

2014 nr. 4

Redactie

Hoofdredactie

mr. P. G. van der Putt

Redactie

mr. B.D.P. van der Eijk
mr. I. S. Feenstra
mr. H.A.J. de Jong
mr. C.C. M. Kroeks- De Raaij
mr. M. van der Linden
mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek
mr. M. T. M. H. Peeters
mr. E.P.M. Thole
mr. M. Weij
mr. R.J.J. Westerdijk
prof. mr. G-J. Zwenne

Vaste medewerkers

M.V. Avanesian LL.B BSc
mr. ir. A.P. Engelfriet
mr. N. Falot
mr. C. Jeloschek
mr. V.I. Laan
H. W. Roerdink
F. Schemkes
mr. drs. E.F. Vaal
mr. J.J.H. Vos

Redactiesecretaris(sen)

mr. K. Konings
mr. B. de Vos

 

Inleiding

Komkommertijd. Tijd voor een boek!

Berend van der Eijk

Een niet nader te noemen redactielid heeft er de gewoonte van gemaakt om mij van tijd tot tijd een boek in de handen te drukken, onder begeleidende teksten als ‘heb je deze nou nog steeds niet gelezen? Dan tel je eigenlijk niet mee’. Zo heb ik laatst ‘The Circle’ van Dave Eggers gelezen (confronterende blik op de toekomst, matige verpakking), ‘The Master Switch’ van Tim Wu (interessante theorie over de ‘innovatie-cyclus’, en een mooie inkijk in de content- en telecomverhoudingen in d... ...lees meer

Artikel

Browsen: hoe zit het met het bekijken van een website met ‘illegale’ publicat...

Wieke During*

De beslissing van het Hof van Justitie van de Europese Unie (hierna: Hof) van 5 juni 2014 in de Meltwater-zaak[1] heeft voor velen niet tot een verrassend resultaat geleid.[2] Het Hof kwam in deze zaak tot de conclusie dat de reproducties die automatisch worden gegenereerd op het moment dat een gebruiker een website bezoekt, kwalificeren als een tijdelijke reproductie en daarmee zonder de toestemming van de rechthebbende mogen worden gemaakt.[3] Een praktische uitkomst, aangezien dagelijks vele miljoenen mensen een website bezoeken en in dat kader dus automatisch vele miljoenen kopieën w... abonneren of dit artikel kopen.

Google en ‘the right to be forgotten’…vergeet het maar?!

Dietske Hardick en Kea Kroeks - de Raaij*

Op 13 mei deed het Hof van Justitie van de Europese Unie (hierna: het Hof) uitspraak in de procedure tussen enerzijds de Spaanse burger Mario Costeja González (hierna: Costeja González) en de Spaanse privacy toezichthouder het Agencia Española de Protección de Datos (hierna: AEPD), en anderzijds Google Spain SL en Google Inc. (hierna: Google). Deze uitspraak heeft veel (media-)aandacht gekregen en houdt de gemoederen nog steeds bezig.Er is veel geschreven over het grote aantal verwijderingsverzoeken dat Google in korte tijd heeft ontvangen en over hoe het bedr... abonneren of dit artikel kopen.

Het downloadverbod en de thuiskopievergoeding - ACI Adam e.a. / Stichting Thu...

Jurian van Groenendaal en Fulco Blokhuis*

Met zijn arrest inzake ACI Adam e.a. / Stichting Thuiskopie van 10 april 2014[1] geeft het Europese Hof van Justitie duidelijkheid over de interpretatie van de Nederlandse thuiskopieregeling in het licht van de Auteursrechtrichtlijn (hierna: ARl).[2] Een privékopie uit ongeoorloofde bron levert een auteursrechtinbreuk op. Dat betekent volgens het Europese hof van Justitie dat het heffen van een vergoeding over privékopieën uit ongeoorloofde bron niet langer mogelijk is. Wat betekent dit voor (de hoogte van) de vergoeding in Nederland? Het arrest gaat voorts de geschiedenisb... abonneren of dit artikel kopen.

Google vergeet me (niet)!?

Hester de Vries*

Annotatie bij Hof van Justitie van de Europese Unie, C-131/12, 13 mei 2014, Google Spain SL, Google Inc / Agencia Española de Protección de Datos, Mario Costeja GonzálezHet González arrest over de zoekmachine Google Search heeft veel opschudding veroorzaakt. Het Europese Hof van Justitie beantwoordde in dit arrest van 13 mei 2014 door de Spaanse rechter gestelde prejudiciële vragen over de uitleg van de Richtlijn bescherming persoonsgegevens (1995/46/EG) in relatie tot Google Search. Naar het oordeel van het Hof is in het kader van de zoekmachine sprake van verwerk... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentie

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

91. Hof Amsterdam 1 april 2014 (lijfsdwang na onrechtmatige uitingen), IEPT20140401Onrechtmatige uiting, Facebook, dwangmiddel, lijfsdwangOnrechtmatige uitingen. Het gaat hier om beschuldigingen van zeer ernstige misdrijven aan het adres van (een of meer ambtenaren van) de Politie, hetgeen die ernst nog nader inkleurt, die met grote stelligheid door een vermeend slachtoffer worden gepresenteerd en die appellant sub 2 verstrekkend in zijn persoonlijke levenssfeer alsook de Politie in haar publieke taakuitoefening treffen... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving

Onder redactie van Herwin Roerdink

NationaalWetsvoorstel Implementatiewet buitengerechtelijke geschillenbeslechting consumenten naar Tweede KamerHet wetsvoorstel implementatiewet buitengerechtelijke geschilbeslechting consumenten strekt tot implementatie van de Richtlijn 2013/11/EU betreffende alternatieve beslechting van consumentengeschillen. Naast dat deze wet Richtlijn 2013/11 EU implementeert, geeft zij uitvoering aan Verordening nr. 524/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 21 mei 2013 betreffende online beslechting van consumentengeschillen. De Verordening voorziet in de ... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Signaleringen

Onder redactie van Bart Schermer

Amerikaanse techgiganten verzetten zich tegen data-opvragingen overhedenTechbedrijven waaronder Google, Microsoft, Twitter en Dropbox hebben zich aangesloten bij Facebook in een rechtszaak tegen de gemeente New York. facebook verzet zich tegen het bevel om foto’s en privéchats van Facebookgebruikers over te dragen in verband met een fraudeonderzoek. Facebook is het er niet mee eens dat er geen mogelijkheid tot bezwaar tegen het bevel is en dat gebruikers niet mogen worden geïnformeerd over het gebruik van hun gegevens. Volgens Facebook is dit in strijd is met het vierde amendeme... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS