Tijdschrift voor Internetrecht

2023 nr. 2

Redactie

Hoofdredactie

mr. P. G. van der Putt

Redactie

mr. B.D.P. van der Eijk
mr. I. S. Feenstra
mr. H.A.J. de Jong
mr. K. Konings
mr. C.C. M. Kroeks- De Raaij
mr. M. van der Linden
mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek
mr. M. T. M. H. Peeters
mr. E.P.M. Thole
mr. M. Weij
mr. R.J.J. Westerdijk
prof. mr. G-J. Zwenne

Vaste medewerkers

M.V. Avanesian LL.B BSc
mr. ir. A.P. Engelfriet
mr. N. Falot
mr. C. Jeloschek
mr. V.I. Laan
H. W. Roerdink
F. Schemkes
mr. drs. E.F. Vaal
mr. J.J.H. Vos

Redactiesecretaris(sen)

mr. B. de Vos
mr. J.J.H. Vos

 

Inleiding

De online bestelomgeving van de Europese stempel

mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek1

Wie op internet aan consumenten zijn waren aanbiedt, moet aan nogal wat regels voldoen. De online bestelomgeving is juist voor het Europese consumentenrecht een aanjager geweest. Het is wat wringen voor de praktijk. Hoe krijgen handelaren die websites kloppend zonder dat ze zo volgehangen worden met juridische fijnzinnigheden dat de moed de consument in de schoenen zinkt om iets in de webwinkel te bestellen? Je kunt zelfs de vraag stellen: is het consumentenrecht er wel voor de consumenten?   In sommige gevallen is dat laatste duidelijk: het herroepingsrecht dat we v... ...lees meer

Artikel

De preventie en bestrijding van seksueel misbruik van kinderen in de online o...

dr. mr. A.E. de Hingh1

Op 11 mei 2022 publiceerde de Europese Commissie het Voorstel voor een Verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van regels ter voorkoming en bestrijding van seksueel misbruik van kinderen.[2] Het doel van deze Verordening, namelijk het beschermen van kinderen tegen verschillende vormen van (online) seksueel misbruik, staat niet ter discussie. Maar de manier waarop de Europese Commissie dat doel wil bereiken, mag gerust controversieel genoemd worden. Met name het gebruik van technologieën door internetbedrijven bij het online opsporen van materiaal van seksueel k... abonneren of dit artikel kopen.

bunq versus DNB: een beschouwing over de inzet van (internet) technologie in ...

mr. A.M. Riemslag Baas en mr. M. Weij1

Vrijwel dagelijks is de anti-witwasregelgeving onderwerp van diverse media, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme ('Wwft'). De oorzaak is vooral terug te herleiden naar 2018. Het jaar waarin de ING Bank N.V. een recordschikking trof met het Openbaar Ministerie naar aanleiding van falend Wwft-beleid.[2] Sinds begin 2023 is ook kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, 'AI') vrijwel dagelijks in het nieuws. De oorzaak hiervan is met name ChatGTP, een slimme robot toegankelijk voor het publiek. Dat technologie, zoals AI, hand in hand k... abonneren of dit artikel kopen.

Opinie: Blockchainjuristen nodig!

dr. mr. M. van der Linden

De stelling die ik in deze opinie verdedig is: We hebben juristen nodig die wat van blockchain begrijpen – genoeg om de rechtspraktijk te adviseren, contracten op te stellen, na te denken over regulering, en bij te dragen aan de discussie over de fundamentele vragen waar de technologie het recht voor stelt. Ze hoeven niet per se te kunnen programmeren of zelf heel erg actief te zijn met cryptocurrencies. Juridische opleidingen (universitair, maar ook HBO en beroepsopleidingen) zouden er aandacht aan moeten besteden, al is het maar in een keuzevak of in een onderdeel van een vak. ... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentie

mr. F. Schemkes en M.V. Avanesian LL.B, BSc

JANUARI 2023   Rechtbank Noord-Nederland, 11 januari 2023, ECLI:NL:RBNNE:2023:248   Openbaarmaken, informatieverzoek, tuchtcolleges   Beroep tegen afwijzing informatieverzoek. Eisers heeft verzocht om alle uitspraken van de medische tuchtcolleges van voor 2010 openbaar te maken in digitale vorm op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en Wet hergebruik overheidsinformatie (Who). De rechtbank geeft aan dat de medische tuchtcolleges bij wet ingestelde organen z... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wetgeving

mr. J.J.H. Vos

NL Wet technische eenmaking Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering Op 25 januari 2023 zijn het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en enige andere wetten in verband met de technische eenmaking van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Wet technische eenmaking Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering) gewijzigd. Door de wijziging is het aantal verschillende versies van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvorderingen en van de afzonderlijke artikelen in andere wetten teruggebracht tot één versie. De regels betreffende digitaal procederen bij recht... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Signaleringen

mr. P.G. van der Putt1

Amerikaanse NIS2 variant Nu de nieuwe Europese Network and Information Security-richtlijn (NIS2) in Europa in werking is getreden, wil ook de VS hardere beveiligingseisen opleggen aan cloudaanbieders. De Amerikaanse regering werkt momenteel aan een plan om de beveiligingspraktijken van cloudaanbieders zoals Oracle, Microsoft, Amazon Web Services en Google te reguleren. Achterliggende doel is dat daardoor zowel het bedrijfsleven als overheidsinstanties beter worden beschermd. Zo wil de regering-Biden cloudproviders gaan verplichten om de identiteit van hun gebruikers te verifi&e... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS