Tijdschrift voor Internetrecht

2021 nr. 2

Redactie

Hoofdredactie

mr. P. G. van der Putt

Redactie

mr. B.D.P. van der Eijk
mr. I. S. Feenstra
mr. H.A.J. de Jong
mr. C.C. M. Kroeks- De Raaij
mr. M. van der Linden
mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek
mr. M. T. M. H. Peeters
mr. E.P.M. Thole
mr. M. Weij
mr. R.J.J. Westerdijk
prof. mr. G-J. Zwenne

Vaste medewerkers

M.V. Avanesian LL.B BSc
mr. ir. A.P. Engelfriet
mr. N. Falot
mr. C. Jeloschek
mr. V.I. Laan
H. W. Roerdink
F. Schemkes
mr. drs. E.F. Vaal
mr. J.J.H. Vos

Redactiesecretaris(sen)

mr. K. Konings
mr. B. de Vos

Inleiding

Papier, potlood en mondkapje

mr. H.A.J. de Jong1

De pandemie of eigenlijk de maatregelen om deze te bestrijden, blijken een sterke aanjager voor online. Online onderwijs, online vergaderen, online samenwerken: alles wat technisch al langer mogelijk is, blijkt ineens op grote schaal online te moeten én dus te kunnen. Zelfs online naar de kapper gaan en online een concert bezoeken blijken niet langer theorie. Gewichtige zaken als bankieren en belastingaangifte zijn online al veel langer gangbaar.   Aan het uitbrengen van een stem op onze volksvertegenwoordigers gaat deze online revolutie echter nog st... ...lees meer

Artikel

'Eigendom' van persoonsgegevens blijft alsmaar lonken

drs. P. Olsthoorn1

Waarschijnlijk heeft een groot deel van u in maart 2021 gestemd voor een partij die meent dat u eigenaar van uw persoonsgegevens moet worden. Het is niet te hopen dat dit stuk u in verlegenheid brengt over uw stemgedrag. Hieronder behandel ik een aantal onderzoeken naar de wenselijkheid en mogelijkheden om persoonsgegevens aan individuen in eigendom te geven: vanuit de actuele politiek twintig jaar terug naar intensief Amerikaans debat over eigendom als vorm van betere databescherming tegenover machtige concerns, vervolgd met een blik op rechtswetenschappelijk debat over individueel eige... abonneren of dit artikel kopen.

Het definitieve Raadsvoorstel voor de ePrivacyverordening: een stap verder?

mr. H.W. Roerdink1

Op 10 februari 2021 heeft de Europese Raad na vier jaar onderhandelen eindelijk een akkoord bereikt over het concept van de nieuwe ePrivacyverordening (EPV).[2] Dat compromis is er niet zonder slag of stoot gekomen. Werd het voorstel tijdens de eerste lezing in het Europees Parlement al met een krappe meerderheid aangenomen, er zal op een aantal punten nog zeker de nodige discussie worden gevoerd tussen het Parlement en de Raad. Er is waarschijnlijk nog een lange weg te gaan voordat het wetsvoorstel door het Parlement en de Raad definitief wordt goedgekeurd. In vervolg op mijn twee eerde... abonneren of dit artikel kopen.

Opinie - Frank noch vrij

mr. dr. ir. J.L.F.W. van Kokswijk1

Elk algoritme heeft een baas De uitspraak van het Hof Amsterdam[2] in de casus Deliveroo vs FNV op grond waarvan bezorgers als werknemers en niet als zzp-ers worden aangemerkt, benoemt het probleem van een samenleving waarbij iemand na een innovatief idee met venture capital of crowd funding software laat maken die autonoom een onderneming bestuurt en gezag uitoefent over de ingehuurde medewerkers waarna de aandeelhouders geautomatiseerd een winstuitkering ontvangen. De robotbaas r... abonneren of dit artikel kopen.

Opinie - The rise (and fall?) of the GIG economy

I.J. Lloyd LLM, PhD1

Introduction   It is often asserted that the creative industries are drivers of economic growth. They are responsible also for one of the key concepts of the information societies; the notion of the, so called, GIG economy. The  term traces its origins to the musical sector where bands and other musicians would make one off or short term performances, often referred to as gigs, before live audiences.  At a wider level, the GIG economy is characterised by a move away from traditional contracts of employment and the established status and rights of employer... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Niet naleven privacywetgeving vormt geen onrechtmatige concurrentie

mr. N.M. Brouwer en mr. drs. M. Jansen1

Annotatie bij Rechtbank Zeeland-West-Brabant 3 februari 2021, ECLI:NL:RBZWB:2021:446 Het naleven van wet- en regelgeving kost geld en heeft daarmee dus een prijsopdrijvend effect. Het kan dus (ogenschijnlijk) 'goedkoper' zijn om je als bedrijf of organisatie niet aan de wet te houden. Betekent dit dan ook dat er sprake is van oneerlijke concurrentie wanneer het ene bedrijf zich wel aan de wet houdt en de andere niet? De rechtbank Zeeland West-Brabant heeft recentelijk geoordeeld dat bedrijven zich in dergelijke discussie in ieder geval niet op de Algemene Verordening Gege... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Jurisprudentie

mr. C.C.M. Kroeks-De Raaij1

  Rechtbank Midden-Nederland 19 november 2020, ECLI:RBMNE:2020:5039: (phishing-mails)   Inhoudsindicatie Computervredebreuk, Phishing, oplichting, diefstal, witwassen   Essentie Verdachte heeft samen met anderen met behulp van phishing mails bankgegevens van meer dan zestig klanten van veschillende banken achterhaald. Daarnaast hebben zij ook een aantal van hen overgehaald om geld over te maken. Dit deden ze door een e-mail te verzenden, waarbij re... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

mr. P. Polter

NLOp 16 februari 2021 is de voorgestelde Implementatiewet richtlijnen verkoop goederen en levering digitale inhoud gepubliceerd. De richtlijn verkoop van goederen heeft betrekking op consumentenkoop en vervangt de oude richtlijn consumentenkoop uit 1999. Deze vervanging vindt plaats omdat er behoefte is aan aangepaste rechten voor kopers en verkopers met meer oog voor digitale elementen. De richtlijn levering van digitale inhoud & digitale diensten bevat bepalingen over de consumentenkoop die specifiek gaan over de levering van digitale inhoud & digitale diensten. De ter... abonneren of dit artikel kopen.

Signaleringen

mr. P.G. van der Putt1

OverigEuropa’s digitale decennium: een digitaal soeverein Europa tegen 2030De Europese Commissie zet de koers uit voor een digitaal soeverein Europa tegen 2030. Zij presenteerde op 9 maart 2021 een visie, streefcijfers en trajecten voor een succesvolle digitale transformatie van Europa. De focus ligt hierbij op de volgende vier kernpunten: digitaal vaardige burgers en hooggekwalificeerde professionals, beveiligde, goed presterende en duurzame digitale infrastructuurvoorzieningen, digitale transformatie van bedrijven en digitalisering van overheidsd... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS