Tijdschrift voor Internetrecht

2022 nr. 2

Redactie

Hoofdredactie

mr. P. G. van der Putt

Redactie

mr. B.D.P. van der Eijk
mr. I. S. Feenstra
mr. H.A.J. de Jong
mr. C.C. M. Kroeks- De Raaij
mr. M. van der Linden
mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek
mr. M. T. M. H. Peeters
mr. E.P.M. Thole
mr. M. Weij
mr. R.J.J. Westerdijk
prof. mr. G-J. Zwenne

Vaste medewerkers

M.V. Avanesian LL.B BSc
mr. ir. A.P. Engelfriet
mr. N. Falot
mr. C. Jeloschek
mr. V.I. Laan
H. W. Roerdink
F. Schemkes
mr. drs. E.F. Vaal
mr. J.J.H. Vos

Redactiesecretaris(sen)

mr. K. Konings
mr. B. de Vos

 

Inleiding

Redactioneel

dr. mr. M. van der Linden1

Woorden schieten te kort. Hoe kan ik nou een spitsvondig en licht verteerbaar redactioneel schrijven, terwijl een paar duizend kilometer verderop, dicht bij mijn bed, het onvoorstelbare toch gebeurt. Ik moet uitdrukking gegeven aan mijn zorg, verdriet, teleurstelling over het feit dat we als mensheid, als (internationaal) recht, zo dom, hardleers en onmachtig zijn. We kunnen onze hooggestemde idealen van vrede en veiligheid, universele mensenrechten niet waarmaken, niet eens op ons eigen continent. Of zitten we nu in de één stap achteruit na twee stappen vooruit? &n... ...lees meer

Artikel

Een online platform is meer dan alleen een online platform

mr. dr. M.Y. Schaub1

Online platformen faciliteren allerlei interacties tussen hun gebruikers. Het faciliteren en organiseren van online verkeer kan bepaalde juridische gevolgen hebben, maar hoe de activiteiten van een online platform juridisch geduid moeten worden is niet altijd op het eerste gezicht helder. Meer dan eens kwam in de rechtspraak de vraag op of een bepaalde juridische definitie, met de bijbehorende gevolgen, van toepassing zou moeten zijn op een online platform. Aan de orde zijn bijvoorbeeld geweest de vraag of Booking.com een reisagent is,[2] of Deliveroo een vervoerder van goederen is[3] en... abonneren of dit artikel kopen.

Moderne misleiding, klassieke oplossing

mr. M. Poulus1

De Nederlandse implementatie van de Moderniseringsrichtlijn Het (online) consumentenrecht gaat veranderen. Op 28 mei 2022 wordt de Moderniseringsrichtlijn (ook wel aangeduid als de Omnibusrichtlijn) van toepassing. De richtlijn introduceert via een implementatiewet nieuwe consumentenregels in het Nederlandse recht. Het gaat om nieuwe en meer expliciete informatieverplichtingen voor onlinemarktplaatsen en online zoekfuncties en regels voor het gebruik van consumentenreviews en het tonen van gepersonaliseerde prijzen. Ook praktijken zoals het aanbieden van diensten in ruil ... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Sluit iemand die een paard in de bek kan kijken een overeenkomst op afstand?

mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek1

Annotatie bij Rechtbank Zeeland-West-Brabant 8 december 2021, ECLI:NL:RBZWB:2021:6281 1. Inleiding Een consument koopt in deze zaak een paard van een manege, een handelaar in de zin van het consumentenrecht. De consument wil nog voor de levering van het paard de overeenkomst ontbinden en de aanbetaling terugkrijgen. De rechter oordeelt dat hier sprake is van een overeenkomst op afstand in de zin van artikel 6: 230g lid 1 sub e BW, dat het herroepingsrecht uit artikel 6:230o BW met succes is ingeroepen en dat de aanbetaling moet worden terugbetaald op... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

mr. F. Schemkes en M.V. Avanesian LL.B, BSc

Rechtbank Den Haag, 22 december 2021, ECLI:NL:RBDHA:2021:15405   Consumentenbond, Google, Autoriteit Persoonsgegevens, Privacy   De Autoriteit Persoonsgegevens (hierna: AP) hoeft niet op te treden tegen Google in een zaak van de Consumentenbond, ondanks het verzoek van de Consumentenbond daartoe. De zaak draait om de klacht die de Consumentenbond in 2018 tegen Google indiende. Dat deed de bond samen met consumentenorganisaties uit Zweden, Noorwegen en Tsjechië. De Consumentenbond stelt dat Google in An... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Wet- en regelgeving

mr. J.J.H. Vos

NL Implementatie Telecomcode Op 23 februari is de Wet tot wijziging van de Telecommunicatiewet in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2018/1972 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2018 tot vaststelling van het Europees wetboek van elektronische communicatie (Implementatie Telecomcode) in het Staatsblad gepubliceerd. De wet strekt tot implementatie van de Telecomcode (waarvan de implementatietermijn reeds was verstreken), die het regelgevend kader voor elektronische communicatie in de EU bijeenbrengt en vereenvoudigt.   abonneren of dit artikel kopen.

Signaleringen

mr. P.G. van der Putt1

Open Internet Verordening en Russisch fakenieuws De Open Internet Verordening vormt geen belemmering voor Europese sancties gericht op RT en Sputnik. Dit betekent dat Nederlandse internetaanbieders websites van RT en Sputnik mogen blokkeren, zolang de Europese sancties van kracht zijn. De ACM zal dus niet handhavend optreden. Volgens de Verordening mogen internetaanbieders in het algemeen geen inhoud blokkeren, afgezien van enkele uitzonderingen. Het blokkeren van websites om daarmee te voldoen aan een Europese wet is één van de uitzonderingsgronden die in de Open... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS